İrlandalı Devenish Group İzmirli Yem-Vit’e ortak oldu
Son dönemde yabancı yatırımcıların Türkiye’de gözde sektörleri arasında hayvancılık öne çıkıyor. Sektörün önde gelen üreticilerini satın alan uluslararası firmalar sadece bu alanda değil yem, hayvan sağlığı gibi alanlara da ilgi gösteriyor. Örneğin ocak ayında Brezilya merkezli BRF ve Doha merkezli Qatar Investment Authority iştiraki Qatar Holding LLC, Banvit’i 915 milyon liraya alırken sadece beyaz et üretim birimini değil, yem tesislerini de bünyesine katmıştı. Sadece bununla sınırlı değil satın alma ve ortaklıklar. Dünyanın en büyük gıda şirketlerinden Cargill’in Ekol Gıda Tarım ve Hayvancılık ortaklığı da benzer bir operasyondu. Cargill, Türkiye’nin önde gelen yem katkı maddeleri üreticisi Ekol’ün yüzde 51’ini alarak bir anlamda hayvancılık alanında önemli bir adım atmıştı. Her yıl ortalama 10 milyar lirallık tarım ve hayvancılığa yapılan destek, Bulgaristan’daki Huvepharma adlı firmayı da etkilemiş ve Türk şirket ANC Hayvan Beslenmesi ve Sağlığı Hizmetleri firmasının tamamını satın almıştı.
İşte bu listeye İrlanda’nın sektöründe önde gelen firmalarından biri daha katıldı.
Yüzde 50’sini satın aldı
Tarım teknolojileri ve yem üreticisi İrlandalı Devenish, Türk şirketi Yem-Vit’in yüzde 50’sini satın aldı. Türkiye ve çevre ülkelerde büyümek için bu alımı yapan şirketin operasyon yöneticisi (COO) Patrick McLaughlin, yeni anlaşmayla her iki şirketin büyüme imkanı sağlayacağını belirtiyor. Şirketin resmi sitesinden duyurulan satın alma, Devenish'in İngiltere ve Kuzey Amerika dışındaki ilk operasyonu oluyor.
195 milyon sterlin ciro yapıyor
1952’de başkent Belfast’ta kurulan Devenish , İrlanda’nın en önemli yem üreticilerinden biri. Kümes hayvanlarından su ürünlerine kadar geniş bir yelpazede üretim yapan firma 30’dan fazla ülkeye ihracat yapıyor. 400 çalışanı bulunan Devenish'in cirosu 195 milyon sterlin civarında. Devenish'in yüzde 50’sini satın aldığı İzmir merkezli Yem-Vit ise 1987’de kuruldu. Devenish gibi Yem-Vit firması da kanatlı, su ve büyük baş hayvancılığı konusunda çalışıyor. Yem-Vit, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu ülkelerine ihracat yapıyor.
***
Türk denizlerinde İran katamaranı
Türk tersaneleri dünyanın en gözde üreticilerinden biri. 141 metrelik uzunluğuyla 250 milyon euroluk dünyanın en büyük yelkenli süper yatı Dream Symphony (Rüya Senfonisi) Türk ustaları tarafından İzmir’de yapılıyor. Tıpkı yapımı devam eden 92 metrelik EOS ve denizlerde yüzmeye başlayan 78 metrelik Maltese Falcony (Malta Şahini) gibi... Şu anda bu unvan 'Amazon' internet sitesi ile HP gibi firmaların hissedarı olan ABD'li milyoner Tom Perkins'in Tuzla'da yaptırdığı Malta Şahini’ne ait. Türk şirketlerinin yat üretimindeki bu başarısı Türkiye’yi dünya liginde de önemli sıralara taşıdı. ABD’li Amerikan ünlü yat dergisi ShowBoats International tarafından yapılan “Global Order Book” sıralamasında Türkiye, Hollanda ve İtalya’nın ardından dünyanın 3’üncü büyük ülkesi kabul edildi. Sadece lüks tekne ve yatta değil, büyük gemilerde de Türkiye ön sıralarda. Tanker ve gemi siparişlerinde dünyanın 16’ncı ülkesi. 2002’de Türk tersanelerinin kurulu kapasitesi 550 bin DWT iken bu sayı son açıklanan 2012 verilerine göre 3.6 milyon DWT’ye çıktı.
Fiyatı 10 milyon dolar
Savaş gemilerinde de durum öyle. Kendi savaş gemisini kendi tersanelerinde yapan Türkiye, askeri gemi üretiminde ilk 10 ülke arasında kabul ediliyor. Endonezya’dan Brezilya’ya bir çok ülkenin filosunda Türkiye’de üretilen savunma sanayisine yönelik deniz araçları var veya şirketler ihaleler peşinde koşuyor. Türk savunma sanayisi hızla büyümesini sürdürüyor. Ancak bir yandan da ithalat yapmaya devam ediyor. Örneğin İran’dan...
Önceki hafta bir ilk yaşandı ve İran, Türkiye’ye gemi satışı için anlaşma imzaladı. Hatırlayacağınız gibi anlaşma İran Sosyal Güvenlik Yatırım Firması (ŞASTA) ile yapıldı.
İran'ın başkenti Tahran'daki imza törenine, Türk tarafı adına Mafin Vest Müdürü Fırat Yılmaz, İran tarafı adına ŞASTA Genel Müdürü Seyyit Rıza Nevruzzade ve Hurremşehr milletvekili Abdullah Samiri katılmıştı. Anlaşmada bir katamaranın da üretimi vardı.
İşte o katamaran Türkiye’ye teslim ediliyor.
238 yolcu kapasiteli
Türkiye’ye katamaran üretecek firma İran’ın Güneybatısında yer alan Hurremşehr’de üretim yapan Arvandan Ship Construction adı şirket. Arvandan CEO’su Hossein Qorbani, İran’nın yarı resmi haber ajansı Mehr’e yaptığı açıklamada geminin katamaranın 3 ay içinde teslim edileceğini belirtiyor. Qorbani’nin verdiği bilgilere göre katamaran 7.2 milyon dolara mal olmuş. Türk şirketi ise 10 milyon dolara alacak. 238 yolcu kapasiteli gemi, 10 araç taşıma kapasitesine sahip. Qorbani, geminin inşasında 150 kişinin çalıştığı kaydediyor. Bu katamaran, İran'ın Türkiye'ye sattığı ilk gemi oldu.