İSO 500'de plastik ve kauçuk sektörü..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2016 Yılı Araştırması"nda yer alan plastik ve kauçuk mamulleri üretimi yapan firmaların durumunu, bayram öncesi konuşma olanağını bulduğum Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür'den değerlendirmesini rica ettim.

Dünya ve Türkiye plastik sektörünü yakından izleyen Reha Bey'in değerlendirmeleri önemli...

Reha Bey şunları söylüyor; "2016 yılında İSO İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesindeki kauçuk ve plastik ürünleri imalatı firmalarının üretimden net satışları, yüzde 5.4 oranında düşüş gösterirken; maliyetlerdeki artışların etkin bir şekilde yansıdığı dönem kârlarındaki çok ciddi düşüşler, enerji ve ham madde giderlerinde dışa bağımlılık mecburiyeti ve stabil olmayan kurların da etkisiyle yönetimi beceri gerektiren maliyetler nedeniyle önemli unsurların acil müdahale gerekliliğini ortaya koymuştuk.

Çatı kuruluşumuz Plastik Sanayicileri Federasyonu'nun (PLASFED) İSO 500 listesine ilişkin raporunda bazı firmaların plastik endüstrisinin önemli imalatçıları olarak farklı NACE kodu altında kayıtlı olduğu için dolayısıyla listede yer alan sektör temsilcilerinin sayısında farklılık görülebiliyor.

PLASFED'in raporunun verileri 20 plastik ve kauçuk sektör firmasını kapsamakla birlikte, sıralamada yer alan toplamda 37 sektör temsilcisinin plastik imalatı ile iştigal olduğunu söylemek de mümkün.

Verilere baktığımızda, sırasıyla net üretimden satışlar yüzde 5.4, net satış hâsılatı yüzde 2.4 ve net aktiflerin yüzde 8.2 gerilediği görülüyor.

Ancak bu gerilemelerin enflasyon ya da ortalama dolar kurundaki değişimlere göre değerlendirildiğinde daha anlamlı olacağını düşünüyoruz.

2016 yılı ortalama enflasyonunu yüzde 8'in üzerinde ve ortalama dolar kuru artışının da yüzde 10 dolayında gerçekleştiği düşünüldüğünde, sanayicilerimizin zorlu bir yılı geride bıraktığı tüm açıklığı ile gözler önüne seriliyor.

2015'de de ortalama enflasyonun yüzde 8'in üzerinde ve ortalama dolar kuru artışının da yüzde 10 dolayında gerçekleştiği düşünüldüğünde, sanayicimizin yine zorlu bir yılı geride bıraktığı ve alarmın bu yıl için de devam ettiği gerçeğini unutmamak gerekiyor.

İSO verilerinin bize gösterdiği gibi, ülkemizde sanayiye, özellikle plastik sanayisine öncelik verilmesi gerekiyor.

Şu günlerde ülkemizin tek yerli hammadde tedarikçisi konumunda olan Petkim'in petrokimyasal ürünlerde yeni yatırım ve kapasite artışları gündemde.

Bu haber biz plastik sanayicilerini fazlasıyla umutlandıran bir gelişme oldu.

Sanayimizin hammadde ihtiyacının mevcut haliyle yalnızca yüzde 15 gibi küçük bir oranını karşılayan Petkim'in yapacağı ek yatırımlar gerek plastik sanayimize, gerekse plastik imalatı yapan otomotiv, beyaz eşya, hazır giyim gibi sayısız sektörün daha rekabetçi koşullarda üretim yapmalarına olanak sağlayarak karlılıklarında ve ihracat gelirlerine olumlu yansıması olacaktır.

Aksi halde Türkiye plastik sektörünün yaşayacağı zorlukların olumsuz etkileri başta otomotiv olmak üzere, elektrik ve elektronik alanına, beyaz eşyaya, inşaata, tekstile, makine sektörüne ve daha birçok iş koluna geniş dalgalar halinde yansıyacaktır.

Plastik sektörüne verilecek her destek, diğer bütün sektörlere de destek vermek anlamına gelir. Ekonomi Bakanlığı'nın, Kalkınma Bakanlığı'nın, hükümetimizin ülkemiz refahını artırmak için stratejik sektörlere azami ölçütte destek vermesini bekliyoruz.

İSO sıralamasına giren İlk 500'ün, 2016'da 2015'e kıyasla ortalama olarak tüm göstergelerde pozitif performans sağlamalarına karşı, İlk 500'e giren plastik firmalarının üretimden satışlar (net), satış hasılatı (net), net aktifler, dönem kârı (vergi öncesi), ihracat, çalışan sayısı (kişi), dışındaki tüm göstergelerde pozitif performans gösterdikleri görülmektedir.

Katma değerli ürün üretiminde sektör olarak Çin'in dahi gerisindeyiz.

Geçtiğimiz yıl sektörel tanıtım gruplarının kapatılmasıyla küresel pazarlardaki tanıtım olanaklarımız da kısıtlandı.

Seçimlerin de geride kalmasıyla siyasi istikrar ile ekonomiye ve sanayiye daha fazla ağırlık verilmesi gerekliliğine bir kez daha dikkat çekmek istiyorum."

PAGDER Başkanı Reha Gür'ün "İSO 500 2016 Yılı Araştırması'nda listeye giren plastik ve kauçuk sektöründeki firmaların değerlendirmesi ve sanayiye ilişkin görüşleri özetle bunlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar