İnternet denizinde boğulmak

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ [email protected]

İnternet denilen sonsuz okyanus, her ne kadar evrensel bir bilgi denizi ise de, yüzmeyi beceremeyenler için bu denizde boğulmak işten bile değil.

Nedeni de son derece basit, çünkü o kadar çok detay var ki ne aradığınızı net olarak belirlemediyseniz, açılan sayfalar arasında her an kaybolabilirsiniz. Ne aradığınızı, elde etmek istediğiniz bilgileri ve en önemlisi bu araştırmanın sonunda varmak istediğiniz noktayı tanımlamazsanız, işiniz bir hayli zor olacaktır.

O zaman ne yapalım?

Pek sevdiğim bir deyişi yine kullanmak isterim "plan yok ise, pilav yok!" Eğer internette araştırmaya başlamadan önce, araştırma sonunda elimize geçmesini istediğimiz bilgilerin bir listesini hazırlayabilirsek, işimizin oldukça kolaylaşacağını bilmeliyiz. Bunu yaptıktan sonra da, biraz arama motorlarını etkili bir şekilde kullanma ipuçlarını değerlendirmemiz gerekir. Varsayalım internet üzerinden pazar araştırması yapacağız ve hedef pazar olarak seçtiğimiz ülkeye ihracat yapma olanaklarını belirleyeceğiz.

Böyle bir çalışma için bize hangi bilgiler gerekli bir bakalım: Ürünün hedef pazardaki ithalat ve ihracat rakamları, ithalat ve ihracat yapılan ülkeler, bu pazara ihracat yapan ülkelerdeki rakip üretici ve ihracatçıların bilgisi, bizim ülkemizden hedef pazara yapılan ihracat rakamları ve kimlerin buraya ihracat yaptığı. Ayrıca hedef pazar ülkesinin, ürünümüze uyguladığı gümrük rejiminin detayları ve bu ülkenin imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarının detayları da gerekli olacaktır. Mevcut ülke raporlarının da bulunması, işimizi hem kolaylaştıracak hem de hızlandıracaktır. Bu listeyi uzatarak ve detaylarını çoğaltarak kendimize bir bilgi çöp kutusu yaratmayalım. Önemli ve önceliği olan bilgileri toplayalım, daha sonra ihtiyaç halinde başka detaylara da erişmeye çalışabiliriz.

Genellikle yaptığımız iş, arama motorunun kutucuğuna birkaç sözcük yazarak arama yapmak oluyor. Varsayalım Kenya ülke raporu diye yazdık ve arattık. Bu durumda karşımıza çıkacak olan, içerisinde Kenya, ülke, rapor sözcüğü bulunan milyonlarca belge olacaktır. Oysaki bu ifadeyi tırnak içerisine alarak "Kenya ülke raporu" diye aratırsak, karşımıza bu üç sözcüklü ifadeyi tam olarak içeren belgeler çıkacaktır.  Eğer bu aramayı Kenya*raporu diye yaparsak, karşımıza önünde Kenya, arkasında rapor olan ifadeleri taşıyan "Kenya ekonomi raporu, Kenya tarım raporu, Kenya sağlık raporu vb." tüm sonuçlar çıkacaktır. Aramalarımızın beli bir zaman aralığında yayınlanan belgeleri kapsamasını istiyorsak "Kenya ülke raporu 2000…2010" şeklinde yazarsak, tarihler arasındaki noktalar sayesinde, o tarihler arasında yayınlanan raporlar önümüze gelecektir. Aradığımız belgelerin formatlarını da belirlememiz mümkündür. "Kenya Ülke Raporu filetype:pdf" şeklinde ararsak, bu raporların Adobe Acrobat formunda olanlarına, iki noktadan sonra doc yazarsak MS Word dokümanlarına ve xls yazarsak da MS Excel dokümanlarına erişim sağlarız. Aramamızda istemediğimiz bilgileri de dışarıda bırakma olanağımız var. Eğer "Kenya ülke raporu -sağlık" diye yazarsanız açılan sayfalar, arama sonuçlarınızdan sağlık ile ilgili belgeler dışlanmış bir şekilde açılacaktır ki bu da sizi ilginiz olmayan bir konuyu kapsayan sayfaları inceleyerek zaman kaybetmekten koruyacaktır. Buna benzer ipuçlarını arama motorları içerisinde bulabilirsiniz. Gerçekten hız kazandıran ve zaman kaybını azaltan ipuçların bulacaksınız.

Bunların dışında ve çok önemli olduğuna inandığımız başka bir konu da önümüze gelen bilgilerin güvenilirliği ve güncelliği. Bunu da başka bir sohbetimize konu edeceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019