İş akdinin feshinde ölçülülük ilkesi

Ali YÜKSEL
Ali YÜKSEL YARGITAY KARARLARI [email protected]

Av. Cihan AVCI

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi incelememize konu kararında iş akdinin feshinde ölçülülük ilkesinden ne anlaşılması gerektiğini belirtmiştir. Genel iş hukuku uygulamasında ölçülülük kuralına aykırılık çoğunlukla yapılan fesihlerin geçersizliğine hükmedilmesine sebebiyet vermektedir. Bununla birlikte konu çok fazla yüksek mahkeme kararlarına da yansımamıştır.

İncelediğimiz karara konu davada, davacı iş akdinin görevini savsakladığı ileri sürülerek haklı neden olmadan feshedildiğini belirterek kıdem, ihbar tazminatı ve izin ücreti istemiştir. Davalı, davacının birçok kez uyurken yakalandığını bu nedenle iş akdinin feshedildiğini savunmuştur. Mahkemece vardiya amiri olan davacının uyurken yakalandığının tutanak tanıklarının ifadeleriyle sabit olduğu için feshin haklı nedene dayandığı gerekçesiyle dava reddedilmiştir.

Taraflar arasındaki uyuşmazlık feshin haklı olup olmadığı noktasında toplanmaktadır.

Yargıtay kararı, temyiz makamı olarak incelemiş ve bozmuştur. Yargıtay öncelikle davalı tarafından dosyaya sunulan davacıya ait işyeri şahsi sicil dosyasında davacının mesai saatlerinde uyuduğuna dair herhangi bir tutanak, uyan ya da belgeye rastlanmadığını ortaya koymuştur. Davalı birçok kez davacının bu nedenle uyarıldığı iddiasını kanıtlayamamıştır.

Yargıtay bununla birlikte dinlenen tanıklarının beyanlarını da değerlendirmiş ve tam bu noktada ölçülülük ilkesini göz önüne almıştır. Yargıtay her ne kadar dinlenen tutanak tanıklarının, olay tarihinde davacının uyuduğunu ifadelerinde beyan etmişlerse de davacının daha önce benzer eylemde bulunmadığı anlaşıldığından ve çalışma süresi de dikkate alındığında davacının iş akdinin feshinin ölçülülük ilkesi gereği ağır bir sonuç olduğu kabul edileceğine hükmetmiştir.

Görüldüğü üzere Yargıtay iş akdinin feshi noktasında işverenin fesih kararını verirken ölçülü olması gerektiğini belirtmiştir. Ölçülülükten kastedilen ise anlaşılacağı üzere iş akdi ikaz, ihtar ile devam ettirileceği durumlarda, feshi fırsat bilircesine iş akdini feshetmemektir. Yani ortada var olan ihlalin, işçinin daha evvelki davranışları, iş ahlakı ve disiplini ile kıdemi noktasında mazur görülebilecek mahiyette olması halinde  işverenin iş akdini feshetmeyerek, işyeri disiplinini temin edecek nispette bir işlem yapması gerekmektedir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ücret zammı 29 Mart 2014
Örtülü ikale 19 Şubat 2014