İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı’nın üçüncüsü 23 Kasım’da
Son yıllarda İş Güvenliği Uzmanlığı, yeni bir kariyer imkanı ve iş alanı yaratmak isteyenlerin gözdesi oldu. Gerçekleştirilen her bir sınava on binlerce kişi katıldı. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin ardından işyerlerine doktor ve mühendis temin etmek üzere Türkiye genelinde 450'ye yakın aracı şirket kuruldu.
İş güvenliği uzmanlığı eğitimleri sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumları tarafından veriliyor. Eğitimin süresi, toplam 220 saat. Bunun 90 saati uzaktan eğitim, 90 saati örgün eğitim ve 40 saati iş güvenliği uzmanı bulunan bir işyerinde yapılacak pratik eğitimden oluşuyor. Eğitimin toplam süresi yaklaşık bir ay. Eğitimin ilk 15 gününde uzaktan eğitim tamamlanıyor; kalan 15 günde adaylar sınıf eğitimine alınıyor. Pratik eğitim, genellikle bir haftalık zaman diliminde tamamlanıyor. Eğitimlerini ve stajını başarıyla tamamlayan adaylara eğitim katılım belgesi veriliyor. Böylece aday, bakanlıkça yaptırılan sınava başvuru yapma hakkı kazanıyor. Yapılacak sınavda 70 puan alan aday "C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı" belgesi alabiliyor.
Sınava ilişkin detaylı bilgilere mayıs ayında yayınlanan “İş güvenliği uzmanlığı, yeni bir iş imkanı sunuyor” başlıklı yazımda yer vermiştim. Ancak bu süreçte bu alanda da bir takım değişiklikler söz konusu oldu. Bu yazıda asıl paylaşmak istediğim bu değişiklikler.
İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı yılda üç kez düzenleniyor. Sonuncusu 18 Ağustos’ta gerçekleştirilen sınavın üçüncüsü ise 23 Kasım tarihinde yapılacak. 23 Kasım İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı müfredat-mevzuat konuları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca 7 Ekim tarihinde kamuoyu ile paylaşılacak.
Daha önce sadece mühendis, mimar veya teknik eleman unvanını (teknik öğretmen, fizikçi, kimyager) alanlar iş güvenliği uzmanı olabiliyordu. Yeni düzenlemeye göre artık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile SGK'da müfettiş olanlar, sadece mimar unvanını alanlar değil tüm mimarlık fakültesi mezunları ve biyologlar da iş güvenliği uzmanı olabilecekler.
Bir diğer gelişme ise Torba Yasa kapsamında İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli istihdam yükümlülüğünün ertelenmesi oldu. Buna göre 50’den az çalışanı olan çok tehlikeli ve tehlikeli sınıftaki işyerleri için bu yükümlülük 01.01.2014 tarihine ertelendi. Aynı şekilde 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli istihdam yükümlülüğü 01.07.2016 tarihine ertelendi. İş güvenliği yasasına halen dahil olan 30 bin iş yeri için ise erteleme söz konusu olmadı. Yasa, halen yükümlülüğü devam eden iş yerlerine iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmamaları halinde her ay için 5 bin 390 lira ceza öngörüyor.
Ayrıca aktif olarak görev yapan ve bu durumu Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kayıtlarında belgeleyebilecek iş güvenliği uzmanları bekleme süresi olmaksızın kanunun yürürlük tarihinden itibaren bir yıl süre ile bir üst belge sınıfına yönelik iki sınava girme hakkı tanınacak.
Türk öğrencilerine “TOEFL® Talks” ücretsiz internet seminerleri
Educational Testing Service (ETS), Türkiye’deki öğrencilerin TOEFL İBT testine hazırlanmalarını kolaylaştıracak ek bir kaynak hazırladı. TOEFL programı tarafından geliştirilen TOEFL Talks adlı bu yeni kaynak, internet üzerinden TOEFL İBT testini anlatan bir saatlik seminerler sunuyor. Seminerlerde teste hazırlık için gerekli kaynaklar ve kayıt süreci hakkında bilgiler verilecek. Sunumun sonunda soru ve cevap için zaman ayrılacak. Web seminerleri ücretsiz ve Türkçe gerçekleşecek. Oturumların yapılacağı tarihler şöyle:
• 26 Ağustos / Saat: 17:00–18:00
• 2 Eylül / Saat: 17:00–18:00
• 19 Eylül / Saat: 17:00 – 18:00
Sınava girecek adaylar, [email protected] e-posta adresinden iletişime geçerek kayıt olabilir ve web seminerleri hakkında daha fazla bilgi alabilirler.
Bunun dışında TOEFL testinin resmi internet sitesi, www.ets.org/toefl artık Türkçe olarak da hizmet veriyor. Resmi TOEFL internet sitesi test adaylarına testin formatı, kayıt süreci, iyi hazırlanmak için ipuçları, test merkezleri ve tarihleri hakkında bilgiler veriyor. TOEFL Direktörü Jennifer Brown, Türkiye’den teste girecek adaylar için başvuru sisteminin ve test sürecinin daha uygun ve kullanışlı bir hale getirilmesi için sürekli çalıştıklarını ifade ediyor. Türkçe canlı seminerler düzenleyerek ve öğrencilerin ana dillerinde TOEFL kaynakları sağlayarak Türkiye’deki öğrencilere daha fazla ulaşmayı amaçladıklarını belirtiyor.