İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde destekler arttı

İbrahim IŞIKLI
İbrahim IŞIKLI SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU [email protected]

Ondan az çalışanı bulunan, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan özel sektör işyerlerine, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmesi için destek sağlanmaktadır. Asgari ücretin artmasıyla birlikte destek miktarlarında da artışlar oldu.

Kapsamda bulunan özel sektör işverenlerinin çalıştırdığı sigortalılara ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde kuruma verilmiş olması ve kuruma destek ödemesinin yapıldığı tarih itibariyle Türkiye genelinde prim ve prime ilişkin borcun bulunmaması şartlarıyla verilecektir. 

Bu kapsamda; 

Birinci dönem destek ödemeleri ocak, şubat ve mart ayları için mayıs ayının sonunda, 

İkinci dönem destek ödemeleri nisan, mayıs ve haziran ayları için ağustos ayının sonunda, 

Üçüncü dönem destek ödemeleri temmuz, ağustos ve eylül ayları için kasım ayının sonunda, 

Dördüncü dönem destek ödemeleri ekim, kasım ve aralık ayları için izleyen yılın Şubat ayının sonunda,

Ödenecektir. Bu tutar mevcut asgari ücret dikkate alındığında; 
■ 01.01.2015-30.06.2015 döneminde ayda 30 gün çalışan bir sigortalı adına; tehlikeli işyerleri için 1.201.50 TL X %1.4 = 16.82 TL ve çok tehlikeli işyerleri için 1201.50 TL X %1.6 = 19.22 TL olacaktır.
■ 01.07.2015-31.12.2015 döneminde ayda 30 gün çalışan bir sigortalı adına; tehlikeli işyerleri için 1.273.50 TL X %1.4= 17.82 TL ve çok tehlikeli işyerleri için 1.273.50 TL X %1.6 = 20.37 TL olacaktır. Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine sahip işverenler, iş sağlığı ve güvenliği desteğinden yararlanmak için işyerlerinin tescil edildiği SGK ünitelerine başvuru formu ile müracaat ederler. Aynı işverenin Türkiye genelinde birden fazla tescilli işyerinin bulunması halinde müracaat, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri başvuru formunda ayrı ayrı belirtilmek suretiyle işverenin merkez işyerinin tescilli olduğu SGK müdürlüğünce yapılacaktır.

İşverenler destek ödemelerini almak için Kurum adına tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için tek bir yansıtma faturası düzenleyecekler. Düzenlenecek yansıtma faturalarında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun vergi numarası olarak Hitit Vergi Dairesi Müdürlüğü 7750409379 vergi numarası kullanılacaktır. İşverenler yansıtma faturalarını, ilgili olduğu dönem için ödeme ayının 10’una kadar dilekçe örneği ile destek müracaatında bulundukları SGK müdürlüklerine iletirler.
İşverenler tarafından EK-1 de sunduğumuz dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. Yine EK-2 de sunduğumuz dilekçe ekinde verecekleri yansıtma faturaları karşılığında dilekçelerinde beyan edecekleri Banka hesap numaralarına yatırılacaktır.

Yansıtma faturalarında iş sağlığı ve iş güvenliği destek tutarlarını tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için ödenecek destek tutarları ayrı ayrı gösterilecektir. Her bir ay için hesaplanan tutarlar toplanır ve yansıtma faturasında “iş sağlığı ve güvenliği hizmet bedeli” olarak gösterilecektir. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar