İş dünyasından "Temkinli iyimserlik" mesajları

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Amerika'nın notunun düşürülmesi sonrası piyasalarımızda yaşanan çalkantı durulurken, iş dünyası temsilcilerinden de "Temkinlik iyimserlik" ve "Bizim için fırsat doğabilir" mesajları gelmeye başladı. Bu mesajlarda Hükümetin istikrar politikası, sağlam bütçe yapısı, çabuk karar veren, esnek yapıdaki Merkez Bankası, geçen krizde de sağlamlığı test edilmiş bankacılık sektörü ve yüksek tüketici güven endeksi avantajlar olarak sıralanıyor. Ve dönemi avantajlı sonuçlandırmak için öneriler yapılıyor.   

S and P'nin Amerika'nın notunu düşürmesi sonrası piyasalarımızdaki çalkantı da bir durulma olurken, iş dünyası temsilcilerinden "Temkinli iyimserlik" ve bizim için "Fırsatlar doğabilir" mesajları gelmeye başladı.

Amerika'nın notunun indirilmesinin yansımasıyla  1.80'lere dayanan dolarda geri dönüş başladı ve dün dolar 1.75'ler seviyesine  geriledi. 50 binin altını gören İMKB endeksi de dün 53 Binlerin üzerinea çıkarak geri dönüş yaptı.

Piyasalarda bu gelişmelerin olması piyasalarda daha iyimser bir hava yaratırken iş dünyası temsilcileri İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Müsiad Genel  Başkanı  Ömer Cihad Vardan ve Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, yaptıkları açıklamalarda benzer gerekçeler ortaya koyarak "Temkinli iyimserlik" ve "Bizim için fırsat doğabilir" mesajlarını  veriyorlar. Aynı zamanda da dönem nedeniyle temkinli olunması gerektiğine dair bazı uyarılarda bulunuyorlar. TOKİ başkanı Ahmet Haluk Karabel ise "Piyasalardaki dalgalanma altın fiyatını etkilerken, vatandaşların yastık altındaki altınları bozdurarak sosyal konutlarına yöneleceği" tahmininde bulunuyor. Konut piyasasında önümüzdeki dönemde canlanma beklediğini açıklıyor.

İş dünyası sözcülerini iyimserliğe iten Türkiye'ye avantaj sağlayan unsurlar arasında şu unsurlar yer alıyor:

-Üçüncü dönemini, olgunluk devrini yaşayan istikrarı önemseyen bir Hükümete sahip olmak. Hükümetin tecrübesi nedeniyle hızlı karar alan yapıya sahip olması.

-Elinde savaşacak silahları olan öngörü sahibi Hükümetle uyumlu hızlı karar alabilen, esnek davranan, önemli veri setlerine sahip Merkez Bankası yönetimi.

-Bankacılık sistemimizin sağlam yapıya sahip ve son krizde de bunun test edilmiş olması. Banka

-Bütçe yapımızın sağlam olması.

-Tüketici endeksinin yüzde 100'ler seviyesinde seyretmesi.

Bu olumlu özelliklerle krize girmeden yola devam edebilme şansımızın yüksek olduğunu belirten iş dünyası temsilcileri dikkat edilmesi gereken hususları da belirtiyorlar.

Dünyanın önemli ülke pazarlarında daralma olduğunu, bunu dikkate alarak bir yandan o pazarlarda tutunma gayreti gösterirken, bir yandan da yeni pazarlarda rekabetçi olmak için çalışmanın önemine değiniyorlar. Bunun için gelişmekte olan ülkelerin paralarına değer kazandırmadıkları gibi TL'ye de değer kazandırılmaması konusu üzerinde duruyorlar. Paradan para kazanma dönemi unutmak gerektiğinin altını çizip, akılcı bir şekilde yatırımların sürdürülmesi gerektiğini belirtiyorlar. Yeni dönemde dünya piyasalarında olumsuzlukların bizim için bazı fırsatlar yaratabileceğini, bunların iyi  izlenip değerlendirilmesini öneriyorlar. Avrupalıların krize girmesi halinde, bizim olumsuzlukları başarı ile atlatmamız halinde onların kaybettiklerini bizim kazanabileceğimiz iddiasını belirtiyorlar.

İş dünyası temsilcilerinin bu değerlendirmeleri  "küresel krizde fırsat" arayışını önemsediklerini, fırsat yaratmak için bazı avantajlarımız olduğunu, temkinli bir iyimserlikle atmamız gereken adımları doğru atarak bu dönem sonunda karlı çıkabileceğimizi düşündüklerini ortaya koyuyorlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar