İŞKUR, eğitimleri ile meslek sahibi yapıyor
Yıllardır iş piyasasında gözlemlenen en önemli sorunlardan bir tanesi; genç nüfusa ve iş arayan kişi sayısının fazlalığına rağmen işletmelerin eleman bulamamaktan şikayet etmeleridir. Beklentilerle nitelikleri uyumlu hale getirmeyi amaçlayan İŞKUR, bu kapsamda Türkiye genelinde önemli kurslar düzenliyor. İş tecrübesinin kazandırılmasının hedeflendiği İşbaşı Eğitim Programı ve mesleksizlikle mücadele kapsamında oluşturulan Mesleki Eğitim Kursları ile hem işverenin istediği niteliklere uygun eleman yetiştirilmesi amaçlanıyor hem de iş arayanların ücretsiz olarak işbaşı eğitim almaları ve meslek edinmeleri sağlanıyor. 81 ilde üniversiteler ve eğitim kurumları işbirliği ile düzenlenen bu eğitimlere katılanlara eğitim süresince günlük 25 TL cep harçlığı veriliyor, Genel Sağlık Sigortası yapılıyor.
İşbaşı Eğitim Programı’ndan iki kişi çalıştıran her işyeri faydalanabiliyor. İki kişi çalıştıran işletme, bir elemanı İŞKUR’dan talep ediyor. Altı ay çalıştırıyor. Altı ay boyunca günlük 25 lira cep harçlığı veriliyor, Genel Sağlık Sigortası yapılıyor. Bu programda istihdamda kalma oranı yüzde 50 olmuş. Yani İşbaşı Eğitim Programı’ndan faydalanan her iki kişiden biri o iş yerinde kalıyor.
İŞKUR tarafından yayınlanan verilere baktığımda Ocak-Mart döneminde toplam kurs sayısının 9 bin 207, toplam kursiyer sayısının 86 bin 303 (erkek: 46 bin 162, kadın:40 bin 141) olduğunu gördüm. Mart ayında ise kurs sayısı 2 bin 940, kursiyer sayısı 26 bin 996 olmuş.
Bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliği olan UMEM Beceri’10 projesi ile ilgili öne çıkan bazı bilgiler şunlar:
-Proje kapsamında işverenlerin işgücü talepleri doğrultusunda kurslar açılıyor, bu kurslara İŞKUR’a kayıtlı iş arayan kişiler yerleştiriliyor.
- Proje’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı-İŞKUR, Milli Eğitim Bakanlığı-Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi yer alıyor.
-İşverenler, TOBB ana sayfasından “Nitelikli Çalışan Arıyorum” sekmesinden sisteme girerek işgücü-stajyer talep edebiliyor.
-Firmalar eğitimleri ziyaret edebiliyor, katılıp kursiyerleri kendileri seçebiliyor, kurs müfredatı ile ilgili talepte bulunabiliyorlar.
- Teorik eğitim en fazla 3 ay, işbaşı(staj) eğitimi de en fazla 3 ay olmak üzere toplam eğitim süresi en fazla 6 ay sürüyor.
-Olası istihdam durumunda, istihdam edilen kişilerin; 18-29 yaş arası erkekler ve yaştan bağımsız kadınlar için 42 ay süreyle, 30 yaş üstü erkekler için 30 ay süreyle sigorta primi işveren payı ödemeleri kamu kaynaklarından karşılanıyor
-İş arayanların öncelikle www.iskur.gov.tr adresinden İŞKUR’a kayıt olması gerekiyor. Daha sonra www.beceri10.org.tr web sitesinden “Meslek Eğitimi Almak İstiyorum” seçeneğinden açık olan kurslara başvuru yapılabiliyor. “Açılan Kurslardan Haberdar Olmak İstiyorum” seçeneğinden ön kayıt yaptırdığınızda da ilinizde açılan kurslardan haberdar olabiliyorsunuz.
-Kurslara -Açıköğretim ve ikinci öğretim hariç- öğrencilerin katılması mümkün değil.
-Sadece “teorik eğitimi” başarı ile tamamlayan kursiyerlere “kurs katılım belgesi” veriliyor. Hem teorik hem de işbaşı(staj) eğitiminden başarılı olan kursiyerlere ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı UMEM Beceri’10 Projesi sertifikası veriliyor.
-Kursiyerlere kurs (teorik eğitim) boyunca günlük 20 TL, işbaşı eğitimi (staj) boyunca 25 TL ödeniyor, eğitimler süresince İŞKUR tarafından hem “İş Kazası ve Meslek Hastalıklarına” karşın sigorta prim giderleri ödeniyor, kursiyerlere “Genel Sağlık Sigortası” yaptırılıyor.
-Sadece “teorik eğitimi” başarı ile tamamlayan kursiyerlere “kurs katılım belgesi” veriliyor. Hem teorik hem de işbaşı(staj) eğitiminden başarılı olan kursiyerlere ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı UMEM Beceri’10 Projesi sertifikası veriliyor.
KISA KISA …
KPSS’DE BAŞVURU ÜCRETLERİNE TEPKİ
KPSS başvuruları başladı. 6-7 Temmuz’da gerçekleştirilecek sınav için başvurular 15 Mayıs’ta sona erecek. Sınav ücretlerinde ciddi oranlarda artış olduğu görülüyor ve bu da adayların tepkisine neden oluyor. Sadece Cumartesi sabah oturumuna girecek adaylar; 35 TL yerine40 TL, cumartesi sabah + diğer üç oturumdan herhangi birine de girecek adaylar; 55 TL yerine 80 TL, cumartesi sabah + diğer üç oturumdan herhangi ikisine de girecek olan adaylar;75 TL yerine 120 TL, tüm oturumlara girecek adaylar; 95 TL yerine 160 TL ödeyecek. Başvuru hizmet ücreti, 3 TL, yeni şifre edinme ücreti 2 TL, başvuru Merkezlerinden fotoğraf yenileme ücreti 5 TL. 14 Temmuz’da düzenlenecek ÖABT( Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi) için sınav ücreti ise 40 TL.
AÖF’DE TEK DERS SINAVINA YEŞİL IŞIK
Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi, bu sene gerçekleştirdiği sistem değişikliği kapsamında bütünlemeyi kaldırdı. Öğrencilerinden almakta olduğu hiç de düşük olmayan harçlara karşın kitapları zamanında ve tam olarak veremeyen AÖF, bütünleme sınavını da bir maliyet kalemi olarak görerek kaldırdı. Yaz okulunun da söz konusu olmadığı Fakülte, öğrencileri hak kaybına uğratıyor. Yeterli bir gelişme olmasa da, geçtiğimiz günlerde YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, tek dersi kalanlar için bir kolaylık üzerinde çalıştıklarını ifade etti.