İnsan kaynağı yönetimi gündemleri
Bir araştırma
Zor bir dönemden geçiyoruz. Devlet hariç, herkes tasarruf ve kemer sıkma sürecine girmiş. Firmalar kapanıyor; firmalar küçülüyor, eleman çıkarıyor. İnsan kaynakları bölümlerinin gündeminde “Evet, küçüleceğiz ama nasıl? İşgücündeki bu azaltmayı hangi kritere göre yapmalıyız? Hepsini birden mi yapmalıyız? Yoksa aşama aşama mı? Kalanların moralini nasıl ayakta tutabiliriz?” gibi konular var. Ama her ülkenin gündemi farklı. Örneğin, işsizliğin %3,6 seviyesinde olduğu bir ABD var. Future Workplace şirketince yapılmış bir araştırmaya göre, 2019 yılında insan kaynakları bölümlerinin 10 gündem maddesi şöyle imiş:
1-Çalışanlarla robotlar arasındaki ilişkiyi geliştirmek
Otomasyon ne kadar ilerlese de insan faktörü tamamen ortadan kalkmayacaktır. İnsan ve robot aynı ortamda çalışacak. Bu ortamda insan ve robot ilişkilerini düzenlemek yine insan kaynakları bölümlerine düşüyor.
2-Esnek çalışma programları düzenlemek
Kişilerin, iş yaşamı dışında da yaşamları vardır; her birisi farklıdır. Ve çalışanlar, özellikle genç kuşak, özel yaşamlarına çok önem vermektedir. Bu nedenle, çalışanların ihtiyaçlarına cevap verecek esnek çalışma programları gündemde.
3-Sosyal konularda taraf olmak
Yeni kuşak, dünyada bir fark yaratacak şirketlerle çalışmak istemektedir. Şirketler bu farkı, sosyal konularda da aldığı tavırla belli edecektir. Eleman çekmede şirketlerin sosyal konulardaki tavrı önemli bir ağırlığı sahiptir.
4-Cinsiyet farklılaşması
Sadece kadınların ya da sadece erkeklerin olduğu ortamlar, yaratıcılıktan yoksun kısır ortamlardır. Bu kısırlığı çözecek olan, cinsiyet konusunda farklılaşmaktır; bunun için bilinçli bir çaba harcamak gerekecektir. Bütün insan kaynağı yönetimi uygulamalarında cinsiyet farklılaşması hep göz önünde tutulacak bir kriter olacaktır.
5-Ruh sağlığı konusunda yatırım
Çalışanların yalnız fiziksel değil, ruhsal sağlığı da önemlidir. İş yaşamındaki ve özel yaşamdaki stres kaynakları da ruh sağlığını bozucu niteliktedir. İş ortamlarını, ruh sağlığını koruyacak biçimde geliştirmek önem arz edecektir.
6-Uzaktan çalışanların yalnızlığına çare
Teknolojik gelişmeler ve özellikle iletişim teknolojisindeki gelişmelerin katkısı ile, artık tüm çalışanları aynı çatı altında toplama zorunluluğu ortadan kalkmıştır. Elemanlar çok değişik ve farklı yerlerden şirket için çalışabilmektedir. Ama bu kez de bu coğrafi olarak dağınık ekibi birlikte tutabilmek, onları şirket yalnızlığından kurtarmak meselesi gündem olmaktadır.
7-Daha becerikli bir işgücü yaratmak
Artan ve şiddetlenen rekabet, işgücünün daha yetkin olmasını gerektirmektedir. Bunu sağlamak için de insan kaynakları bölümleri her olanağı kullanacaktır. Bu cümleden olarak, emekli olmuş yüksek yetkinlikteki kişiler tekrar işe alınarak çalıştırılmaktadır.
8- Teknik olmayan becerilere odaklanmak
Linkedin’de yapılmış bir araştırmada insan kaynakçılarının %91’i teknik olmayan becerilerin de gelecek için çok önemli olacağını belirtmişler. Ancak pozitif tutum, organizasyon, delegasyon gibi becerileri öğretmek, teknik becerilere göre daha uzun zaman almaktadır. Bu nedenle, insan kaynakçılarının gündeminde hep teknik olmayan becerilerin geliştirilmesi olacaktır.
9-Z kuşağı için hazırlanmak
Z kuşağının öncü birlikleri çalışma mevzilerine ulaştı. Bundan sonra işgücüne yeni katılacak olanlar hep bu tertipten olacaktır. Ancak bu kuşak, doğal olarak, önceki Y ve X kuşaklarından farklıdır. Mevcut işgücünü, Z kuşağını bağrına basacak, birlikte uyumlu çalışacak biçimde hazırlamak önemli konulardan olacaktır.
10- Tükenmişliği önlemek
Çalışma koşulları, aşırı çalışmayı da gündeme getirmektedir. Ancak aşırı çalışan motorlar bile sonunda yanar. İnsanlarda ise bu yanma, “Tükenmişlik sendromu”na karşılık gelmektedir. İnsan kaynakları bölümleri, buna tükenmişliğe yol açacak nedenleri bertaraf etmek için çalışacaktır.
Bir yorum
Yukarıda saydığım on başlık, dünyanın en gelişmiş ülkelerinden birinde, ABD’deki insan kaynakçılarının uğraştığı konular idi. Acaba bu on maddenin kaçı şirketinizdeki insan kaynağı yönetiminin gündeminde yer almaktadır? “Bunlar bizim için lüks” diyenleriniz de olabilir. Ama hızla değişen bir dünyanın içindeyiz. Bu zor zamanlar da geçecek. Bu maddelerden çoğu sizin şirketinizin de gündemine oturacaktır. Ayrıca zor zamanlarda şirketi düzlüğe çıkaracak olan yine o şirketin beşeri sermayesidir. Böyle zamanlarda insan kaynağına daha çok sahip çıkmak gerekir.