”İSO 500” de plastik ve kauçuk sektörü...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) geleneksel “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2015 Yılı Araştırması” geçtiğimiz günlerde açıkladı. Bu bağlamda Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür’den İSO 500 Büyük” listesindeki kauçuk ve plastik ürünleri imalatı firmalarının durumunu değerlendirmesini rica ettim. Reha bey, Mühendisliğin yanısıra işletme eğitimli , İTÜ Maden Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü’ mezunu. Ortağı ve yönetim kurulu üyeliğini yaptığı şirket ise 40 ülkeye ihracat yapıyor. Gür aynı zamanda, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Üyesi. Dünya ve Türkiye plastik ve kauçuk sektörünü yakından izleyen, alanında başarıyı yakalayan yetkin kişilerden, bu bağlamda da değerlendirmeleri önemli... 

Reha Bey değerlendirmesinde şunları söylüyor; “Türkiye plastik ve kauçuk sektörünün listede en çok işletmesi bulunan 10 sektörden biri olarak ağırlığını koruduğunu, ancak verilere ilişkin yaptığımız ön değerlendirmeye göre alarm veren kritik noktalara dikkat çeken açıklamamızı PAGDER olarak kamuoyu ile paylaşmıştık. 

İSO İlk 500 Büyük listesindeki kauçuk ve plastik ürünleri imalatı firmalarının üretimden net satışları, yüzde 7.9 oranında artış gösterirken; ciro artışına rağmen maliyetlerdeki artışların etkin bir şekilde yansıdığı dönem karlarındaki ciddi düşüşler, sermayelerdeki erimeler, dışa bağımlılık mecburiyeti ve stabil olmayan kurların da etkisiyle yönetilemez hale gelen maliyetler nedeniyle istihdamda da daralmaların başlaması gibi önemli unsurların acil müdahale gerekliliğini ortaya koymuştuk. 

Çatı kuruluşumuz Plastik Sanayicileri Federasyonu’nun (PLASFED) İSO 500 listesine ilişkin Raporu’nda bazı firmaların plastik endüstrisinin önemli imalatçıları olarak farklı NACE kodu altında kayıtlı olduğu için dolayısıyla listede yer alan sektör temsilcilerinin sayısında farklılık görülebiliyor. PLASFED; rapor verileri 20 plastik ve kauçuk sektör firmasını kapsamakla birlikte, totalde 32 sektör temsilcisi listede yer almaktadır. 

Verileri detaylı bir şekilde analizi ardından yayımladığı son plastik sektörü raporu da, PAGDER’in ön saptamalarını tamamen destekler nitelikte… Verilere baktığımızda, net üretimden satışlar (yüzde 7.9), net satış hâsılatı (yüzde 6.4) ve net aktif (yüzde 5.2) gibi göstergelerde artış kaydedilse de, bu artış oranlarının ortalama enflasyon ya da ortalama dolar kurundaki değişimlere göre değerlendirilmesi ile acı gerçek ortaya çıkıyor. 

2015 yılı ortalama enfl asyonunu yüzde 8’in üzerinde ve ortalama dolar kuru artışının da yüzde 25’lere yakın gerçekleştiği düşünüldüğünde, sanayicimizin zorlu bir yıl geçirdiği ve alarmın bu yıl için de devam ettiği gerçeğini tüm açıklığı ile gözler önüne seriyor. İSO verilerinin bize gösterdiği gibi, ülkemizde sanayiye, özellikle plastik sanayisine öncelik verilmesi gerekiyor. Sn. Binali Yıldırım Başkanlığında kurulan hükümetimizin hızla üretime, yatırıma yönelik konuları gündeme almasından memnunuz. Özellikle, üretim sürecini de kapsayan yeni teşvik sistemi arayışları bağlamında Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci’nin verdiği son bilgiler de bizi umutlandırdı. 

Yüksek katma değerli plastik ürünler ve polimer hammadde üretim süreçlerinin de destekleneceği bir yapının kurulmasını bekliyoruz. Çünkü plastiğe verilen her destek, diğer bütün sektörlere de destek vermek anlamına gelir. İSO 500’e giren plastik sanayisi kuruluşlarının geçen yıl en çok vergi öncesi dönem karında ve ihracatta da yüzde 40’a yakın gerileme ile yaşadıkları ciddi sıkıntılar, tahribatlar ortada… Zaten düşük karlılık oranlarıyla çalışan ve pazardaki sıkıntıdan dolayı maliyetlerdeki artışı fiyatlara net olarak yansıtamayan sektörümüzdeki tehlike boyutlarını gözler önüne seren bu alarmların dikkate alınması ve hemen her sektörde payı bulunan Türkiye sanayisinin lokomotifi plastik sektörünün özel olarak ekonominin ilgi odağı haline gelmesi aciliyetle gerekiyor. Çünkü orta ve uzun vadede Türkiye plastik sektörünün yaşayacağı zorlukların olumsuz etkileri başta otomotiv olmak üzere, elektrik ve elektronik alanına, beyaz eşyaya, inşaata, tekstile, makine sektörüne ve daha birçok iş koluna geniş dalgalar halinde yansıyacaktır. 

Dünya ülkelerinin 4.0’a hazırlandığı bu dönemde Türkiye sanayisini, hayati işkollarını topyekûn olumsuzluğa sürükleyecek, ülke ekonomisine önemli tahribatlar yapabilecek bu duruma ivedilikle çözüm arayışı gerektiğine, konunun aciliyetine bir kez daha dikkat çekmek istiyorum. “PAGDER Başkanı Reha Gür’ün “İSO 500 - 2015 Yılı Araştırması”nda listeye giren plastik ve kauçuk sektöründeki firmaların değerlendirmesi ve sektöre ilişkin görüşleri özetle bunlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar