İşletme sermayesi
İşletme sermayesi, bir işletmenin gelir elde edinceye kadar geçecek sürede yapacağı harcalar olarak tanımlanabilir.
İşletme sermayesi, bir anlamda, ürettiği veya alım satımını yaptığı mallardan elde edeceği gelirin firmaya girene kadar işletmenin ihtiyaçlarını kendi olanakları ile karşılayacağı miktardır.
Burada, işletmenin gelir elde edinceye kadar yapacağı harcamalar olarak belirtiyor ise de, bu süre gelirin elde edilmesi ile hemen başlamaktadır. Çünkü elde bulunan işletme sermayesi yapılan harcamalar ile azalmıştır. Ve işletme üretimi ve sattığı malların maliyetlerini yerine koymak, daha doğrusu işletme sermayesinin eksilen kısmını yerine koymak zorundadır. Artan maliyetler, fiyatlar ve enflasyon bunu gerektirmektedir.
Bu sebeple işletme sermayesinin bir yıllık sürede firmada bulunması genel olarak öngörülmektedir.
Artan maliyet ve fiyatlar ile enflasyon unsurlarını göz önüne almadan başlanacak işletme sürecinde, sonucun banka kredisine başvurmadan geçirilmesi gerekmektedir. Çünkü alınacak kredinin faizi işletme sermayesinin erimesine yol açacaktır. Bu sabahla işe başlamadan önce en az bir yıl yetecek işletme sermayesine sahip olmakta yarar bulunmaktadır.
İşletme sermeyesi ile ilgili yukarıda belirttiğimiz hususları, sıradan bir ailenin hayatı ile de söyleyebiliriz.
Klasik, anne, baba ve iki çocuktan oluşan Türk ailesinden baba çalışmakta, anne ev hanımıdır. Eve giren para, babanın maaşı ile sınırlıdır. Bu durumda ailemizin babanın maaşı sınırları içinde harcama yapması gerekmektedir. Önce ailenin zorunlu harcamaları, çocukların okul giderleri, çıkabilecek acil ihtiyaçlar düşünülmeli ve ona göre harcama yapılmalıdır. Bu ailenin gelirini aşacak olan lüks harcamaları girmemesi gerekmektedir. Böyle bir harcama için kredi kartlarının kullanılması, bankalara borçlanmanın ailenin işletme sermayesini yok edecek ve daha çok borçlanmasına yol açacak, gelirin bir kısmı da faiz ödemelerine gidecektir.