İş dünyası ne istediyse, o!

Taylan ERTEN
Taylan ERTEN ANKARA'dan [email protected]

"Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı." Hükümetin önceki gün akşam saatlerinde Türkiye B üyük Millet Meclisine sevk ettiği; kamuoyu diline "yeniden yapılandırma" veya "ödeme kolaylığı" kısaltmalarıyla yerleşen tasarının resmi adı, bu.

Tasarının içeriği, uzun ismiyle tam; hatta fazlasıyla uyumlu. İçinde af kapsamına girmeyen, ödeme kolaylığına dahil edilmeyen kamu alacağı, neredeyse yok. Âdeta, iş dünyası ne istediyse, o! 7'si geçici, toplam 120 maddeli "torba" yasada, özel sektörün Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, büyükşehirler dahil belediyeler, belediyelere bağlı su ve kanalizasyon idareleri, TOBB, KOSGEB, OSB, TEDAŞ, TRT gibi kurum ve kuruluşlarla; kamu kuruluşlarının da birbirleriyle olan tüm borç ilişkileri yeniden düzenleniyor.

Dahası var: Tasarı, özel sektöre yeni istihdam destekleri de sağlıyor: Uzaktan ve geçici süreli çalışmayı kolaylaştıran düzenlemeler; kısa süreli çalışmanın sektörel ve bölgesel ölçeklere yaygınlaştırılması, iş dünyasına yönelik, dikkati çeken ekstralar.

Mali kurumlar İstanbul'a                                   

Tasarının "derinliklerine" inildiği, satır araları okunduğu takdirde, ilk okumalarda görünenlerin dışında başka ilginç düzenlemelerin bulunması veya TBMM aşamasında kimi vekillerce verilecek önergelerle yenilerinin eklenmesi sürpriz olmamalı.                        

Tasarının mevcut halinde, ödeme kolaylığı, af gibi heyecan verici maddeler yüzünden "gölgede" kalan maddelerden biri, Ankara'daki düzenleyici kamu kurumlarına ilişkin. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Başkent Ankara'dan İstanbul'a taşınması, tasarı TBMM'de kabul edilip yürürlüğe girdiği andan itibaren "kanun hükmüne" bağlanmış olacak.

Hepsi bu kadar değil! Tasarıda, BDDK ile SPK'nun yanı sıra Vakıflar Bankasının da İstanbul'a taşınması öngörülürken, Merkez Bankası ile ilgili bir hüküm görünmüyor. Ancak, bazı AKP kaynaklarına bakılırsa, tasarıda Merkez Bankası'na ilişkin madde vardı; her nasılsa, belki de yazım hatasıyla, düşmüş olabilir; komisyonda tekrar eklenir!

Sıcak tartışma konuları

BDDK ile SPK de önemli; ama Merkez Bankasının taşınması AKP kaynaklarının dediği gibi TBMM'de komisyon veya genel kurul aşamalarında gündeme getirilirse, özellikle "sıcak" tartışmalara yol açacak bir konu. Hükümetin bu konudaki ısrarını anlamak da mümkün değil. Merkez Bankası Ankara'nın

"başkent" kimliğinin ayrılmaz parçası!

Mali düzenleme kurumlarının Ankara'dan taşınmalarına gerekçe gösterilen "İstanbul'un uluslar arası finans merkezi" olarak uluslararası finans camiasında gerçek bir kabul görebilmesi ise üretilmiş bir hayalin  parçası! İlgili literatürde aksine bir beklentiye ve kayda rastlanmıyor!

Diğer bir tartışma konusu, matrah artırımı ile varlık barışının süre uzatımı. Komisyon aşamasında özellikle CHP'li üyelerin bu tartışmayı ateşlemeleri beklenebilir. Muhalefetten gelecek ve genel seçim öncesinde AKP'li vekillerce de desteklenmesi mümkün diğer bir konuyu da, vergisini düzenli ve eksiksiz ödemiş ve ödeyen yükümlülere "ödül" niteliğinde bir düzenleme talebi oluşturacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Atilla Karaosmanoğlu 13 Kasım 2013