İş (inşaat) makineleri pazarı 6.5 milyar $

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Duble yol yapımı, konut yapımı, köprü, kanal, tünel inşaatları arttıkça “iş makineleri”- ne talep artıyor. 

İş makinelerinin geniş kullanım alanı var ama, bizde iş makinesi denilince gündeme inşaat makineleri geliyor. Çünkü bizde iş makinelerine talep inşaat sektöründen geliyor. 
Türkiye Çin ve Hindistan’ın ardından dünyanın en hızlı büyüyen iş makineleri pazarı oldu. 

Yılda 6.5 milyar dolar değerinde iş makinesi satılıyor. Bunların yüzde 60’ı ithal makine.  Yılda 3.7 milyar dolar değerinde iş makinesi ithal ediyoruz. 

Türkiye, büyüklük açısından dünyanın 11’nci, Avrupa’nın ise 4’ncü en büyük pazarı durumunda. İş makineleri yatırım malı sayılıyor. İthalatta ödenen döviz yatırım malı ithalatı rakamı içinde yer alıyor. İnşaat yatırımları ile ilgili büyüklüklerde ise, “inşaat yatırımı” sayılmıyor. 

Kamunun ve özel sektörün “makine ve teçhizat yatırımları” rakamını büyütüyor. 

Bu önemlidir. İnşaat yatırımlarını değerlendirirken, inşaat yatırımının bir parçası olarak yapılan ithalatın ve yerli ve ithal makine ve teçhizatın değeri dikkate alınmaz ise inşaat yatırımlarının gerçek büyüklüğü bilinemiyor. 

Türkiye’de inşaat makineleri sanayi gelişmeye başladı. İş makineleri üreten ülkeler sıralamasında dokuzuncu sırada yer alan Türkiye’de, yüz dolayında üretici ve yedek parça imalatı yapan firma var.. 

Üretimde kullanılan motor makine ve aktarma organları ithal ediliyor. Yerli üretimin büyüklüğü 2.5 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Yerli üreticiler 1.1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyor. 

Sektörün 25’i Avrupa Birliği üyesi toplam 127 ülkeye mal satıyor. İş makinesi, yedek parça, ek ve destek ürünlerde sektör 7.500 kişiye doğrudan iş imkanı sağlıyor. 2013 Yılında iş makineleri pazarında 5.500 hafif, 5.600 ağır, toplam 11.100 iş makinesi satıldı. 2010 Yılında satılan makine sayısı 6.600 idi. 

Görülüyor ki, pazar hızla büyüyor. 

Mevcut iş makineleri pazarının yüzde 80’ini ekskavatör, kazıcı yükleyici ve lastikli yükleyici olmak üzere 3 ana ürün oluşturuyor.

 Satılan makinelerin yüzde 35’i ekskavatör, yüzde 35’i kazıcı ve yükleyici. Ekskavatörler, kayaları delen, kuyular açan, toprakları, taşları bir yandan öte yana savuran, traktör gibi paletler üzerinde yürüyen dev makineler. 

Sektör büyümeyi sürdürecek. Duble yollar, kentsel dönüşüm, TOKİ yatırımları devam ediyor. Hükümetin gündeminde yeni yeni büyük inşaat projeleri var. Bütün bunlar inşaat makineleri pazarının büyüyeceğinin göstergeleri.

 Yıllık 6.5 milyar ABD doları seviyesinde ciroya sahip olan Türkiye iş makineleri sektörüne yönelik son 10 yılda, 1.6 milyar ABD doları seviyesinde yatırım gerçekleştirilmiştir. Uluslar arası standartlardaki üretim altyapısıyla da dikkat çeken sektör, istikrarlı gelişim performansına paralel olarak önümüzdeki dönemde daha çok çalışana istihdam olanağı sunması öngörülmektedir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018