İşi sahiplenmek veya sahiplenmemek -3

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ [email protected]

“Gönülsüz yapılan helva, koruk olur” diyerek başlamıştım bu konudaki ilk yazıya. Konumuz, işe gönül vermek üstüneydi. Gallup Danışmanlığın “Employee Engagement” (Çalışan Bağlılığı) araştırmasındaki bulgulardan söz ediyorduk.

Gallup bu araştırmasında işe bağlılığı gösteren, iş performansıyla doğrudan ilgili 12 faktör bulmuş. Çalışanlara 12  faktörle ilgili sorular  sorularak işe bağlılık durumlarını buluyorlar. Bu faktörlerden 5 tanesini irdelemiştim.(1-Benden ne yapmam beklenildiğini biliyorum. 2-İşimi doğru yapmam için gerekli malzeme ve ekipmana sahibim. 3-En iyi yaptığım işi yapma fırsatına sahibim. 4-Son 7 gün içinde iyi yaptığım bir işten dolayı takdir aldım. 5-Amirim için önemli birisi olduğumu hissediyorum)

Bu hafta da bu konuya devam ediyorum.

6-İşyerinde benim gelişmemi teşvik eden birisi var

Ailemizi neden severiz? Neden oradan ayrılınca üzülürüz? Çünkü orada bizi karşılıksız seven insanlar, annemiz, babamız ve diğerleri vardır. Anne ve babalar çocuğunu kıskanmaz.Onun geleceği için kaygı duyarlar. Onu daha iyi yerlerde görmek isterler. Çocuklarını, gelişmeleri için teşvik ederler.

Kişilerin de işyerlerine bağlılık duymalarında bu önemli bir boyuttur. Düşünün bir kere; örneğin amiriniz sizin gelişmenizi teşvik ediyor. Bu neyi gösterir? Sizi kıskanmıyor. Sizin geleceğinizi düşünüyor. Sizden gelecek bekliyor. Böyle bir amirle çalışmak istemez misiniz?

Peki siz bir yönetici olarak çalışanlarınızın gelişmesi için ne yapıyorsunuz? Onları teşvik ediyor musunuz? Eğer çalışanlarınızın gelişmesi için ciddi çaba harcıyorsanız, bu size “yol-su-elektrik” olarak geri dönecektir. Çalışan gelişiyorsa, bölümünüze katkısı artacak demektir. Bu da yönetici olarak size katkı demektir. Ayrıca bu sözünü ettiğimiz araştırmanın sonuçlarına göre de kişinin işine bağlılığında olumlu katkıdır.

7-İşyerinde görüşlerimin dikkate alındığını görüyorum

İşten ayrılanlardan çok duyduğum bir ifadedir “Beni kimsenin dinlemediğini fark ettim. Burada kendimi çok değersiz hissediyorum. Aynı ifadeleri eşinden ayrılanlardan da duyarım: “Beni hiç dinlemiyordu. Hiç bir görüşüme değer vermiyordu”. Durum böyle olmasa da, karşıdaki kişinin böyle hissetmesi kötü bir durumdur.

Evet, kişilere yaptıkları iş karşılığı ücretlerini veririz. Ama bu yeterli değildir. Onların daha iyi çalışmaları, performanslarının parıldaması için onlara değer de vermeliyiz. Bir kişiye değer verdiğimizi göstermenin en kestirme yolu, belki de onun görüşlerine değer verdiğimizi göstermektir.

Şöyle bir öz eleştiri yapınız: Çalışanlarıma ne kadar değer veriyorum? Değer verdiğimi ne kadar gösteriyorum? Onların görüşlerini ne kadar dinliyorum? Bu görüşleri ne kadardikkate alıyorum?

8-Şirketimin misyonu/amacı yaptığım işin önemli olduğunu bana hissettiriyor

Yıllar önce bir havaalanındaki polislere eğitim veriyordum. Havaalanına girişte arabaları kontrol eden polislerin mutsuz olduğunu gördüm. Örneğin, bir arabayı durdurup kontrol edince insanların tepkilerinden yakınıyorlardı. En önemlisi, yaptıkları işin önemini görmüyorlardı. Bu kontrol ile ne hayatlar kurtaracaklarının, ya da kurtardıklarının farkında değildiler.

Her kuruluşun bir misyonu olmalıdır. Bu misyon açık ve net biçimde ifade edilmelidir. İfade edilen bu misyon, çalışanlara iyice anlatılmalı ve benimsetilmelidir. Kişilere de yaptıkları işle, bu çorbada ne kadar tuzları olduğu gösterilmelidir.

9-İş arkadaşlarım, kaliteli iş yapma konusunda kararlılar

İşyerleri iş bölüşüm alanlarıdır; herkes bir işin bir parçasını yapar. Çıkan son işle de, eserle de kişi övünür, gurur duyar. Demek ki ortaya çıkar eserin kalitesinde  sadece kişinin değil, diğer iş arkadaşlarının da katkısı vardır. Eğer kişinin iş arkadaşları işlerini yaparken o kişi kadar titiz değillerse, bu durum kişiyi üzer. Bir büyük mutfak düşünün.  Sunulan tüm yemekler mükemmel, servis mükemmel. Lokantaya gelen misafirlerden tam not alınacak. Ama masaya gelen kavun, soğan kesilen bir bıçakla kesilmiş. Bir kişinin özensizliği tüm mutfak personelinin mükemmel performansını olumsuz etkileyecektir.

Kişi, iş arkadaşlarının iş kalitesine güvenmelidir.

Haftaya bu konunun son yazısı olacak. Bu süre içinde eğer çalışanlarınızın işlerine bağlılığından şikayetiniz varsa şimdiye kadar olan sorulardan özeleştirinizi yapınız. Bakalım ne çıkıyor...

           

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019