İş kazalarında Avrupa birincisiyiz

İbrahim IŞIKLI
İbrahim IŞIKLI SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU [email protected]

Sanayileşmeye bağlı olarak çalışanların maruz kaldıkları iş kazası ve meslek hastalıklarında artışlar olmaktadır. Sanayileşme ve yeni üretim yöntemleri beraberinde bazı tehlikeleri de getirmiştir. Yoğun makineleşme ve karmaşık üretim sürecinin neden olduğu iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu ölümler ve uzuv kayıpları artmıştır. İş kazaları, işçilerin eğitimsiz olması ve dikkatli çalışmaması ile işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almamasından kaynaklanmaktadır. Ülkemiz, iş kazaları istatistiklerinde Avrupa'da ilk sırayı, dünyada ise 3. sırayı almaktadır.

Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak toplumu bilinçlendirmek amacıyla her yıl İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu yıl, 23. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası 4-10 Mayıs 2009 tarihleri arasında kutlanıyor. Bu hafta yapılan etkinliklerle işçi ve işverenlerin "İş Sağlığı ve Güvenliği"nin iş yaşantısındaki önemini kavramaları amaçlanmaktadır.

İş güvenliğinin amacı;

a) İşçilerin bedensel ve ruhsal sağlığını korumak,

b) İşletmenin güvenliğini sağlamak,

c) Üretimin güvenliğini sağlamak,

olarak sayılabilecektir.

İş sağlığı ve güvenliği dünyada en önemli konular arasında yer almakta, kayıp kontrol analizleri yapılmaktadır. Bu analizler sonucunda elde edilen bilgiler ışığında oluşan kayıpları azaltma yolunda büyük adımlar da atmaktadırlar. Bu ülkelerde iş güvenliği mühendisliği kavramı çok seneler önce başlamış ve bunun sayesinde çok önemli olumlu sonuçlar alınmıştır.

İşletmelerde meydana gelen iş kazaları ile ilgili olarak yapılan incelemelerde kazaların yüzde 50 oranında kişisel kusurlardan kaynaklanan tehlikeli hareketlerden ve yüzde 48 oranında da işletmelerdeki güvensiz çalışma koşullarından kaynaklandığı saptanmıştır.

İş güvenliğinde temel kural öncelikle güvenliksiz ve kötü çalışma koşullarının ortadan kaldırılmasıdır. İş kazaları ile ilgili olarak gerek iş müfettişleri gerekse de sigorta müfettişleri tarafından yapılan teftişlerde ilk yapılan değerlendirme kazanın meydana gelmesinde güvenliksiz ve kötü çalışma koşullarının olup olmadığı ile ilgilidir.

İşletmelerde iş güvenliği önlemlerinin alınmaması sonucunda iş kazası veya meslek hastalıkları meydana gelebilmektedir. İş kazaları ve meslek hastalıklarından korunmanın en etkin yolu işyerlerinde iş güvenliği prensiplerine uygun bir çalışma düzeni kurmaktır.

İşletmelerin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemleri almaları, gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle meydana gelecek iş kazaları, meslek hastalıkları ve hastalıkların sonuçlarını telafi etmekten daha kolay, daha ucuz ve daha insancıldır.

SSK istatistiklerine göre iş kazası ve meslek hastalıklarına ilişkin sıklıklara bakıldığında;

. En sık iş kazası 25-29 yaş grubunda, en sık meslek hastalığı vakası 40-44 yaş grubunda meydana gelmektedir.

. En fazla kazanın olduğu saatler 1'inci iş saatidir.

. En fazla 1 ila 3 işçi çalıştıran işyerlerinde iş kazası meydana gelmektedir.

. İş kazalarının sebep olduğu hasarların b aşında yırtıklar ve yaralar gelmektedir.

. İş kazası bakımından önde gelen sektör metalden eşya imali (Makine hariç) sektörü,

. Meslek hastalıkları yönünden ise kömür madenciliği sektörüdür.

Hem işçilerimizin daha güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak, hem de beden ve ruh sağlıklarını korumak için mutlaka mevzuatta belirtilen iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması gerekmektedir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar