İş var çalışan yok!
Geldiğimiz nokta içler acısı. Yüzde 10-12 aralığında işsizliğin seyrettiği ülkemizde çalışan bulunamadığı için işveren işçi ithalatını telaffuz etmeye başladı. Hatırlarsanız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik geçtiğimiz günlerde Türkiye İş Kurumu'nun özel sektörde çalıştırılmak üzere 100 bin kişi aradığını ancak bulamadığını açıklamıştı. Bu sıcak konunun en canlı örneği sanayi kenti Bursa'da yaşanıyor. Bursa merkez ve ilçelerinde çalışacak vasıflı ve vasıfsız eleman bulunamıyor. Gazetelerin insan kaynakları eklerine bakıldığında yüzlerce 'eleman aranıyor' ilanı bulunuyor, ancak eleman hele de kalifiye eleman bulmak imkansız. Gazetelere verilen sayfa sayfa ilanlar da çare olmamış ki Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde (DOSAB) sanayiciler yol boylarına 'eleman aranıyor' tabelası asmaya başladı. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamları Derneği (DOSABSİAD) Başkanı Selim Yedikardeş, "Dernek olarak geçtiğimiz aylarda ithal işçi gerekli dediğimiz zaman bazı çevreler bu söylemimizden rahatsız olmuşlardı. Sanayici yatırıma hazır olduğu halde elemansızlıktan dolayı yeterli seviyede üretim yapamayacak, tam kapasite ile çalışamayacak" diye konuşuyor. Yedikardeş haksız da sayılmaz. En büyük pazarlarımızdan Avrupa'nın daraldığı, Türkiye'nin yeni gözde pazarlarından Ortadoğu'nun Arap baharıyla kavrulduğu bu dönemde haliyle üretimde de ciddi azalışlar gözleniyor. Böyle bir dönemde eleman ihtiyacı had safhaya geldiyse piyasaların düzelmesiyle birlikte yaşanacak işçi sorununu varın siz düşünün artık.
Bursa'da sorun sadece DOSAB'da yaşanmıyor. Diğer tüm OSB'ler ve sanayi bölgelerinde de aynı. Bursa Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası (MESO) Başkanı Fehmi Duban da odaya bağlı 144 farklı meslek kuruluşundaki esnafın nitelikli eleman konusundaki açıktan şikayet ettiği bilgisini verirken, Türkiye'deki işsizlerin nitelik kazanmamış ve 'vasıfsız' tabir edilen insanlardan oluştuğunu vurguluyor. Duban, ülke sanayisinin her geçen yıl artan iş yükü ve ihracat artışı nedeniyle vasıfsız elemanlara bile ihtiyaç duyar hale geldiğinin altını çiziyor.
Bursa'nın gözde ilçelerinden mobilya üretim merkezi İnegöl'de de durum farklı değil. Sektör çalıştıracak işçi bulamıyor. Ne vasıflı ne vasıfsız. İnegöl Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, yıllar sonra ilk kez kendisine ait işyerine eleman bulamadığını ve gazetelere ilan vererek sorunu çözmeye çalıştığını belirtiyor.
Sektör temsilcileri üretimin başladığı ikinci OSB ile ilçede 20 bin yeni istihdama ihtiyaç duyulacağını belirtiyorlar. Halihazırda mevcut üretimde işçi bulamamaktan yakınan üreticiler 50 yaşın üzerindekileri dahi işe aldıklarını dile getiriyorlar. Sorunun çözümünü de ithal işçi de görüyorlar. Bu konuda TOKİ ile işbirliği yapılmasını öneren İnegöllü işadamları ilçe dışından gelecek çalışan kesimi cezbetmek için ucuz konutlar yapılmasını ve gelecek insanların buralara yerleştirilmesini istiyorlar.
2023 hedeflerini ezberlediğimiz bugünlerde üretimin önündeki sorunlar listesinin en başına istihdamı yazabilirsiniz. Sanayicilerimizin bu konuda canlarının yandığını işçi ithalatını telaffuz etmelerinden anlayabiliriz. Ama yüzde 10'ların üzerinde resmi işsizliğin bulunduğu ülkemizde bu yolu tercih etmek kolaycılık olur. Nasıl bu hale geldiğimizi tekrar tekrar dile getirmekten ziyade bundan sonrası için neler yapılabilir ona kafa yormalıyız.