İnsan kaynağı kapasite kullanım oranınızı biliyor musunuz?
Muhammed SATILMIŞ - Ekonomist
Kapasite ve kapasite kullanım oranı ifadeleri bir üretim tesisinin üretim kabiliyeti ve potansiyeli ile bunları ne kadar kullanabildiğini belirtmek için kullanılır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ülkemizde her ay imalat sanayi kapasite kullanım oranını açıklar. Bu parametreler işletmeler, sektörler ve ülkeler için çok önemlidir.
Bir şirketin hedeflerine ulaşmasında en önemli yardımcılarından birisi çalışanlarıdır. Peki, insanların potansiyelinden ne kadar yararlanılmaktadır. Bu konuda bir ölçüm olmamakla birlikte, şirket sahipleri ve yöneticileri subjektif olarak değerlendirme yapabilirler ve bu konuda başarılı olup olmadıklarını anlayabilirler.
Çalışanların potansiyelinden maksimum seviyede yararlanmak, yöneticiler ve insan kaynakları birimlerinin işbirliği ile mümkün olabilir. İşe doğru kişilerin alınması, oryantasyon sürecinin sağlıklı yürütülmesi, çalışanların eğitimi ve gelişimi, kariyer planlama, çalışan memnuniyeti, iş ortamı, ücret politikası, ödüllendirme ve performans yönetimi gibi süreçlerdeki başarı direkt olarak insan kaynağı potansiyelinden yararlanma derecesini etkiler. Bir şirket bu süreçlerde ne kadar başarılı ise, hedeflerine ulaşması, karlılığını artırması ve dolayısıyla rekabet gücünü artırması o nispette kolay olacaktır.
İnsan kaynağı potansiyelinde, tamamen kişilere özel ve önemli inovasyonlarla sonuçlanabilecek yenilikçi fikirlerin, şirketlerin rekabet güçlerine yapacağı katkı ise tartışılmaz.
Konuya tersinden baktığımızda, belli bir bedel karşılığında şirketlere hizmet sağlayan çalışan ve yöneticilerin potansiyelinden tam olarak veya yeterince yararlanmamak önemli bir kayıptır, hazır bekleyen kaynakların israfıdır. Ayrıca bu durumun devam etmesi halinde sirkülasyonun artmasıyla daha büyük kayıplarla karşılaşılabilir. İnsan kaynağı potansiyelini layıkıyla ortaya çıkarmak ve kullanmak, işletmelerde en üst seviyede ve stratejik sorumluluklar arasında olmalıdır.
İnsanların potansiyelini ortaya çıkarabilmelerinin mutluluk ve motivasyon üzerine etkisi konunun başka bir yönü. Harvard Business Review’de yayınladıkları “Küçük Kazançların Gücü” adlı makalelerinde Amabile ve Kramer şu ifadelere yer verirler: “İş günü boyunca duyguları, motivasyonu ve algıları yükseltebilecek en önemli şey, anlamlı bir işte ilerleme kaydetmektir. Ve insanlar bu ilerleme hissini ne kadar sık deneyimlerlerse, uzun vadede o derece yaratıcı bir üretkenlik içinde olurlar. İster önemli bir bilimsel gizemi çözmeye çalışıyor ister yüksek kaliteli bir ürün ya da hizmeti üretiyor olsunlar, günlük ilerleme, bu küçük bir kazanç bile olsa, hisler ve performans üzerinde büyük fark yaratabilir.”
İnsan kaynağı kapasite kullanım oranınızı bilmiyor olabilirsiniz, ancak mevcut durumunuzu iyileştirmeniz mümkün. Ne dersiniz yatırım yapmaya değer mi?