İşletmenizin erişimini artırmak için blog pazarlamaya bir şans verin
“Blog” kelimesini duyduğunuzda aklınıza online günlük tutarak, ilgi alanlarından ve hayatlarından bahseden kişiler geliyor olabilir. Ancak biraz daha araştırınca göreceksiniz ki son yıllarda işletmeler de blog yazmaya başladı. Bunun temel nedeni, dijital pazarlama söz konusu olduğunda “blog pazarlama”nın işletmelerin tanıtımının ve reklamının yapılmasında etkin bir yöntem olması.
Sıradaki sorunuz, “bir web sitem zaten var; neden bloga da ihtiyacım olsun ki?” olabilir. Web siteleri ve bloglar arasındaki temel fark, elde etmenizi sağladıkları etkileşim oranları. Web sitenize mutlaka iletişim formu veya ziyaretçi defteri eklemişsinizdir ve iletişim bilgilerinizin yanı sıra ürün ve/veya hizmetlerinizle ilgili bilgilere de yer vermişsinizdir. Ancak bloglar sosyal medya ile daha iyi entegre oluyor (pek çok insan beğendikleri blog yazılarının bağlantılarını kendi sosyal medya hesaplarında paylaşıyor) ve bu da daha fazla insanın yazılarınızı okuyup, yorum bırakabileceği anlamına geliyor. Bunun arkasındaki asıl neden ise blogların sürekli olarak taze içerik yayınlamaları; web siteleri ise bir güncelleme olmadığı sürece genelde aynı kalıyor. Bununla birlikte, blog yazılarında web sitenizin bağlantısına yer vererek iki kanalı entegre edebilirsiniz.
Eğer hâlihazırda bir web siteniz varsa, işletmenizi daha fazla insanın keşfetmesi için zaten arama motoru optimizasyonu (SEO) açısından anahtar kelimelere ve sosyal medya kullanımına dikkat ediyorsunuzdur. Peki, size blog pazarlama ile tüm bu çalışmalarınızı güçlendirebileceğinizi ve işletmenizin görünürlüğünü daha da artırabileceğinizi söylesem? Kurumsal blogging, müşterileri ürünlerinize çekmenize, dolayısıyla iş hacminizi artırmanıza yardımcı olabilir.
GoDaddy’nin bloguna sık sık değerli yazılar kazandıran Tom Rankin, sizin için blog pazarlamanın genel pazarlama stratejisinin içinde niçin yer alması gerektiğine dair 4 neden hazırladı:
1. Blog pazarlama, global arama trafiği getirebilir
İşletmelerin, internet sayesinde global kitlelere ulaşabildiğini hepimiz biliyoruz. Bu, oldukça heyecan verici bir konsept ancak unutmayın ki dünyadaki her insana ulaşmanız gerekmiyor; size ve işletmenize avantaj sağlayacak şey, ürün ve/veya hizmetlerinizden faydalanmak isteyen insanlara ulaşmak. İşletmenizle ilgili çeşitli konulara odaklanmanız ve yazılarınızı farklı dillere çevirmeniz, bunu başarmanızı sağlayabilir. Bunlara ek olarak, bazı blog yazılarınızda faaliyet gösterdiğiniz ülkenin ulusal tatillerine, spor aktivitelerine ve kültürel etkinliklerine odaklanan yazılar paylaşmayı da deneyin.
2. Yerel trafiği kaçırmayın
Global kitlelere ulaşmak avantajlı olabilir ancak özellikle fiziksel bir mağazaya sahipseniz, yerel SEO ve içerikler ile yerel aramaları da hedeflemelisiniz. Duruma şöyle bakalım; eğer sıhhi tesisatçıysanız ve birileri “yakınımdaki sıhhi tesisatçılar” şeklinde arama yaptığında arama sonuçlarında çıkarsanız iş alma şansınız artmış olur. İşletmeniz için bir blog oluşturmak da yerel SEO’ya yönelik çalışmalarınızı destekler. Yazılarınızı, bölgenize uygun arama terimlerini kullanarak optimize edebilirsiniz ve bu terimlerle arama yapanların ilgisini çekebilirsiniz. Bir blog yazısı, direkt olarak mağazanıza gelen kişilerin sayısını artırmayabilir ancak potansiyel müşterilerinizin aklında yer etmenizi sağlar.
3. Blog yazmanız, odaklandığınız konuda yetkili olduğunuzu gösterir
Blogunuz üzerinden tanınan ve bilinen bir ses olmanız, sektörünüzde yetkili bir isim olarak öne çıkmanıza yardımcı olabilir ve buna paralel olarak trafiğinizin, potansiyel müşterilerinizin, dönüşüm oranlarınızın artmasını sağlayarak satışlarınızı da olumlu etkileyebilir. Kaliteli içerikler paylaşmanız gerektiği kesin bilgi; bu kapsamda verilere dayanan, okurları harekete geçirebilecek ve bilgi paylaşan yazılar da okurlarınızın hem size güvenmelerini hem de hakkınızda konuşmalarını sağlayabilir. Bu çalışmalarınızı güçlendirmek için içerikleriniz üzerinde fikir alışverişi yapmak isteyen kitleyle etkileşim kurmanız da önemli.
4. Markanızın mesajını kontrol edebilir ve hedef kitlenize ulaştırabilirsiniz
Bu noktada işletmeniz için bir marka imajı oluşturduğunuzu düşünerek devam ediyorum. Bunu, blog pazarlama çalışmalarınıza da yansıtın. Böylece markanıza ses verebilir, hedeflerinizi ve felsefenizi netleştirebilirsiniz ve bu da okurlarınıza ilham verebilir. İşletme blogunuzu fikir ve değerlerinizin tanıtımını yapmak, misyonunuzu genişletmek, müşterilerinizin başarı hikâyelerine yer vermek ve genel mesajınızı destekleyecek diğer konuları paylaşmak için kullanın.
Unutmayın ki işletmeniz için blog kurmak söz konusu olduğunda kodlama becerisine, yüksek maliyetli tasarım yazılımlarına veya blog yazma deneyimine sahip olmanız gerekmiyor. Aşağıdaki 7 adımla kolay bir başlangıç yapabilirsiniz:
· Blogunuza isim verin: İşletmenizin bloguna isim verirken kolay hatırlanabilecek ve rahat yazılabilecek, mümkün olduğu kadar kısa bir isim seçmeye özen gösterin. Blog adresiniz söz konusu olduğunda ise www.isletmewebsitem.com/blog gibi bir alt alan adını tercih edebilir veya .blog alan adı uzantısını seçebilirsiniz.
· Bir platform seçin: WordPress, dünyanın en popüler blog platformu ve kullanabilmek için programcılık veya yazılım bilgisine ihtiyacınız yok.
· Bir hosting firması seçin: Alan adınız, adresinizdir; hosting ise evinizi (yani web sitenizi) inşa ettiğiniz alandır. Bu, bloglar için de geçerli. Güvenilir bir hosting firması ile çalışmanız önemli. Web siteniz için hâlihazırda çalıştığınız bir hosting firması varsa onlarla görüşecek blog ihtiyaçlarınızı nasıl karşılayabileceklerini öğrenebilirsiniz.
· Alan adınızı blogunuza bağlayın: Alan adınızı ve hosting hizmetini aldıktan sonra blogunuzun doğru URL’ye gittiğinden emin olmanız gerek.
· Blogunuzu tasarlayın: WordPress’in aralarından seçim yapabileceğiniz, hazır temaları mevcut ancak kendinizi bunlarla kısıtlamak durumunda değilsiniz. Eğer bir web uzmanıyla çalışıyorsanız, blogunuzu onlar tasarlayabilir. Bu işlemi kendiniz yapacaksanız da basit bir Google araması üzerinden satın alabileceğiniz çok fazla temaya ulaşabilirsiniz.
· İlk yazınızı yayınlayın: İlk yazınızda insanlara “hoş geldiniz” diyebilir, blogunuzdan ne bekleyebileceklerini açıklayabilirsiniz. Sektörünüzle ilgili haberler mi paylaşacaksınız? Ürün ve hizmetlerinizle ilgili ipuçları mı paylaşacaksınız? Odak noktanız ne olacak? Bu noktada arama motoru optimizasyonu (SEO) konusunda biraz araştırma yapmanız da iyi olacaktır çünkü SEO, blogunuzun görünür olmasını sağlayacak bir unsurdur.
· Tanıtım yapın, daha fazla yazın ve tekrarlayın: Bağlantıları sosyal medyada paylaşarak blogunuzun tanıtımını yapın. Unutmayın ki online pazarlama söz konusu olduğunda mesajınızı hedef kitlenize ulaştırmanın en etkili yollarından biri de eposta pazarlama ve blog yazılarınıza eposta pazarlama mesajlarınızda da yer verebilirsiniz.
Başarılı bir işletme blogunuz olması için profesyonel bir blogger olmanız gerekmiyor. Odaklanacağınız noktaları ve konuları seçerken akıllı davranın, blog planınızı oluşturun, SEO hakkında mümkün olduğu kadar çok şey öğrenin ve yazılarınızın tanıtımını yapmayı atlamayın.