İnternette sesli pazarlama dönemi
Geçtiğimiz yıllarda, sanal dünyanın yıldızı videolardı. YouTube’ın baş döndürücü yükselişi, pazarlama dünyasını da video formatına yönlendirmişti. Ancak, video sayısı insanların izleme kapasitelerinin çok üstüne çıktı. Dolayısıyla, video formatının etkinliği azalmaya başladı.
Son dönemde, kullancıların sesli platformlara yöneldiği gözlemleniyor. Pandora, Spotify gibi online müzik kanallarının değeri yükseliyor. Amazon’un Alexa’sı ve Apple’ın Siri’si başta olmak üzere djital asistanlarla konuşma eğilimi yaygınlaşıyor. Dijital dünyada, videodan çok sesin ön plana çıkacağı varsayımı pazarlama dünyasını yakından ilgilendiiryor.. Pek çok küresel şirket arama motoru pazarlaması stratejilerinde sese daha fazla yer ayırıyorlar. Sesli aramalarda önde çıkmak için etkin anahtar sözcükler ve cümleler bulmaya çalışıyorlar.
Interactive Advertising Bureau’nun verilerine göre, dijital ses platformlarının reklam gelirleri 2016’da 1.1 milyar dolarlık bir hacme erişti. 2017’nin ilk yarısındaysa yüzde 42 oranında arttı.
Bu trend doğrultsında Spotify ve Pandora, şirket satın alarak büyüme hızlarını artırarak, 28 milyar dolarlık küresel radyo pastasından daha büyük pay kapmaya çalışıyorlar.
Yapay zekayla sohbet
Mastercard kendisini bir ödeme sistemi olarak değil, bir teknoloji şirketi olarak konumluyor. Dolayısıyla, teknolojideki en son trendlere cevap verecek doğrultuda hizmet ve ürünler geliştirmek amacıyla yatırımlar yapıyor. Geçen hafta konuştuğum Mastercard Türkiye ve Azarbeycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, Mastercard’ın Future Agenda’yla birlikte internette sesli pazarlama konusunda yaptıkları araştırmanın sonuçlarını paylaştı. ABD’de, tüketicilerin yüzde 60’ı ses komutlarıyla alışveriş yapmış. Bu oran Avrupa’da yüzde 20 oranında. Rapora göre, tüketiciler, alışverişte kolaylığı her şeyden önde tutuyorlar. Beklentilerini karşıladığı sürece sesli komut vererek ve sanal asistanlarla “chatbot” konuşarak alışveriş yapmaktan hoşlanıyorlar. Büyük bir kolaylık sağlayan konuşarak alışveriş, “conversational retail” hızla yaygınlaşıyor. Bu trendin Türkiye’deki tüketiciler tarafından benimseneceğini kolaylıkla öngörebiliriz. Türkiye Mastercard ofisi, bu trendin öncülerinden birisi olarak Facebook Messenger üzerinden McDonald’s Chatbot’u aracılığıyla internette sohbet ederek sipariş vreme imkanı sunan bir model yarattı. Sesli komut veren kullanıcı, ödemeyi de sohbetten çıkmadan Masterpass aracılığyla yapabiliyor.
Seksi reklamlar dönemi kapanıyor
Dünyanın her yanında, kadın hareketlerinin sesi artık daha yüksek çıkıyor: #unstereotype (klişelerden uzaklaşmak) ve #metoo (ben de) gibi oluşumlar markaları stratejilerini gözden geçirmeye zorluyor. Kadın cinselliğini ön plana alan reklamlar etkinliğini yitiriyor. Ayrıca, kadınların yoğun tepkisiyle karşılaşıyor. Dünyanın en büyük reklamverenlerinden Procter & Gamble’ın “Chief Brand Officer”ı Marc Pritchard, Cannes Lions 2018’de, reklamlarda “seks sattırır” yaklaşımının modasının geçtiğini ve işe yaramadığını vurgulayarak, yeni dönemi bir kez daha ilan etti.
İnşaatta inovasyon
Üniversiteler yaygınlaşıyor, öğrenci konutlarına ihtiyaç artıyor. Talep çok, ancak arz eksik. İnşaat sektöründeki deneyimli kuruluşlardan Erkanlı Grup, bu alana iddialı bir biçimde girmeye hazırlanıyor. Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Erkanlı, Türkiye’de 3.2 milyon öğrenci evine ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Kuruluş bu doğrultuda yenilikçi bir adım atarak Amerika’nın en büyük öğrenci evi işletme ve yatırım firması AssetCampus ile birlikte Univa markasıyla birlikte çalışacak.
Univa Öğrenci Evi Kampüsleri'nin ilki Univa Sakarya olacak. 2019 yılının Ağustos ayında tamamlanması planlanan proje kapsamında 808 öğrenci evi inşa edilecek. 5 yıl içinde 10 bin öğrenciye ulaşmayı hedefleyen Erkanlı Grup, Düzce, Kocaeli ve İstabul’da da yatırım yapacak.