İspanya Ticaret Bakan Yardımcısı Garcia-Legaz: Türkiye yatırım için hari

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

 

 

İspanyol-Türk ilişkilerinde hem siyasi hem de ekonomik açıdan olumlu bir dönem yaşıyoruz. 
Son on yıla baktığımızda her iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin neredeyse üç katına çıktığını görüyoruz. 2012 yılında Türkiye, İspanya'nın en fazla ihracat yaptığı dokuzuncu; Avrupa Birliği dışında ise üçüncü pazar oldu. İspanya'nın Türkiye'ye ihracatı 4.6 milyar euro olarak gerçekleşti. Türkiye'den ithalatı 3,1 milyar euro seviyesinde olan İspanya bu şekilde, Türk ürünlerinin en fazla ithal edildiği onuncu ülke oldu. 
Doğrudan yatırım alanında ise büyük hacimler söz konusu olmasa da, son yıllarda ciddi bir artış dikkat çekiyor. 2011 yılında gerçekleştirdiği 4.5 milyar euroluk yatırımla, İspanya Türkiye'deki ikinci en büyük yabancı yatırımcı konumuna yükseldi. Bugün Türkiye'de faaliyet gösteren İspanyol firmalarının sayısı 453'e ulaşıyor.
23 İspanyol firmanın katılımıyla düzenlenen İspanya-Türkiye Yatırım İşbirliği Forumu'nun amacı da, bu dinamiği sürdürmek ve yatırım ilişkilerini güçlendirmek. Forumun hedefi İspanyol firmalarının yatırım ve işbirliği imkanlarını belirlemesinde yardımcı olmanın yanı sıra, Türk pazarında potansiyel iş ortaklıklarını kolaylaştırmak. Toplantıda konuşan İspanya ve Türkiye'nin Ticaret ve Ekonomi Bakan yardımcıları, iki ülke arasındaki ticaret ve karşılıklı yatırımların çok daha yüksek seviyelere gelebileceğine dikkat çektiler.
Türkiye Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, İspanyol firmaların Türkiye'nin yeni yatırım teşvik mevzuatından faydalanmaları gerektiğini vurgularken, "Yeni teşvik sistemi yabancı yatırımcılar için güven ve istikrar vadediyor. Türkiye, İspanyol yatırımcılar için sağlıklı büyüyen ve güvenli yatırım ortamı sağlayan bir ülke. Önümüzdeki on yıl içinde ulaşım sektöründe 110 milyar dolar, enerji sektöründe ise 130 milyar dolar altyapı yatırımı planlıyoruz. Bu kapsamda önemli işbirliklerine imza atabiliriz" yorumlarında bulundu.
İspanya geri döndü
İspanya Ticaret ve Yatırım Bakan Yardımcısı Jaime Garcia-Legaz ise, Türkiye'nin yabancı yatırımcı için harika bir ülke olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin bölgesel konumu itibariyle, çok sayıda pazara ulaşma imkanı sağladığını kaydetti. İspanya'da yatırım yapan Türk firmalarının son derece sınırlı olduğuna değinen İspanyol Bakan, şunları söyledi: "Türkiye'de faaliyet gösteren İspanyol firmaları çok mutlular. Türkiye, siyasi ve ekonomik istikrar sunan, oyun kurallarının açık olduğu bir ülke. Aynı şekilde Türk yatırımcıları da İspanya'ya bekliyoruz. Bugün Türkiye'deki İspanyol yatırımları 4.5 milyar euroya ulaşırken, Türkiye'nin İspanya'daki yatırımları sadece 30 milyon euro civarlarında. İspanya ekonomisi yavaş yavaş toparlanıyor. Krizin son aylarını yaşıyoruz. IMF ve OECD rakamlarına göre, İspanya ekonomisi 2014 yılında büyümeye başlayacak. Bu durum, İspanyol yatırımlarının dışarıya açılmasını da hızlandıracak. İspanya zor bir kriz yaşadı, ama geri döndü. Fransa, İngiltere, Portekiz gibi ülkelerle ticaret fazlamız var. AB genelinde ihracatta en büyük büyümeyi gerçekleştiren ülke olduk."
İki kilit sektör enerji ve IT
İspanya ve Türkiye arasında özellikle iki kilit sektörde önemli iş fırsatları olduğu vurgulanıyor: Bu sektörler yenilenebilir enerjiler ile bilgi ve iletişim teknolojileri.
İspanya, yenilenebilir enerjilerin hem endüstriel olarak geliştirilmesi hem de teknolojisinde dünyanın referans ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. İspanya 2011 yılında en fazla yenilenebilir enerji üreten onuncu; rüzgar enerjisi açısından da 22.785 MW ile en fazla kurulu rüzgar enerjisi olan dördüncü ülke oldu. Bu arada, dünya genelinde termal güneş enerjisi kurulumlarının yüzde 84'ünün enstalasyonunda İspanyol firmaları yer aldı.
İspanya, Avrupa çapında Bilgi ve İletişim Teknolojileri'nin eğitim ve sağlık gibi birçok alanda uygulanmasına öncülük ediyor. 2011 yılında BT sektörünün cirosu 84.5 milyar euroya ulaştı ve sektör 350 binden fazla kişiye istihdam sağladı. Bunun yanı sıra, BT sektöründeki yatırımlar yüzde 16.2 oranında artış kaydederek, 14,3 milyar euroya ulaştı.
 
Hedef vizenin kalkması
İspanya'nın Türkiye Büyükelçisi Cristobal Gonzales-Aller, İspanyol ve Türk firmalarının üçüncü ülkelerde rekabet etmeye başlayacaklarını kaydederken, iki ülke arasında geliştirilecek ortaklıkların yeni pazar arayışlarında son derece önemli olacağını vurguladı. Büyükelçi, özellikle Libya ve Yemen gibi ülkelerde gerçekleştirilecek işbirliklerinin etkili olacağına değindi.
AB üyelik müzakerelerinde İspanya'nın Türkiye'yi her zaman desteklediğini de hatırlatan Gonzales-Aller, İspanya'nın orta vade vizelerin kalkması için tam destek verdiğini söyledi.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar