İşçinin küçük yaşta bir kızla birliktelik kurması

Ali YÜKSEL
Ali YÜKSEL YARGITAY KARARLARI aliyuksel@aliyuksel-hilmiozalp.av.tr

Av. Cihan AVCI

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2008/ 11072 E. 2009/127 K. ve 19.01.2009 tarihli kararında işçinin küçük yaşta bir kızla birliktelik kurmasının iş akdinin feshi açısından haklı neden olup olmayacağını tartışmıştır. Karar genel olarak işçinin küçük yaşta bir kızla ilişkiye girmesi hakkında olmakla birlikte, genel anlamda işyerinde yaşanan ilişkilerin ve cinsellik boyutu olan hadiselerin hangi şartlar altında iş akdinin haklı nedenle feshini mümkün kılacağına dair önemli kriterleri de içermektedir.

İncelememize konu kararda davacı taraf, iş sözleşmesinin davalı tarafça, gerekçe gösterilmeksizin feshedildiği iddiası ile işe iade talebinde bulunmuştur. Davalı taraf, iş sözleşmesinin geçerli sebeple feshedildiğini savunmuştur. Mahkemece, davanın kabulü ile davacının işe iadesi yönünde hüküm kurulmuştur.

Yargıtay yaptığı değerlendirmede uyuşmazlığın, davalı tarafça yapılan feshin haklı ya da geçerli olup olmadığı noktasında toplandığını tespit etmiştir. Yargıtay davacının, küçük yaşta bir kızla cinsel birliktelik kurduğunun anlaşıldığını, bu eylemin sonucu itibari ile işyerinde olumsuzluklara yol açtığını, dolayısıyla işverenin feshinin 4857 s. İş Kanunu'nun 25. maddesinin 4. fıkrasındaki unsurları taşıdığını belirtmiştir. Yapılan feshin haklı nedene dayandığını tespit etmiştir.

Bu kararda iki nokta üzerinde önemle durmak gerekmektedir. Birinci nokta, davacı işçinin küçük yaşta bir kızla ilişkiye girmesinin işyerinde olumsuzluklara yol açmış olmasıdır. Gerçekten de bakıldığında davacının eyleminin iş akdinin feshi açısından haklı neden teşkil etmesindeki ana etken, bu eylemin işyerinde olumsuzluklar yaratması sirayet etmesidir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin benzer kararlarında da aynı mantalite çerçevesinde meseleye yaklaşıldığı görülmektedir. İşyerinde yaşanan ilişkiler veya cinsel münasebetlerin iş akdinin feshi açısından haklı neden doğurması için işyerinde olumsuzluklara sebebiyet vermesi zaruridir. Bu olumsuzluğun ne olabileceğini söylemek ancak her bir olay çerçevesinde değerlendirilebilecektir. Bu olumsuzluk, işyerinin disiplinin bozulması şeklinde olabileceği gibi, gayriahlaki bir görüntünün oluşması şeklinde de tezahür edebilir. Burada yaşanan ilişkiden ötürü işyerinde olumsuzluğun doğup doğmadığının ispatı da çok büyük önem arz eder. İfade etmek gerekir ki bu ispat tanık beyanı ile sağlanabilecektir. Karardaki ikinci önemli nokta ise ilişkiye girilen kızın küçük yaşta bir kız olmasıdır. Gerçekten bu durum olayda haklı nedenin varlığını kuvvetlendiren bir sebep olmuştur. Çünkü işçinin küçük bir kızla ilişkiye girmesi hadd-i zatında ayrı bir mahiyetteki tehlikelilik halini ifade etmektedir. Böyle bir durumun özellikle işyerinde çalışan bayan işçileri rahatsız edeceği aşikârdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ücret zammı 29 Mart 2014
Örtülü ikale 19 Şubat 2014