İran'dan gaz almaya mecburuz
ABD'nin zorlaması ile Batı'nın büyük ülkeleri İran'ı sıkıştırmak için ambargo uygulamasını giderek genişletiyorlar.
Ambargo'da en etkin 2 araç (1) İran'ın dünya ile parasal trafiğini kapatmak (2) Petrol ve doğalgaz ticaretini engellemektir.
İran'ın döviz gelirlerinde petrol ve doğalgaz satışlarının payı yüzde 90 dolayında.
İran dünyanın 4'üncü en zengin petrol rezervine sahip ülkesi.
Petrol müşterileri sırasıyla Çin, Japonya, Hindistan, Güney Kore gibi Asya ülkeleri. Batıda ise Türkiye ve İtalya önemli müşterisi.
Biz normal dönemlerde doğalgazımızın yüzde 18.5'unu, petrol ihtiyacımızın yüzde 20-30 oranındaki bölümünü İran'dan getiriyoruz.
ABD bugüne kadar Türkiye'ye petrol ve doğalgaz ithalatında müsamaha gösterdi. Petrol ve doğalgazı aldık, ama parasını ödemekte zorlandık. Çünkü uluslararası banka sistemini kullanamıyoruz. Para transferi yapılamıyor.
Türkiye bunun çaresini, petrol ve doğalgaz faturasını altın ile ödeyerek buldu.
Geliniz görünüz ki bu iş fazla dillendi ve şimdi ABD bunu önlemek istiyor.
Parasını ödeyemez isek İran'dan petrol ve doğalgaz alamayız.
Petrolü başka kaynaklardan temin etmek mümkün ama, doğalgazda İran'a bağlıyız.
Tüm doğalgaz, ithalatının yüzde 18.5'unu İran boru hattından getiriyoruz. Bunun alternatifi yok. Alternatifi gemi ile sıvı gaz taşımak. Çünkü diğer doğalgaz boru hatlarının tamamını kullanıyoruz.
İşte sorun burada düğümleniyor. Önümüz kış. İran'dan doğalgaz girişi aksar ise hanelerde ve sanayide gaz kesintisi riski ortaya çıkar.
Kışa girerken alternatif yaratmak çok zor. ABD'nin ve onu izleyen AB ülkelerinin baskısına dayanmak zor. Bizim finans sistemimizin de ambargodan olumsuz etkilenme tehlikesi var.
Durup dururken başımıza taş düştü. Mutlaka buna da çare bulunacaktır ama, önemli olan evlerin soğukta kalmasına ve sanayiin durmasına meydan vermeden sorunu çözmektir.
Enerji sorunları ülkenin bir numaralı sorunu olmaya devam ediyor.