İrlanda da kurtarılıyor (Ya diğerleri !)

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Ülkeler mi kurtarılıyor, bankalar mı belli değil ama, bir gerçek var…Avrupa'nın zenginleri, güç duruma düşen ülkeleri kurtarmaya kendilerini mecbur hissediyor.

Bunun arkasında AB dayanışmasından çok ülkelerin kötü durumdaki ülkeler yüzünden kendi bankalarının güç duruma düşmesini önleme çabası var.

İrlanda'nın İngiliz bankalarına 148 milyon dolar, Alman bankalarına 138 milyon dolar, ABD bankalarına 68 milyon dolar, Belçika bankalarına 54 milyon dolar, Fransız bankalarına 50 milyon dolar, diğer ülke bankalarına 271 milyar dolar, toplam 731 milyar dolar borcu var. Ve de bu borcunu ödemeyi bir yana bırakınız çeviremiyor.

İrlanda 70 bin kilometrekare küçük bir ülke. 4.6 milyon nüfusu var. 2002'de 11'inci üye olarak AB'ye katıldı. Milli geliri 227 milyar dolar. Ülkede toplam 2.1 milyon çalışan var. Bütçe gideri 110 milyar dolar, geliri 70 milyar dolar dolayında.

Yılda 100 milyar dolarlık ihracatı var.

Buna karşılık içeride çok büyük bir kredi hacmi oluşmuş. İçerideki toplam banka kredileri nerede ise milli gelirinin 3 katına ulaşmış. 745 milyar dolar.

İşte bir zamanlar Türkiye'nin örnek alması gerektiği söylenen bu ülke şimdi güç durumda.

Son haberlere göre, İrlanda'nın (lütfederek !) yardım almayı kabul etmesinin ardından AB maliye bakanları ve Dublin arasında anlaşma sağlandı.

IMF ile de görüşecek olan İrlanda, bir yandan da kapsamlı bir tasarruf paketi hazırlıyor.

Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) koruması altına giriyor.

Yardım planının ayrıntıları ise açıklanmadı, ancak AB diplomatlarının verdiği bilgiye göre kurtarma paketinin kapsamı 80 ila 90 milyar euro olacak.

AB'den yapılan açıklamada da yardımın tüm Avrupa'ya koruma sağladığına dikkat çekildi. Bu adımın Euro Bölgesi ve AB'de mali istikrarı güvence altında tutmak amacıyla atıldığı kaydedildi. AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası yetkilileri, olası bir yardımın çerçevesini belirlemek amacıyla Dublin'e gitmişti.

İrlanda hükümetinin de bütçe harcamalarında 2014 yılına kadar 15 milyar euro tasarrufa gidilmesini planladığı belirtiliyor.

İrlanda ile ilgili bu çalışmalar yürütülürken, İrlanda'dan sonra gündeme gelecek ülkeler ile ilgili tartışmalar da sürüyor.

Dışarıya yansıyan haberlere göre AB'nin İrlanda'yı kurtarmaya girişmesi piyasalarda kısa süreli bir rahatlama yaratabilecek ancak piyasaların Portekiz'in de AB yardımı alması yolundaki ısrarı devam edecek.

İrlanda'nın borçluluğunun İspanya ve Portekiz gibi yüksek borçlu başka ülkelere de bulaşması ve giderek sistemik bir krize dönüşmesi tehlikesi devam ediyor.

Medyada yer alan haberlere göre, Londra'da Credit Agricole CIB'den strateji uzmanı Peter Chatwell, "Kısa vadede Portekiz'e sağlanacak destek olumlu neticeler verir ama Bunun İspanya ve Portekiz'i ateş hattından çekmek gibi bir etkisi olacağını düşünmüyorum" diyor.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ise,"İrlanda'nın sorununa doğru yanıtı bulabilirsek, muhtemelen bulaşma etkisinden kurtulabiliriz" diye konuşuyor. ING ekonomisti Carsten Brzeski'ye göre, "Kısa vadede bulaşmayı engeller ama orta vadede değil. Sadece piyasaları yatıştırır ve diğer ülkelere bir nefes alma fırsatı verir. Özellikle Portekiz daha kendini kurtarmış değil."

Portekiz ile İrlanda'nın borç sorunları aynı nedenden kaynaklanmıyor. İrlanda, emlak piyasasının çöküşünden zarar gören bankalarına yardım etmek zorunda kaldı. Portekiz'in sorunu ise düşük büyüme ve rekabet eksikliği.

Ne var ki sonuç iki ülke için de aynı oldu:Hazmedilemeyecek boyutda borçlanma.

Olan bitenden bize ne? (1) Bizin bu tür sorunlarımızın olmaması, Türkiye'nin öne çıkmasına yol açıyor. (2) Fakat sorunlu AB pazarı, Türkiye'nin ihracatını geliştirme çabalarının sonuç vermesini güçleştiriyor. Çünkü sorunun sadece Yunanistan'dan kaynaklanmadığı,Yunanistan'ın peşinden daha başkalarının geldiği ve geleceği görüldü.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018