İş dünyasından 9 maddelik restorasyon talebi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, geçen hafta AK Parti Olağanüstü Kongresi’nde görevi devralırken 1 saati aşkın irticalen yaptığı konuşmasının içerisinde kullandığı Fransızca kökenli epistomoloji (bilimsel öğreti) sözcüğü ilgi uyandırdı, tartışmalara yol açtı. Bir de AK Parti’nin 12 yıllık iktidarı döneminde yaptığı restorasyon sonrasında bugün 9 alanda restorasyona ihtiyaç olduğunu belirlerken sıraladığı dokuz konu ilgi uyandırdı. 

O günden sonra konuştuğum birçok işadamı dostum, toplumda çeşitli alanlarda restorasyona ihtiyaç olduğu konusunda birleşirlerken, Davutoğlu’nun açıklamasında 8. madde olarak yer alan “ekonomik restorasyonu” açarak içeriğinde yer alması gereken maddeleri sıraladılar. 

Şimdi ben de işadamı dostlarımın “ekonomik restorasyon” konusunun içerisinde yer alması gerektiğini ortaya koydukları Davutoğlu gibi 9 maddelik restorasyon beklentilerini sıralamak istiyorum: 
Üretim alanında restorasyon: Bizi orta gelir tuzağından kurtaracak, katma değeri yüksek, teknolojik ve rekabetçi ürünler üretmemizi sağlayacak üretimde restorasyonun gerekliliğine inanıyorlar. 
Eğitimde restorasyon: Teknik öğretim ağırlıklı, çalıştıkları alana katkı sağlayacak, kalifiye emek sunabilen eleman yetiştiren bir eğitim sistemi istiyorlar. 
Bürokraside restorasyon: Devleti koruduğu zannıyla iş dünyasının önüne setler çeken kararlar alan bürokratlar yerine, üretimi kolaylaştıran kararlar alan, iş dünyasının önünü açan bürokratik yapıyı talep ediyorlar. 
Hukuk sisteminde restorasyon: Hızlı sonuç veren, gecikmeyen, herkese eşit davranan hakkaniyetli bir hukuk sistemi talep ediyorlar. 
Vergi sisteminde restorasyon: İkide bir af gerektirmeyen, toplumu her kesiminin hakkını gözeten, adil, güce göre devlet adına pay isteyen yeni bir vergi yapısı bekliyorlar. 
Teşvikte restorasyon: Amacı, üretimi geliştirici, bölgeler arası eşitsizliği azaltıcı olan bir teşvik sistemi öneriyorlar. 
Kalkınma modeli ve büyümede restorasyon: Bütün üretici güçlerin katılımıyla hazırlanacak, büyümeyi sürdürülebilir kılacak, bir kalkınma modelinin gerekliliğine inandıklarını belirtiyorlar. 
Dış ticarette restorasyon: Daha çok yerli girdiye dayalı bir ihracat artırıcı model geliştirilirken, zorunluluklar dışındaki ithalatın azaltılıp, dış ticaret dengesinin sağlanması için restorasyon talep ediyorlar. 
Doğru bilgi akımı restorasyonu: Yurt içinde sürdürülebilirlik taşıyan bir envanter ile doğru bilgi edinilmesinin sağlanacağına inanıyorlar. Ayrıca, kamuda ekonomi yönetiminin dünya trendlerini doğru izleyip, doğru okuyarak ülkemiz üreticilerini bilgilendirilmesini bekliyorlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar