İnternette oy arıyorlar

Edip Emil ÖYMEN
Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM [email protected]

Fransa'da "Süper Sarko"ya karşı Sosyalist Parti adayı "Mösyö Normal" François Hollande, Obama'nın 2007-08 web kampanyasını izliyor. Obama'ya "yarayan," Hollande'a yarar mı? Bilmiyoruz.

Kendi sitesi zaten vardı: francoishollande.fr. Ama bir de "Hollande'ın Hepsi" anlamına ikinci bir sitesi oldu: Toushollande.

Hepsi'nden amaç, partidaşları harekete geçirmek. Bunlar, kapı kapı dolaşıp, seçmeni "Sarko gitsin, kavga bitsin"e ikna etmeye çalışacak.

Şöyle olacak: 150 bin gönüllü bulmak gerekiyor. Bunun için 10 bin partili, web üzerinden örgütleniyor. Gönüllüleri bulup eğitecekler. Onlar da seçmene "Sarko'yu at, bizimkini al" diyecek. Teke tek markaj.

Bu arada, Facebook'ta arkadaş olma ve partiye bağışta bulunma falan gibi "eski" usul işler de yapılıyor.

  ***

Hollande, Obama'ya oy vermek istemeyen –sadece- 14 seçmenle teke tek görüşmenin, 10 bin broşür dağıtmaktan daha etkili olduğunu hesaplatmış. Bunu anladığı andan itibaren, Obama'nın aynısının tıpkısını yapmaya başlamış.

Bu nedenle, Obama'nın Ocak 2007-Ocak 2009 dönemi (kampanya ve seçim dönemi) Yeni Medya Direktörü Joe Rospars ABD'den Paris'e ithal edildi. Şimdi Fransız Sosyalist Partisi'nin 2 milyon Euro bütçesi ve 35 kişilik ekibiyle Hollande kazansın diye çalışıyor.

  ***

Yine de, Sarkozy'nin web'deki gücü kimsede yok. Facebook sayfası yenilendi. Ama galiba, "şıklığa" kurban gitti bir miktar: Siteye bakanlar, Sarkozy'nin sadece başarılarını buldular. Hakkında Sağır Sultan'ın bile duyduğu skandal iddialarına yanıtı "yoktu." Hatta, Fransa'nın kredi notunun AAA'dan neden düşürüldüğünü (bu haksızlığı bize nasıl yaptılar?) anlatan bir açıklama? "Yoktu." Sorunların üzeri bir güzel örtülmüş, yok sayılmıştı.

Bu boya-badana işinden Sarkozy'nin Yeni Medya ve Bilgi Teknolojisi Danışmanı Nicolas Princen sorumlu. İki "master"li, Fransa'nın "süper" kamu yönetimi yüksek okulu mezunu 27 yaşında parlak bir genç. Le Figaro gazetesi ona "Siber İspiyon" diyor (Le cyber espion). Sarkozy'nin, adaylığını nihayet açıkladığı gün, yepyeni bir sitesi de açıldı: Güçlü Fransa (La France Forte).

Sarkozy'i deniz kenarında kararlı bakışlarla gösteren romantik bir poz. Ama kısa sürede bu resimdeki "forte", web dünyasında oldu "morte" (ölü!). Fotomontajla, açık denize, yan yatan İtalyan yolcu gemisini koydular! Başka sözcüklerle başka espriler de yapıldı Sarko'nun romantik resmine.

  ***

Facebook'a bakarsak: 14 Şubat'ta Sarkozy'i 538 bin kişi izliyordu. İkinci Hollande, 500 bin gerideydi. İzleyici sayısı sadece 53 bindi. Ama durum bir tuhaftı. Millet, Sarko'nun tweet'lerine o kadar itibar etmiyordu (87 bin kişi). Hollande ise tweet şampiyonuydu: 159 bine yakın izleyici.

Aynı şekilde, Facebook'ta altlarda sürünen 3 numaralı aday François Bayrou (22 bin izleyici), twitter'da 76 bine çıkıyordu.

İki iletişim dağıtım kanalına da "sosyal medya" diyoruz. Sanki aynı şeymişler gibi. Oysa değiller. İletişim içeriklerinin ne kadar farklı olduğu, sayılarla görülüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hollywood’a yapay zekâ 02 Ağustos 2019