İnsan kaynakları bölümlerindeki hizmet kalitesi-5

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ [email protected]

Yumurta ve omlet meselesi

Bir şirkette insan kaynakları bölümünü yeniden organize ediyorduk. Mevcut durumu değerlendirmek için insan kaynakları bölümünün iç müşterileri ile konuşuyordum. Pazarlama ve satış bölümünün yöneticisine sormuştum: "Nasıl bari insan kaynakları bölümünde hızlı çözüm üretiyorlar mı?" Yöneticinin cevabı çarpıcı idi. "İsteklerimize cevap almakta zorlanıyoruz. Çok

yavaş hareket ediyorlar. Örneğin, eleman alımında işi çok savsaklıyorlar. Onların tavuğu gıdıklayıncaya kadar, elalem omletini pişirip yemiş oluyor. Birkaç iyi adayı bu yüzden rakiplere kaptırdık.

Hızlı çözüm üretmek

İnsan kaynağı yönetimi hizmet kalitesi kavramı içinde hızlı çözüm üretmek de önemli bir boyuttur. Aslında bu boyut aslında üç önemli özelliği üstünde taşımaktadır. Bunlar hız, çözüm ve üretmektir.

Hız

Hızlı bir dünyada yaşıyoruz. Çevrenize bakın, dünyanın ne kadar hızlı döndüğüne tanık olacaksınız. Zaman her geçen gün sanki daha bir hızlı akıyor. Bu nedenle herkeste bu hız getirdiği bir beklenti oluşuyor. Herkesten hızlı hareket etmesini bekliyoruz. Çünkü herkes de bizden aynı şeyi bekliyor. O zaman insan kaynakları bölümünün de her fonksiyonunda çağın bu hızına uyması gerekiyor. Örneğin, yukarıda sözünü ettiğim yöneticinin şikayetinde görüldüğü gibi, eleman alırken çarkı hızlı döndürmezseniz görüşmeye başladığınız iyı profesyoneli elinizden kaçırabilirsiniz.

Ya da işletmeye zararlı olduğunu gördüğünüz kişinin ilişiğini kesmekte gecikince zarar daha da büyüyebilir.

Zorunluluğun dışında, hızlı hareket etmenin başka gerekçeleri de vardır. Örneğin, hızlı hareket etmek karşımızdaki kişinin zamanına saygı göstergesidir. Diğer taraftan hızlı hareket ediyorsanız bir sisteminiz var demektir. Hızlı hareket etmek aynı zamanda kararlılığı da gösterir. Ne yaptığını bilen kişiler hızlı hareket eder.

Çözüm

Yıllar önce çalıştığım bir kurumda bir personel müdürü vardı. Ne zaman bir sorun ekranımıza düşse hemen kaşını kaldırır " Zor beyciğim" diye başlardı. "Neden?" diye sorduğumda da çoğu kez de kalkanı hazırdı "Mevzuat" derdi. Bir gün "Getirin bakalım şu mevzuatı" dedim. Perde kalktı. O personel müdürü çözümü çözümsüzlükte bulmuştu.

Yaşam zorluklarla doludur. Her şey her zaman düzgün akmaz. Karşımıza her an bir engel, bir sorun çıkabilir. Hele de konunuz insansa hep elde bir sorununuz var demektir. İnsan kaynakları bölümü, görüntüsüne giren sorunları çözmek zorundadır. Hizmetin esası zaten tanımlanmış bir sorunu çözmek demektir. Örneğin insan kaynaklarının önemli bir görevi olan işe alma, işletmenin eleman açığı sorununu çözmek içindir. Burada çözümde sözünü ettiğimiz, tanımı yapılmış veya yapılmamış sorunlardır.

Üretmek

Öylesine bir devirde yaşıyoruz ki, yaratıcı olmak, üretmek zorundayız. Buradaki üretmeyi, alışılmışın dışında bir şeyler üretmek, yaratıcılık olarak görüyorum. Yaratıcılık, işletmelerin sadece araştırma ve geliştirme bölümlerinde, ya da laboratuarlarında dolaşan bir ruh değildir. İnsan kaynakları bölümleri de yaratıcı olmak zorundadır. Bu yaratıcılığını insan kaynakları yönetiminin

her fonksiyonunda göstermelidir. Eleman aramaktan, seçme yöntemlerine, eğitimden, ödül ve ücret yönetimine kadar her fonksiyonda göstermelidir.

Sonuç

Bu haftaki yazımla "insan kaynakları yönetiminde kalite" konusunu noktalamış oldum. Bu dizimizde kalite konusundaki beş önemli boyutu dile getirdim: Güvenilir olmak, güven vermek, somut faktörler, empati ve hızlı çözüm üretmek. Şirketinizin insan kaynakları bölümünüzü bu boyutlarda değerlendirdiğiniz, bakalım ne göreceksiniz?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019