İşler (yine) düzeldi

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi [email protected]

Euroda beklediğim seviyenin daha altından tepki gelmiş olsa da önceki haftalarda belirttiğim gibi piyasada var olan aşırı euro negatif hava euronun 1.3240'a kadar yükselmesine neden oldu. CFTC rapolarında gördüğümüz rekor kısa pozisyonlar, optionlarda alım tarafında görülen talep, swaplarda yaşanan gevşeme euroyu halen destekler nitelikte ve hareket 1.35 seviyesine kadar sürebilir. Fed'in yeni bir paket açabileceği spekülasyonları, yani Fed'in de bilançosunu yeniden büyüteceği beklentisi dolar negatif bir gelişme. 29 Şubat LTRO ihalesinde  piyasalarda konuşulan 1 trilyon euroluk rakamları çok gerçekci bulmuyorum. Ancak ECB de bilançosunu bu ihale ile 400 milyar euro daha arttıracaktır. Genel resim ise giderek euro aleyhine dönüyor.

Euro Bölgesi ekonomik yapısı içinde Almanya'nın büyüme stratejisi nedeni ile oluşan dengesizliklerin çözümüne dair hiçbir adım atılmış değil. Dahası gerek siyasi liderlerin gerekse ECB'nin krizi son derece kötü yönettiğini ve güven unsurunu tamamen göz ardı ettiğini görüyoruz. Aksi yönde talepler olsa da ECB'nin Yunan bonolarındaki saç traşına katılmayacağı anlaşılıyor. Yani ECB bir anda önem sıralamasında öne çıkartılmış durumda, herkes eşit ancak ECB daha eşit. Oysa ECB ve X fonunun tuttuğu tahvil aynı Yunan tahvili. CDS'lerin çalıştırılmaması (bu konu çok yanlış anlaşılan bir konu ve bir yazıda detaylandırılmayı hak ediyor) için dökülen çaba da piyasayı bozan diğer bir etken . Nitekim CDS'lerin bir koruma sağlamadığının anlaşılması yatırımcıların Portekiz tahvillerinde satışa geçmesine neden oluyor. 

Sızan bilgilerde yeni bonoların Yunan yasalarına göre değil İngiliz yasalarına göre düzenlenmesi de özel sektörün talepleri arasında görünüyor. Zira şu andaki tahvillerin yüzde 93'ü domestik yasalarla düzenlenmiş durumda ve bu nedenle Yunanistan özel sektörü geriye dönük değişiklikler yapmakla tehdit ediyor. Yunanistan krizi ilk gündeme geldiğinde "traş" konusu çözüm yollarından birisi olarak tamamen red edilmişti. Ardından yüzde 21, yüzde 50  ve şu anda yüzde 70 ile tek yol olarak gündemde.

AB yetkilileri bunun sadece Yunanistanla sınırlı bir adım olduğunu savunuyor. Peki Portekiz veya İspanya veya İrlanda "Neden?" sorusunu sorarsa nasıl bir cevap verebilirler?

Şu anda global piyasalarda 3 temel sorun var.

1-Büyüme modelleri hatalı

2-Sistemin üzerinde yükseldiği güven unusuru çok hırpalanmış durumda

3- Merkez Bankaları sermayenin verimli  alokasyonunu sağlayabileceklerine inanıyor.

Konut balonundan bihaber FED şimdi mortgage tabanlı varlıklarda alım yapmanın isabetli olduğunu düşünüyor. Maalesef bu 3 nokta piyasaların giderek bozulmasına ve birkaç yıl sonra da önemli bir değişimin eşiğine gelmesine neden olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019