“İşletme sermayesini taşa toprağa gömmekten kurtuluruz”
Maliye Bakanı Naci Ağbal, uzun bir süredir konuşulan hükümetin Eylem Planı'nda yer alan yatırımcıya anahtar teslim fabrika binasını yapıp, ucuz fiyatla kiralayacaklarını, bu konuda çalışmaları başlattıklarını, dün Bayburt’ta AA muhabirine anlatırken, özellikle orta ölçekli işletmelere OSB’lerde boş alanlarda, yada Hazine arazileri üzerine inşa edeceklari fabrika binalarını teslim edeceklerini açıklıyor. Ağbal, “Yatırımcı sadece anahtarını alacak, makine ekipmanını getirecek ve orada çalışıp üretime başlayacak” müjdesini veriyor.
Ağbal, bunun altyapısını Bütçe Kanunu'na hüküm koyarak yaptıklarını belirterek, işleyişle ilgili bilgi verirken, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu çalışmanın koordinasyonunu üslendi. İkincil mevzuatını hazırlayacak. O da Yüksek Planlama Kurulu kararı ile ulgulamaya girecek. Buna göre biz uygulamayı İl Özel İdareleri üzerinden yapacağız. İdereler, başvuru sayıları 5’ten az olmamak üzere talep topayacaklar. Bu talepler bakanlığa iletilecek. Bütün illerden toplanan talepler değerlendirilerek bütçe imkanlarına göre kaynak il özel idarelere aktarılacak. Bunun için Hazine arazileri, belediye arazileri ve OSB’lerin boş arazilerinin üzerine yatırımcı taleplerine uygun fabrika binaları inşa edilecek” açıklamasını yapıyor.
Konuyla ilgili olarak, bunun yatırımcılara yaratacağı imkanı yeni kurulan bir OSB yöneticisi ve üç fabrika sahibi dostumla konuştum. Ortak görüşleri şu cümle ile özetleniyor: "İşletme sermayesini taşa toprağa gömmekten kurtuluruz, işimize üretimimize yönelterek, daha faydalı kullanmış oluruz.”
OSB yöneticisi dostum, bunun getirisinden söz ederken, “2000 metrekarelik bir binanın maliyeti 2 milyon lira, bizim OSB’mizde arsanın metrekaresi 50 dolar. 100 bin dolarda arsaya ödenmesi gerekecek. Gebze’deki bazı OSB’lerde arsanın metrekaresi 1000 dolara kadar çıkabiliyor. Bu açıdan anahtar teslim kiralık fabrika binası, yatırımcının sermaye yetersizliğine düşmemesini sağlayacaktır. Zaten bizler TOKİ böyle bir görev üstlensin diye öneriyorduk. 280 OSB’den az gelişmiş bölgelerde kurulu olanlarda büyük boşluklar var. Bu oralara yatırımları hızlandırabilir” dedi.
Fabrikasının şehir içerisinden OSB’ye taşıma düşüncesindeki bir sanayici, “Benim OSB’de kurmam gereken bina 20 bin metrekare. Sade kaba inşaatı 20 milyon. İşletme sermayemin erimesine yol açacak bu durumdan beni kurtaracak bir öneri. Gerçekleşirse çok faydalı olur” değerlendirmesini yaptı,
2003-2004’te Anadolu’da kurduğu tekstil fabrikasına 5.5 milyon dolar yatırdığını söyleyen bir tekstilci dostum, “Atıl Anadolu toprağına o parayı yatırdığımda Boğaz’da o fiyafata satılan yalı şu anda 35 milyon dolar, Karaköy’de 5 milyon dolarlık han, şu anda 70 milyon. Bakanın sözünü ettiği uygulama hayata geçerse, bizler 'Toprağa atıl yatırım yaptık, servet kaybettik' düşüncesinden kurtuluruz” diye konuştu.
Entegre bir tesis kuran önemli bir sanayici ise “Binalara yatırım yaparken elde avuçtakileri tükettik. Öz sermayenin sekizde birini arsaya, binaya yatırdık. Böyle bir imkan olsaydı var güçle şimdikinin çok üstünde üretim yapmakta olurduk” dedi.
Bu açıklamalar da gösteriyor ki Bakan Ağbal’ın sözünü ettiği uygulama, “Anahtar teslim, kiralanabilecek fabrika binaları” yatırımcılar tarafından çok sevindirici sonuç verecek. Yatırımlarını taşa, toprağa, binaya gömmeden, üretimleri için harcayabilecekler...