“İş ve özel yaşam birleşiyor ‘Tek Yaşam’ trendi yükseliyor”

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER [email protected]

Tüketici ve pazar dinamikleri şirketleri de değişime uğratıyor. HP de son yıllarda büyük değişimler yaşayan, dünya teknoloji pazarının en önemli oyuncularından biri... Geçtiğimiz hafta “Rakibini unut, müşterine odaklan” başlığıyla yeni pazar stratejilerinden bahsetmiştik. HP de global stratejilerinde müşteriye odaklanıyor. Bunların en önemlisi iş ve özel yaşam arasındaki çizginin belirsizleştiği, “Tek Yaşam” trendi. Ayrıca, 3B ve VR (Virtual Realitiy) teknolojileriyle birlikte, oyun pazarındaki yükseliş ve yazıcılardaki yaşanan devrimsel değişim var. Bu yeni dinamikleri, HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede ile konuştuk.

Sadece global pazarda değil, Türkiye pazarında da HP önemli ve köklü bir oyuncu. Son 10 yılda da büyük değişimler içinden geçiyor. Bundan 1 yıl önce büyük bir yapısal değişim daha geçirdi. Tüketici ve teknoloji alanındaki değişimleri düşünürseniz, şirketlerin değişimlerini “zorunlu” görmek gerekiyor. Eğer bu değişimlere, uygulanan yeni stratejilere bakarsanız, pazarla ilgili de önemli mesajlar yakalayabilirsiniz. İşte bu açıdan HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede ile yaptığımız sohbetteki bazı sinyalleri iyi takip etmek gerekli… İsterseniz Akdede’den önce HP’deki yapısal değişimin özetini alalım: “HP 1 yıl önce HP ve Hewlett Packard Enterprise olarak ikiye ayrıldı. HP olarak henüz 1’inci yılımızı tamamladık ve ciddi bir gelişme gösterdik bu süreçte, fakat bunu da yeterli görmüyor, daha yeni başlıyoruz’ düşüncesiyle hareket ediyoruz. Yeni yapılanma ile daha hızlı, daha çevik ve daha odaklı hareket etme imkânına kavuştuk. Bir yandan pazardaki fırsatları değerlendirirken, diğer yandan gelecek için inovasyonlarımızı sürdürüyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz sektör ve dünya değişiyor. Bizim işimiz de bu değişimin yarattığı yepyeni fırsatları değerlendirmeye odaklanıyor.“

En önemli mesaj ''tek yaşam''

Size belki bir dünya devini değişime zorlayan yeni yaşam biçimlerinden bahsedeceğim... HP bunları gördüğü için bambaşka bir yapılanmaya ve yeni alanları geliştirmeye, rekabette yeni hatlar açmaya odaklanmış. Filiz Akdede bize bunu şöyle özetliyor: “Çekirdek pazar, büyümeye yönelik pazarlar ve geleceğe yönelik pazarları işimizin üç ana odak noktası olarak değerlendiriyoruz. İkinci yılımızda bu üç odak noktası altında belirli trendlere yönelik çalışmalar yapacağız. Bu trendlerden biri değişen müşteri ihtiyaçları. İş yaşamı ile özel yaşam arasındaki ayrım günden güne belirsizleşiyor. Biz bu trendi 'Tek Yaşam' adı altında yorumluyoruz. Özellikle 2 bin jenerasyonu, tüketici elektroniği tercihlerinde iş ve özel yaşamı bir arada sorunsuzca götürebilmelerine yardımcı olacak, hem işlevsel hem de tarz sahibi ürünler talep ediyor. Biz de üretkenlik, şık tasarım, güvenlik ve yönetilebilirlik boyutlarında ürünler tasarlamayı sürdürüyoruz.“

Oyun pazarı, hızlı yükseliyor

HP yakın gelecekte oyun pazarının birçok üretici için en öncelikli alanlardan biri olacağını düşünüyor. 2018 yılı itibarıyla PC gelirlerinin yüzde 30’unun oyun bilgisayarlarından geleceğini tahmin ediyor. Tüm bunlara ek olarak, e-sporun da giderek yaygınlaştığını hem Türkiye hem de dünyada popülerliğini giderek artan bir alan olarak görüyor. Bu kapsamda HP de 1907 Fenerbahçe E-spor’un teknoloji sponsoru olmuş. Filiz Akdede bunu şöyle anlatıyor: “Oyun sektöründeki gelişmelerin umut verici olduğuna inanıyoruz. Genel oyun pazarında PC segmentinin büyüdüğünü gözlemliyoruz. Araştırmalarımıza göre genel PC pazarı içerisinde oyun bilgisayarlarının payı 2014 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3 iken, bugün bu oran yüzde 8’e çıkmış bulunuyor. DFC Intelligence araştırmasına göre ise dünya genelinde şu an orta seviye PC oyuncusu sayısı 199 milyon civarında ve yaklaşık 1 milyar kişi ise orta seviye kadar olmasa da PC oyunları oynuyor. OMEN markası altında dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarımızla bu alanda oyun severlerin beklediği yüksek performans, şık tasarım ve üstün teknolojileri bir arada sunuyoruz.“

Yazıcılar yeni bir formata giriyor

Yıllardır HP’nin en güçlü alanlarından biri kuşkusuz yazıcı pazarı... Tabii HP şimdi orada tamamen teknolojiyi yönlendiren taraf olmaya soyunmuş görünüyor. Bu konudaki son gelişmeleri HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede şöyle anlatıyor: “Baskı tarafında Samsung Baskı Grubu’nun satın alınması kararı, 55 milyar dolar büyüklüğündeki A3 kopya pazarını yeniden tanımlamamız açısından çok önemli bir adımdı. Samsung A3 teknolojisi ile HP baskı teknolojilerini bir araya getirerek fotokopi makinesi ve baskı alanında yepyeni adımlar atacağız. Günümüzde yazıcıların geleceği alanında en çok heyecan yaratan gelişme 3B baskı teknolojisinin gelişimi ve yaygınlaşması. Küresel çapta baskı teknolojileri lideri olarak 3B baskı teknolojisiyle de yakından ilgileniyoruz. 3B baskı teknolojimiz yeni ‘harmanlanmış gerçeklik’ vizyonumuza dayanıyor. Bu vizyonun bir parçası, ‘HP MultiJet Fusion’ teknolojisi.

HP olarak ayrıca biyo uyumlu, seramik, metal ve diğer materyallerin kullanımıyla yeni 3B baskı materyalleri geliştirerek bu alana öncülük ediyoruz.“

2016’da pazar yüzde 2 küçüldü

Filiz Akdede geçtiğimiz yılı ve gelecek yıl için öngörülerini ve bazı ürün trendlerini de şöyle sıralıyor: “2016 için belirlediğimiz hedeflere ulaştık. Pazar yüzde 2 küçülürken biz yüzde 10’luk bir büyüme gerçekleştirdik. 2016, 2015’ten sonra bizim için son derece başarılı bir yıl oldu. 2016 hedeflerimizle paralel olarak bu yılı kapatacağız. Kurumsal pazarda yüzde 50’ye varan bir pazar payımız var. 2017’ye dair öngörülerimiz de son derece olumlu yönde. Yaşadığımız değişim, HP olarak daha hızlı, çevik ve odaklı bir yapıyı da beraberinde getirdi. HP olarak pazardaki daralmadan minimum seviyede etkilenerek pazar payını artıran firma olmayı başardık. Ancak pazarın daralması orta ve uzun vadede riskler taşıyor. Biz bu dönemde yatırımların Türkiye’ye aktarılması, pazarı genişletecek ürün ve çözümlerin tanıtımının yapılması için çaba sarf ediyoruz. Pazarda değişimlere de bakarsak, tabletler aslında son dönemde giderek kullanımından vazgeçilen ürünler olmakta. Yerini ise hem bir tablet, hem bilgisayar hem akıllı telefon olarak kullanılabilen ‘phablet’ adı verilen ürünler alıyor. Dizüstü bilgisayarlar ise hala vazgeçilmez.”

BT’nin yeni tarzı nasıl?

HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede yeni değişim bakış açısını şöyle anlatıyor:“Dünyada bilişim teknolojilerinin toplumları yeniden yapılandırma gücünü vurgulayan ‘BT’nin Yeni Tarzı’ adını verdiğimiz bir yaklaşımı benimsedik. Bu yaklaşım dahilinde tüketici ve kurumsal tabanlı deneyimleri birbirine bağlıyoruz. Bu yeni dönemde kurumlara değişim halindeki dünyada onlara teknoloji konusunda rehberlik edecek güvenilir bir danışman olmaya çalışıyoruz. KOBİ’lerin ihtiyaçlarını karşılayan birçok ürün ve hizmet geliştirdik. Özellikle 'mobilite' ve 'güvenlik' alanlarına odaklanıp bu konuda yatırımlar yaptık. TÜSİAD Bilgi Teknolojileri ve Telekomünikasyon Çalışma Grubu başkanıyım. TÜSİAD ile birlikte farklı illerde pilot firmaların teknoloji kullanım alışkanlıklarını inceliyor, kurumlarda iş verimliliğini artırmaya yönelik çözümler sunuyoruz. Teknoloji yatırımlarında KOBİ’lerin güvenilir çözüm ortağı olmanın yolu, şirketlerimizin yatırımlarından en iyi dönüşü almalarını sağlayacak danışmanlık ve uzmanlıktan geçiyor.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar