IŞİD ile mücadelenin olmazsa olmazı finans ayağını kesmek
Dış Haberler Servis Yöneticimiz Evrim Küçük’ün haberinde, son dönemde, “IŞİD’i durdurmak için yapılan mücadelede, askeri operasyonların tek başına yeterli olmadığı, buna dünyanın en zengin terör örgütünün para kaynaklarının kurutulması” gerektiğininin eklenmesi konusunda yorumların arttığı bilgisine yer veriliyor. Paris saldırısının bu konudaki yorumları daha da arttırdığı bilgisi de haber içerisinde yer alıyor. Onun için IŞİD’in finansal kaynaklarının 2004 yılında kuruluşundan bu yana neler olduğu ve nasıl geliştiğine bakmamız gerekir.
Bu konudaki yorumlarda, kuruluş aşamasında IŞİD gelirlerinin Körfez ülkelerindeki sempatizanlarının bağışlarından oluştuğu, zamanla bu alandan elde ettikleri gelirler gerilerken, yeni ve daha imkanlı, bol kaynaklar elde etmesi üzerine “dünyanın en zengin terör örgütü” nitelemesinin gündeme geldiği belirtiliyor.
Bu gelir kaynakları, IŞİD’in Irak’ın üçte biri, Suriye’nin dörtte biri alanı işgaliyle çeşitlenerek büyük oranda artmış durumda. Önemli gelir kaynaklarının başlangıcında, Musul Merkez Bankası’nın işgali sonrası ele geçirdikleri 450 milyon dolar yer alıyor. Bugünün önemli kaynağının başında petrol gelirleri geliyor. Suriye’de işgal ettiği topraklardaki 8 yataktan ve Irak petrolünün beşte birinin IŞİD işgalindeki topraklarda bulunmasından 2014 yılı günlük petrol gelirinin günlük 1.6 milyon dolar olduğu hesaplanıyor. Suriye’de işgalleri altındaki hidro elektrik barajlarından elde ettiği gelirde önemli bir kalem tutuyor. Tarihi eser kaçakçılığından da elde ettiği gelir var. Rehineleri serbest bırakma karşılığı 20 milyon dolar elde ettiği düşünülüyor. İşgali altındaki Suriye topraklarındaki un depoları ve tahıl silolarındaki ürünlerin satışından da gelir elde ediyor.
Çeşitli kaynaklarda dile getirilen bu imkanların IŞİD’in 2 milyar dolarlık bir servet elde etmesine yol açtığı, bunun bir yandan örgüte katılanlara 500-600 dolar aylık ödemesini kolaylaştırdığını, diğer yandan silah tedarikinde elini rahat hale getirdiği yorumları yapılıyor.
Çeşitli kaynaklardan bu imkanları elde eden IŞİD ile mücadelenin askeri yanıyla olduğu kadar, finansal kaynaklarının kurutulmasının da önemli olduğu yorumları giderek artıyor.
Bu konudaki ilk saptamalardan birini 5 Mart 2015 ABD Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral David Cohen tarafından yapıldı. Cohen, askeri mücadelenin yanında para kaynaklarının da mutlaka kurutulması gerektiğini açıkladı. O günden bu yana benzeri birçok açıklama ile IŞİD’in gelir kaynaklarının kurutulması son günlerde daha çok dile getirilmeye başlandı.
O nedenle Dış Haberler Servisimizin IŞİD’in para kaynaklarının kurutulması gerektiği haberi önemli olarak gündeme geliyor.