İrlanda 5eferandumu
Referandum bugün yapılacak ve sonuç Cuma günü açıklanacak olsa da İrlanda'nın bazı bölgelerinde oylama işlemi başladı bile. Referandum European Fiscal Pact olarak bilinen ve sadece Ingiltere ile Çek Cumhuriyetinin imza koymadığı anlaşmanın kabul edilip edilmemesi üzerine. Anlaşmanın geneli açısından referandumdan evet veya hayır çıkmasının Euro bölgesi geneli için (şimdilik) fazla bir önemi yok zira 2013 başına kadar 12 ülkenin kabul etmesi durumunda anlaşma yürürlüğe girecek Kısaca hatırlatmak gerekirse bu anlaşma borç oranlarının kontrol altına alınması, ESM borçlanma planlarının belirlenmesi, 60% tavan oran gibi konuları içeriyordu. Üzerinde uzun süre tartışılan bu anlaşma 2011 sonu 21012 başında Avrupa'nın daha sıkı bütünleşmesi ve krizden çıkması için hazırlanmıştı. Ancak söz konusu adımlar yeni bir kriz olmasını belki engelleyebilir ama cari krizi çözemez.
Irlanda özeline dönersek : http://www.consilium.europa.eu/media/1478399/07_-_tscg.en12.pdf linkinde tamamını görebileceğiniz anlaşmaya göre sorunlu ülkelerin ESM'den faydalanabilmesi için bu anlaşmayı ve gereken düzenlemeleri geçirmeleri gerekiyor. Yani İrlanda'nın da ileride bu fonlardan yararlanması için referandumdan Evet çıkması gerekiyor. Aksi durumda piyasalar İrlanda'nın arkasında kimsenin kalmadığını düşünecek ve ülke spekülatif ataklara daha açık hale düşecek.
Teorik olarak referandumdan Hayır çıkar ise yeni bir referandum için süre olmasına rağmen hükümet bir daha referanduma gidilmeyeceğini açıkladı.Son anket sonuçlarına göre "Evet" oyları belirgin bir farkla önde olmasına rağmen "kararsız" grubunun genelde "Hayır'a" meyilli olması nedeni ile belirsizliğin sürdüğünü söyleyebiliriz. Girişte de belirttiğim gibi bu referandumun Euro veya Euro bölgesi veya Fiscal Pactin kendisi üzerine direk bir etkisi olabilmesi söz konusu değil. Ancak Euro'dan çıkmanın bu kadar net konuşulduğu bir ortamdan bir başka üyenin birliğin genel görüşüne aykırı hareket eder hale gelmesi kesinlikle pozitif olarak algılanamaz.
Diğer gelişmelere de kısaca bakalım. Ispanya'nın Bankia'yı sermayelendirmek için düşündüğü dahiyane! plan ECB tarafından kabul görmemişe benziyor. Ispanya da EFSF/ESM'ye başvurmak üzere. ECB'nin tahvillerini alması biraz vakit kazandırsa da sorununu çözmesi imkansız. Çin'in de bir paket açabileceği bu haftanın haberlerindendi, ancak bu haber ertesi gün yalanlandı. Çin'in çok iyi gittiğini yazmaktan yorulmayan uzmanların şimdi Çin'de görülen yavaşlamanın aşılması için bir paket tavsiye ediyor olması , Yunanistan vakasında da gördüğümüz gibi, finansal piyasaların ekonomik gelişmeleri ne kadar geriden takip ettiğini gösteriyor.Son olarak; Altın ciddi satış yemiş olsa da genel görünüm Altının bir düzeltmeden geçtiğini ve yeniden toparlanacağını düşündürüyor. Ancak elbette global satışlar Altının da 1520 seviyesinin altına kayarak 1430 dolara kadar gerilemesine neden olabilir.