İş sözleşmesinin devri nedir?

VERGİ PORTALI
VERGİ PORTALI [email protected]

Rıza EROĞLU
[email protected]

İş sözleşmesinin devri konusu 4857 Sayılı İş Yasası Taslağı'nda yer almış ancak kanunlaşma aşamasında yasa metninden çıkarılmıştır. Yasada işyeri devri ile yetinilmiş, ancak çalışma hayatında işyeri devri ihtiyaca tek başına cevap verememiştir. Bu hususta bir düzenleme olmadığından iş sözleşmesinin devrine ilişkin işlemlerde işyeri devri hükümleri ve yargı kararları ile boşluk doldurulmaya çalışılmıştır.

İş sözleşmesinin devri; işçinin rızasının alınması koşulu işe iş sözleşmesinin sürekli olarak bütün hak ve borçları ile birlikte başka bir işverene devredilmesidir.

01 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu'nda iş sözleşmesinin devri düzenlenmiştir.

İş sözleşmesinin devri ile işyeri devri farklı mıdır?

İşyeri devri; işyeri veya bir bölümünün hukuki bir işleme dayalı olarak devredilmesidir. Devir tarihinde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.

İşyeri devrinde işçinin rızası aranmamaktadır. Oysa iş sözleşmesinin devrinde işçinin rızası aranır.

Bir diğer husus işverenlerin sorumluluğuna ilişkindir. İşyeri devrinde devreden ve devralan işverenin müteselsil sorumluluğu düzenlenirken, iş sözleşmesinin devrinde devralan işverenin sorumluluğu düzenlenmiş, devreden işverenin sorumluluğundan bahsedilmemiştir.

İş sözleşmesinin devrinin geçici iş ilişkisinden ne farkı vardır?

İş sözleşmesinin devrinde devir, daimi olarak gerçekleşmektedir. Bu devir geçici bir iş ilişkisi kurmayıp sözleşmenin işveren tarafını sürekli olarak değiştirmektedir. Oysa geçici iş ilişkisinde işveren belirli bir süre için değişmekte ve sürenin bitiminde işçi eski işvereni ile olan iş ilişkisine devam etmektedir.

Geçici iş ilişkisi aynı şirketler topluluğuna bağlı işyerleri arasında kurulabilmektedir. İş sözleşmesinin devrinde ise böyle bir sınırlama bulunmamakta taraflar serbest iradeleri ile farklı ve birbiri ile bağlantılı olmayan işyerleri arasında iş sözleşmesini devredebilmektedirler.

İş sözleşmesinin devri, iş sözleşmesini kesintiye uğratır mı?

İş sözleşmesinin devrinde sözleşme kesintiye uğramaz. Devir işçi tarafından kabul edilirse aynı şartlarda devam eder. Devirden sonra iş sözleşmesinde yapılmak istenen bir değişiklik varsa işçiye İş Yasası'nın 22'nci maddesi çerçevesinde yazılı olarak bildirilmeli ve 6 işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmelidir. Aksi takdirde değişiklik işçiyi bağlamaz.

İş sözleşmesinin devrinde işçi rızası arandığından, işçinin rıza göstermemesi halinde devreden işverenin önünde iki seçenek yer alacaktır. Ya iş sözleşmesinin devrinden vazgeçerek eski çalışma koşulları ile işçiyi çalıştırmaya devam edecek ya da iş akdini feshedecektir. Bu durumda fesih haklı bir gerekçeye dayanmadığından işçinin kıdeme bağlı haklarını, ihbar ve kıdem tazminatını ödemek gerekecektir. İşe iade davası açılmış ise fesih nedeninin ayrıca geçerli bir sebep oluşturup oluşturmadığı hakim tarafından değerlendirilerek karara bağlanacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar