İş alemi ne durumda?

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

15 Temmuz’da ülke çok büyük bir kaza, bela atlattı. Bu kaza ve balayı hazırlayanlar, kaza ve belaya karışanlar cezalandırılmalıdır.

15 Temmuz’dan bu yana, eylemlere karışanların hikayeleri, silahlı kuvvetler ve bürokraside yapılan tasfiye hareketi ile ilgili haberler gündemi oluşturuyor.

Finans piyasalarının 15 Temmuz’dan sonra büyük sarsıntı geçirmemeleri, halkın dövize hücum edecek yerde döviz bozdurarak ekonomiye güvenini sergilemesi, yabancıların çıkışının sınırlı kalması memnuniyet yaratıyor.

Bütün bunlar olurken, reel ekonomide, iş aleminde olan bitenler gündeme gelemiyor.

Tabii olarak iyimser haberler öncelik taşıyor. Tabii olarak morallerin bozulması istenilmiyor. Tabii olarak yanlışlardan söz edilemiyor, öneriler ortaya konulamıyor.

Bütün bunlar iş aleminde, işlerin iyi olduğu anlamına gelmiyor.

15 Temmuz’dan önce ekonomide durgunluk vardı. Döviz fiyatının yükselmesi üretimi etkiliyordu.15 Temmuz’dan sonra oluşan yeni şartlarda insanlar ve firmalar bekleyişe girdiler.

Bundan doğal bir şey olamaz. İnsanlar önlerini görmek için bir süre duraklıyor. Ne var ki bu duraklama zaten sıkışık olan nakit durumunu daha da bozuyor.

Ödeme güçlükleri artıyor. Tabii ki bu böyle devam etmeyecek. Ekonomide şartlar bir süre sonra normale dönecek.

15 Temmuz başarısız darbe girişimi ülkede Paralel Yapı diye adlandırılan eyleme dönük hareketin tehlikesini ortaya açıklıkla koydu.

Devlet güçleri tabii olarak Paralel Yapı’da eylemci durumunda olanları tespit ederek, cezalandırıyor, cezalandıracak.

İş çevrelerinde, eylemle ilgileri olmadan, eyleme karşı olan, fakat dini inanç ve sempati ile taraf oldukları bilinen girişimcilerle ilgili olarak başlatılan soruşturmaların yaygınlaşması, bu soruşturmalara uğrayabilecek isimlerin çokluğu, iş Aleminde özellikle Anadolu’da huzursuzluğa, endişeye yok açıyor.

İş çevreleri endişelerini dile getirmekten çekiniyor. Soruşturmaya uğrayanların, işyerlerinin, fabrikalarının üretim yapamaz hale gelmesi yöre ekonomisinde ve ülke ekonomisinde zarara yol açıyor. 

Devletin, Hükümetin 15 Temmuz’da eyleme karışanların belirlenmesi ve cezalandırılması çabalarına yürekten destek veriliyor. Böyle hassas dönemlerde kurunun yanında yaşın da yanması kaçınılmaz bir durum. 

Bu dönemde mahalli ticaret ve sanayi odalarına, esnaf derneklerine ve de Odalar Birliği’ne önemli görevler düşüyor.

Evet, bu dönem eleştiride bulunmak, öneride bulunmak dönemi değil. Ama bu dönemde iş çevrelerinin durumunu, iş adamlarının durumunu birilerinin devlet ve hükümet yetkililerine ulaştırması, duyurması gerekiyor.

DÜNYA gazetesi bir medya kuruluşu olarak Anadolu ekonomisini en iyi izleyen ve Anadolu’da olan biteni okuyucularına aktaran bir gazete olarak bu konuları imkan ölçüsünde ele alıyor. 

Anadolu’da ve iş aleminde olan bitenin, sorunların, endişelerin kamuoyuna duyurulmasında, devlet ve hükümet yetkililerinin bunlardan bilgi sahibi olmasına bu dönemde büyük ihtiyaç var.

------------------------

Kayseri’den iyi haberler

Kayseri, Anadolu’nun önemli bir üretim  merkezi. 28 Temmuz 2016 tarihinde “Kayseri’den Haberler” başlığı altında yayımlanan yazım üzerine Kayseri’den “İyi Haberler” geldi.

Yanlış anlamalara yol açacak ifadeleri düzeltmek, “İyi Haberler”i duyurmak görevimiz. 

KAYSU ve KLEO’’dan iyi haberler

Kaysu ve Kleo Yönetim Kurulu Başkanı Metin Filiz şunları yazıyor:

Şirketlerimiz KAYSU ve KLEO’nun FETÖ/PDY ile hiçbir bağlantısı olmadığını hassasiyetle belirtmek isterim. 

KAYSU/KLEO AŞ’nin adı hiçbir soruşturma dosyasında geçmediği gibi, şirketlerin tek sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı şahsım hakkında da açılmış herhangi bir soruşturma dosyası bulunmamaktadır.

Varlığımız ve başarı öykümüz 50 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Bugüne dek devletin ve milletin varlığına ve devamına zarar vermeye yönelik tavır ve davranış içine katiyen girmediğimizi gönül rahatlığıyla garanti edebilirim.

Yazının, tedarikçilerimiz, müşterilerimiz, paydaşlarımız ve en önemlisi sonuna kadar yanında olacağımız ve alınan tüm kararlarına imza atacağımızı peşinen bildirdiğimiz devletimiz nezdinde şirketimiz itibarını zedelediğini, şahsımı ya da firmalarımızı yakından tanımayan kişiler nezdinde FETÖ/PDY ile bağlantılıymış gibi haksız bir algı yarattığını, yaşanan son olaylar sonucu gelinen koşullarda bu algının şahsım ve firmalarımız açısından telafisi mümkün olmayan maddi ve manevi zarara sebebiyet verdiğini üzülerek belirtmek  isterim. 

Bu bağlamda haber kaynağınızdan firmamız hakkında aldığınız bilgilerin güncel bilgiler olmadığını ve gerçeği yansıtmadığını belirterek, firmamız hakkındaki güncel bilgilerin alınıp yazınızın tekrar gözden geçirilmesi ve gerekli düzeltmenin yapılması, medyanın siz aydınların özgürlüğünü sonuna kadar destekleyen şahsımı mutlu edeceğini bildirmek isterim.  

Kayserili bir işadamı olarak, gündüz işimizde var gücümüzle üretmeye ve ülkemize döviz kazandırmaya, ekonomimize katkı sağlamaya devam ediyor, demokrasimize sahip çıkma adına da Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısına uyuyor ve geceleri meydanlarda yerimizi alıyoruz. Siz basın camiasının güzide çalışanlarının da ülkemizin sınandığı bu kritik dönemde yazılarınızda ve yorumlarınızda gerekli özeni ve hassasiyeti göstermenizi temenni ediyorum.  

HES KABLO’dan İyi Haberler

HES Kablo Bilgi Teknolojileri ve Reklam Müdürü Hasan Ünal şunları yazıyor:

HES Kablo’da son gelişmeler nedeniyle ciro kaybı ve bayi kaybı yaşanmadığı gibi ciromuzun geçen senenin üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. 

Herhangi bir mecrada firmamızla ilgili yanlış bir ifade ve bilgi olması bizler için önemli değildir. Ancak yıllardır çalıştığımız ve çok önem verdiğimiz “DÜNYA Gazetesi” gibi Türkiye’de verdiği tarafsız ve doğru bilgilerle ekonomi ve iş dünyasında yakından takip edilen ulusal bir mecranın paylaştığı bilgilerin daha önceden teyit edilmesi gerekirdi diye düşünüyoruz.

Önemli olan üreten kuruluşlarımızın, üretimlerinin aksamaması, kuruluşlarımızın  büyümeleri. Bu nedenle iyi haberlere ihtiyacımız var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018