İnsan kaynağı yönetiminiz ne kadar yetkin?

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com

Ne biçim kaynak?
Yıllar önce Sabancı Holding’e yeni alınan bizleri Sakıp Ağa’ya tanıştırıyorlardı. Sıra bana gelince Rahmetli sormuştu: “Sen ne ile uğraşacaksın arkadaş?”. Ben de “İnsan kaynakları ile” demiştim. Bunun üzerine o muzip haliyle sormuştu: “Ağam, oksijen kaynağını biliyorum. Elektrik kaynağını biliyorum. Bu insan kaynağı nasıl yapılıyor?”

İnsan kaynağı yetkinlik araştırması
Aradan yıllar geçti. İnsan kaynağı kavramı artık en azından söz olarak günlük konuşmalara da yerleşti. Amerika Birleşik Devletleri’nde, Michigan Üniversitesinde yirmibeş yıldan beri, her beş yılda bir yapılan bir çalışma var: “The Human Resource Competency Study”. “Acaba insan kaynakları uğraşan profesyonellerin başarılı olması için hangi bilgi ve becerilere sahip olması gerekiyor?” sorusuna yanıt arıyorlar. Son yapılan çalışmada Amerika ve Amerika dışında, yirmi bini aşkın yönetici ile mülakat yapılmış. Bu verilerin analizi sonucuaşağıdaki altı yetkinlik ortaya konulmuş.

İnsan kaynakları yönetiminde yetkinlikler

1-Stratejik konumlandırıcı (Strategic positioner)
İnsan kaynağı, işletmelerin stratejilerini gerçekleştirebilmeleri için gerekli olan en önemli girdidir. İnsan kaynağı, stratejik bir faktördür. Bu nedenle insan kaynakları ile uğraşan yöneticinin, işletmenin stratejisi oluşturulurken bu takımda yer alması gerekir. İnsan kaynağı yöneticisi, sosyal, teknolojik, ekonomik, siyasal, çevresel ve demografik faktörleri ve bu faktörlerin işletmeye etkilerini bilmelidir. İşletmeyi etkileyen iş dünyası koşullarına uymayı ve müşteri beklentilerini karşılamayı hedefleyen stratejilerin oluşturabilmelidir. 

2-Buluşçu ve bütünleyici (Innovator and integrator)
Yenilikçilik ve buluşçuluk, işletmelerin sadece araştırma ve geliştirme bölümlerine özgü değildir. Başarı için yenilikçi ve buluşçu bir insan kaynağına ihtiyaç varsa, bu kaynağın bulunmasında, elde tutulmasında, motive edilmesinde ve geliştirilmesinde görev alan profesyonellerin de yenilikçi ve buluşçu olması gerekir. Böyle profesyoneller yeni ve özgün insan kaynağı yönetimi uygulamalarını ortaya koyar ve iş dünyasının ihtiyaçları ile bütünleştirir.

3-Değişim şampiyonu (Change champion)
İşletmeyi etkileyen dış faktörler, dış dünya çok hızlı bir değişim içindedir. İşletmelerinbu değişime ayak uyduracak bir kapasiteye sahip olması gerekir. İşte insan kaynaklarından sorumlu profesyonel, bu değişimin başlatılması ve sürdürülebilmesinde yer alan baş aktör olmalıdır.

4-Teknoloji destekçisi (Technology proponent)
Teknoloji, üretim sürecini sürekli değiştirmektedir. İnsan kaynakları bölümleri de teknolojideki değişimleri yakından izleyen ve uygulamalarında buna yer veren bölüm olmalıdır. Her şeyin hızla geliştiği, insanların hızlı hizmet beklediği bir devirde insan kaynağı yönetimin süreçlerinde ve iletişimde teknolojinin kullanımı kaçınılmaz bir zorunluluk haline gelmiştir. İnsan kaynaklarından sorumlu profesyonellerin, teknolojiyi iyi bilen , kullanan ve işletmede destekleyen kişiler olması gerekir.

5-Yetkinlik geliştiricisi (Capability builder)
Yetkin insan kaynakları yönetimi, etkin ve güçlü bir kapasite yaratır. Bu kapsite, ne bir organizasyon şeması, ne de bir süreçtir; bir diziyetkinliktir. İşletme, bu yetkinliklerde benzerlerinden üstündür ve bu üstünlükle tanınır. Bu kapasite işletmenin kültürü, değerleri ve kimliğidir. İnsan kaynakları ile uğraşan profesyoneller bu kapasitenin yaratılmasında rol alırlar. 

6-İtibarlı eylemci (Credible activist)
İnsan kaynakları yönetiminin işletme içinde güçlü bir itibarı olması gerekir. İnsan kaynakları bölümleri güçlü sesi olan, sözü dinlenilen ve verdiği sözleri tutan, güvenilir bölümlerdir. İnsan kaynakları ile uğraşan profesyoneller, o işletmenin güvenilir danışmanlarıdır.

Son sözler 
Dünyadaki tüm başarılı şirketlerin yetkin bir insan gücü vardır. İşletmelerin başarısını yaratan bu gücün yaratılmasında, korunmasında, motive edilmesinde ve geliştirilmesinden sorumluluk üstlenen insan kaynakları bölümlerinin de güçlü olması gerekir. Bu gücü oluşturacak altı yetkinliği yukarda gördünüz. İşletmenizdeki insan kaynakları bölümü bu altıdan kaç tanesine sahip?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019