İspanya konusu

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

 

Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım

İspanya hafta sonu en fazla 100 milyar euro tutarındaki, bankalar için yardım paketini kabul etti.

Plana göre bu yardım İspanya'nın Düzenli Banka Yeniden Yapılandırma (FROB) fonu kanalıyla kullandırılacak. Fakat bu miktar İspanyol devletinin yükümlülüğü sayılacak.

Eurogroup açıklamasında İspanyol yetkililerin kısa bir süre içinde resmi talepte bulunacağı ve mali yardımın Avrupa'nın EFSF / ESM kaynaklarından geleceğini belirtti. Açıklamada ayrıca mali sektör dışında hiçbir ek şartın olmadığı da vurgulandı.

IMF'in geçtiğimiz Cuma günü yayınladığı İspanyol mali sektör değerlendirmesinde yer alan olumsuz senaryoda 37.1 milyar euroluk bir toplam sermaye ihtiyacı olabileceği dile getirildi. Bu senaryoda yüzde 25 - 26.6'lık işsizlik oranı, 2012-2013 yıllarında GSYİH yüzde 4,6 - yüzde 1,6 daralma ve konut fiyatlarında yüzde 19,9 -3,6 düşüş varsayımları söz konusuydu.

Eurogroup'un açıklamasında kaynak olarak EFSF ve ESM'yi göstermesi ilginç. Aslında aynı anda kaynak yerine paranın ESM'den gelmesi daha olası.  

Açıklamanın hemen ardından Finlandiya'nın kredisi EFSF'den geliyorsa karşılığında teminat talep edeceğini söylemesi bizce önemli. Benzer bir durumun Yunanistan yardımı sırasında yaşandığını hatırlamak gerekiyor.

Bu detayların neden önemli olduğu sorulabilir. Bizce bu sorunun cevabı EFSF ve ESM arasında önemsiz gibi gözüken ancak son derece önemli yan etkileri olan bir ayrıntıda. Çok basit olarak ifade ettiğimizde, ESM vasıtasıyla verilen kredilerin diğer kredilere nazaran daha kıdemli olması bekleniyor. EFSF ise mevcut borç ve kıdem açısından eşit muameleye tabi.

Dolayısıyla küçük bir detay gibi gözükse iki mekanizma arasındaki bu farkın önemli sonuçları olabileceğini düşünüyoruz. Orta vadede, ESM mekanizmasının, bir mucize çözüm yerine yaşanan krizin şeklini değiştirici ve hızlandırıcı bir yan etki yaratma ihtimalini küçümsememek gerekiyor.
Daha kısa vadede ise geçen hafta boyu vurguladığımız gibi, piyasaların politik müdahale beklentileriyle sert düşüş sonrası başlattıkları rahatlama ve tepki hareketinin devam etmesi daha muhtemel. İlerleyen günlerde hem bu konulardaki hem de Yunanistan seçimleri ile ilgili beklentilerin ve haber akışının piyasaların ana gündem maddeleri olacağını tahmin ediyoruz.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017