İşadamı "sorumlu vatandaştır" ama esas sorumluluğu işidir

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

DÜNYA'nın dünkü manşetinde iş dünyasının yeni hükümetten acil çözüm bekledikleri 3 sorun sıralanmıştı: (1) Yeni Anayasa, (2) Cari açık (3) Kürt sorunu. Bunlar AKP'ye oy versin vermesin "sorumlu vatandaşın" (concerned citizens) ortak bekleyişleridir. Tabii ki ülkenin bu önemli sorunlarının çözümünü, diğer "sorumlu vatandaşlar" gibi iş alemimiz de istiyor. Fakat unutmayalım: İşadamının esas işi "üretmektir." Mal ve hizmet üretecektir. Katma değer yaratacaktır. İstihdamı ve geliri artıracaktır. İş aleminin kendi alanında acaba hiç mi sorunu yok. Yeni hükümetten hiç mi bekleyişi yok?

- Hükümet cari açığı küçültmek için büyümeyi yavaşlatmaya karar verdi. Seçim sonu bu politika devam edecek. Büyümenin yavaşlatılması demek, üretimin, istihdamın, gelir artışının frenlenmesi demektir. İşadamlarımız bu firenden memnun mu? Devamını istiyorlar mı?

- Hükümet, iç talebi sınırlamak için banka kredilerindeki artışa firen getirdi. Kredilerin kısılması gündemde. Bu işadamlarını çok ilgilendiren bir konudur. İşadamları bu konuda ne düşünüyor. Bankalar sızlanıyor ama iş aleminden sen çıkmıyor.

- Ucuz döviz üretimin yapısını bozdu. Bozuyor. Üretici katma değer yaratamıyor. İhracat penceresinden Türkiye'de üretim pahalı hale geldi. Bu politika devam etsin mi?

- Merkez Bankası'nın ekonomiyi yavaşlatmak arayışında faizleri yükseltmesi olasılığı var. Yüksek faiz maliyet artışı demektir. İşadamları bunu ister mi?

İşadamlarımızın bu temel konulardaki bekleyişlerinin hükümet tarafından bilinmesinde yarar vardır. Bunun ötesinde TOBB'un ülke genelinde sektörler itibariyle üretin ve yatırım konusundaki güncel gelişmelerle ilgili rakamları ve değerlendirmeleri belirleyip açıklaması gerekir ki, hükümet olan biteni bilsin. Tedbir alırken, ekonomi politikalarını belirlerken, imkanları ve riskleri iyi değerlendirebilsin. İşadamlarımızın "sorumlu vatandaşlar olarak" ülkenin temel sorunları konusundaki görüşlerini öğrenmek iyidir de… Acaba kendi sektörlerinde durum nedir? Üretim artıyor mu, geriliyor mu? Sorun var mı, yok mu?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018