İşletmeler % 22.74 faizi kaldıramaz

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Ticari kredi faiz oranı yüzde 22.74’e kadar yükseldi.

Bir işletmenin yüzde 22.74 faizle yatırım ve üretim yapması ve de ayakta kalması çok zor.

İşletmelerin bazıları ticari kredi maliyetinin yüzde 24’ü aştığını söylüyorlar.

İSO’nun derlediği 500 büyük imalat sanayi kuruluşuna ait borçlanma oranları, imalat sanayinde kuruluşların ne kadar büyük borç riski taşıdıklarını gösteriyor. İmalat sanayisindeki kuruluşlarımızın toplam kaynaklarının yüzde 38.1’i öz kaynak, yüzde 61.9’u toplam borçlardan oluşuyor.

Kuruluşlarımızın toplam borçları öz kaynaklarının yüzde 160’ını aşmış durumda. Toplam borçların yüzde 60 dolayındaki kısmı kısa vadeli borçlar.

Merkez Bankası'nın mayıs ve haziran ayındaki faiz artışları, kredi ve mevduat faizlerinin yükselmesine yol açtı. Faiz oranlarındaki yükseliş, kredi maliyetlerinin artmasına yol açıyor.

Geçen yılın sonunda bir veya üç ay vadeli mevduata uygulanan ortalama faiz yüzde 11.22 dolayındayken bu ay vadeli mevduat faizi aylık yüzde 14.25’e, üç ay vadeli mevduat faizi yüzde 16.40’a yükseldi.

Kredilerin bir başka kaynağı bankaların Merkez Bankası'ndan aldıkları fonlardır. Merkez Bankası'nın bu fonlara uyguladığı faiz yüzde 17.75 oranında. Kredi kuruluşları bu yüksek maliyetlerle temin ettikleri kaynakları, ihtiyaç sahiplerine yüksek faiz ile aktarıyor. Yüksek faizden reel ekonomi kadar tüketicilerde olumsuz etkileniyor. İhtiyaç kredisi faiz oranı yüzde 24.26’ya ulaştı.

Hükümetin isteğiyle konut kredisinin aylık faizini yüzde 0.99’a indiren bankalar, kısa süre sonra aylık faizi yüzde 1.50’a doğru yükseltmek zorunda kaldılar.

Yüksek faizin yükü altında ezilen şirketler ve daralan talep ekonomide genel bir daralmaya yol açıyor.

Haziran ayı ithalat rakamları yatırım malı (sermaye malı) ithalatında yüzde 6.36, hammadde (ara malı) ithalatında yüzde 2.2 gerilemeyi gösterdi.

İstanbul Sanayi Odası Satın Alma Yöneticileri Endeksi iki aydır üretimde daralmayı işaret ediyor.
Bütün bunların temel nedeni, döviz girişlerindeki yavaşlamayı ve döviz fiyatlarındaki aşırı dalgalanmayı engellemek için, faiz oranlarının artışını göze almak oldu.

Faiz oranlarındaki bu artışın faturasını önce kredi kullananlar, sonunda bu ülkede yaşayanlar ödeyecekler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018