İSO'nun durum tesbit araştırmasına göre durum çok da fena değil

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

İSO'nun önceki gün açıklanan 2010 yılının ilk yarısında işletmelerin durumlarını ortaya koyan araştırmasına göre, durum hiç de fena değil. Daha doğrusu kamuoyuna yansıyan şikayetlerden daha iyi.

İSO  üyelerine 1998 yılından bu yana 6 ayda bir anket formu gönderilerek durumları soruluyor.  Açıklamalar anketi cevaplayan firmaların  durumunu yansıtıyor. Açık ifade ile  durum tesbit anketi sonuçları ciroya dayalı değil, işletme sayısına dayalıdır.

Anketi cevaplayan İSO  üyesi işletmelerin yüzde 23.2'si 2010 yılının ilk yarısında üretimlerinin azalmasından söz etmektedir. Demek ki  işletmelerin dörtde üçünde üretimde gerileme sorunu kalmamıştır.

İç satışların azalan firmalar anketi cevaplayanların yüzde 25.9'u, sipariş azaldı diyenler yüzde 22.6'sıdır.

Durumu kötü olanlar bile yılın ikinci yarısı için ümit belirtmektedir.

Anketi  cevaplayanların yüzde 11.5'i yılın ikinci yarısı için üretimlerini artıramayacaklarını, yüzde 11.2'si satışların yüzde 9.9'u siparişlerin artmayacağını tahmin etmektedir.

Bu cevaplar İSO üyesi işletmelerin yüzde 90'ının yılın ikinci yarısı için daha olumlu bir bekleyiş içinde olduğunu ortaya koymaktadır.

Üretim, iç ve dış satışlar ile istihdam ve yeni siparişleri toplu olarak gösteren İSO Gelişim Endeksi yılın ilk yarısında 125.3 olarak belirlenmiştir. İkinci yarı  beklentisi 135.9'dur.

Geçmişte en yüksek endeks rakamları 2004 yılında 130.5, 2006 yılında 127.5 olmuştur. Görülüyor ki genelde  durum hiç de kötü değildir.

Durum tesbit çalışması ile ilgili açıklamada, en büyüklerin daha iyi durumda olduğu, iyiliğin büyükten küçüğe doğru kademeli olarak azaldığı belirtilmektedir. Büyüklerin krize daha çabuk girmelerine karşı daha hızlı çıktıkları buna karşılık küçüklerin krizden çıkmakta zorlandıkları tekrarlanmaktadır.

Bütünü ile İSO'nun durum tesbit çalışması yararlı bir çalışmadır. Önceki günkü açıklama  sayın "ağlıyorsunuz ama, açıklamalarını  işlerin iyi olduğunu gösteriyor"  diyen Babacan'ı haklı çıkarmaktadır.

Eğer  ülkedeki diğer iş yerleri de İSO üyesi işyerleri benzeri krizi atlatmış ise, ülke genelinde toplam işletmelerin dörtde üçü üretimde satışlarda, siparişlerde gerilemeden yakınmıyor ise, kriz büyük ölçüde atlatılmış demektir.

Anadolu'dan  şikayetler gelmeye devam ediyor. Ama ne yazık ki Anadolu'daki durumu  sergileyecek bir araştırma mevcut değil.  TOBB böyle bir araştırmayı yapmaya başlasa Anadolu'nun durumu da ortaya çıkar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018