İnternet lobisi kuruldu

Edip Emil ÖYMEN
Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM [email protected]

 

 

ABD'de interneti sansürleme girişimlerine karşı Microsoft ve Apple dışında kalan önemli şirketler İnternet Birliği adı altında bir lobi kurdular.
19 Eylül Çarşamba günü açıklanan lobideki şirketler: Amazon. America On Line (AOL). eBay. Expedia. Facebook. Google. IAC (InterActiveCorp). LinkedIn. Monster. Rackspace. SalesForce. TripAdvisor. Yahoo. Zynga.
Bazıları Türkiye'de sadece ilgili kesimin tanıdığı, ama bazısı küresel süperstar şirketlerin amacı tek: İnternetin inovasyona ve dolayısıyla ekonomik büyümeye katkısı bilindiği halde, internet özgürlüğünü kısıtlamak, inovasyonu ve dolayısıyla ekonomik büyümeyi engellemek demektir. İnternet, merkezi olmayan (dağıtık) açık bir sistem olarak işlemeye devam etmelidir.
***
Amerikan Kongresi kaynaklı SOPA ve PIPA kısa isimli yasa tasarıları, internete küresel boyutta sıkı denetim getirmeyi amaçlıyordu. Daha sonra bu listeye ACTA adlı bir başka tasarı eklendi. Ama üçü de çeşitli aşamalarda yasalaşmadı. Bunda; kamuoyu baskısı, tasarılardaki hukuki sorunlar, tasarılara meslek odalarından sivil toplum örgütlerine geniş bir yelpazede itirazlar rol oynadı. Hele ACTA, düpedüz Avrupa Parlamentosu tarafından reddedildi.
Ama bütün bunlar, hükümetleri, ille de ve mutlaka interneti sıkı denetime sokma (bazı hükümetlerin resmen sansür istemesi) hevesinden vazgeçirmiyor. Türkiye dahil, internete şu veya bu şekilde müdahale ederek "hükümet denetimine" alma arzusu sönmüyor.
ABD'de kurulan İnternet Birliği, her ne kadar Microsoft ve Apple'sız olsa bile, şimdiye kadarki ilk bilinçli "ortak hedef" lobisi.
***
1996'da, o dönemin internet "filozofu" John Perry Barlow, Davos'ta Dünya Ekonomik Forumu sırasında yayınladığı "Siberuzay Bildirgesi"nin girişinde şöyle demişti:
"Gelecek adına, siz, gelişmiş sanayi dünyası hükümetlerine şu çağrıyı yapıyorum: Bizi kendi halimize bırakın. Aramızda, size yer yok. Topluluğumuz üzerinde egemenliğiniz yok."
"Bizim, seçilmiş bir hükümetimiz yok. Böyle bir hükümetimiz olmayacak. Bu nedenle, inşa etmekte olduğumuz küresel sosyal dünyamız, sizin hükümetlerinizin dayatmalarından bağımsız olacaktır. Bizi yönetme konusunda hiç bir hakkınız olmadığı gibi, sizden korkmamızı gerektirecek hiç bir yol ve yönteme sahip değilsiniz. Her hükümet, yönettiği halkın onayına muhtaçtır. Biz ise, size ihtiyaç duymuyoruz. Böyle bir onayı size vermiyoruz. Sizi, aramıza davet etmiyoruz. Siberuzay, sizin sınırlarınız içinde yer almıyor."
***
John Perry Barlow, bu idealist hayalini, kurduğu Elektronik Cephe Vakfı'nda (EFF) sürdürüyor. Ama hayali, çok sayıda ülke için hayal olarak kaldı. İnternet özgürlüğünün ABD'de bir parça daha korunabilmesi, Anayasa'nın Birinci Maddesi'ndeki –o çok ünlü- "basın özgürdür, sansürlenemez" cümlesi sayesinde mümkün oldu. Çünkü, "basın, formatla değil, fonksiyonla tanımlanır." Basın, kil tablet üzerine de yazsa, internet üzerinden de yazsa, yaptığı iş gazeteciliktir. Ve bunun, formatla ilgisi yoktur. Fonksiyonla ilgisi vardır. En azından Amerika'da...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hollywood’a yapay zekâ 02 Ağustos 2019