İnsan hayatını güzelleştirmek...
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) 1985 yılından bu yana, 1974-1979 yılları arasında başkanlığını yapan, Eskişehir Sanayi Odası'nı ulusal platforma taşıyarak, ülkemizdeki ulusal sanayi bilincinin gelişmesine katkı sağlayan ve 1979 yılında geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren Mümtaz Zeytinoğlu'nun anısına teknoloji ödülleri dağıtıyor. Eskişehir Sanayi Odası üyesi firmaların katılabildiği ve 3 dalda verilen ödüller iki yılda bir sahiplerini buluyor. Teknoloji Geliştirme, Ürün Geliştirme ve Teknoloji Uygulama kategorilerinde dağıtılan ödüller, teknolojiye önem veren ve bu konuda yatırımları ve projeleri olan firmalara veriliyor.
Bu yıl açıklananlar ile birlikte 1985 yılından bu yana 35 firmaya 63 ödül verilmiş oldu. Ödülü hak edenlere baktığımızda ağırlığının büyük ölçekli ve ihracat yapan firmalardan oluştuğunu görüyoruz. Yani sadece yurtiçi değil, yurtdışı pazarda da rekabet edebilen ve yurtdışı pazarlarda da marka olmuş, tercih edilirliği artmış ve önemli pazar payına ulaşmış firmalar, teknoloji yatırımlarına ve yeni teknolojik projelerede imza koymuş görünüyor. Bunun yanında yurtdışı şirketlerle ortaklık oluşturmuş ve yurtdışı ana sanayiye yönelik üretim yapan firmalar da ödülleri bir kezden daha fazla 4 veya 5 kez almış. En az bir kez ödül almış firma ve kuruluşlar arasında kamu kuruluşları, üniversite ve KOBİ'ler de bulunuyor.
ESO'nun teknoloji ödülleri vasıtasıyla ortaya koyduğu bu tablo gösteriyor ki, yurtdışı bağlantılı iş ve üretim yapılıyor, dış piyasalarda marka değeri oluşturmak isteniyorsa, teknoloji ve kalitenin de dünya standartlarına çıkarılması gerekiyor.
Elbette ki büyük ölçekli firmaların Ar-Ge yatırımları, teknoloji geliştirme departmanları ile KOBİ'lerin olanaklarını kıyaslamak mümkün değil. Böyle bir kıyasa girmek KOBİ'lere haksızlık olur. Ancak, her türlü üretimde aslolan kalite ise ve rekabette teknolojinin üstünlüğü tartışılmaz bir gereklilik ise, sadece AB sürecinde uyum şartlarının getirdiği zorunluluk dışında da firmalar hem ürünlerinin kalite standardını yukarı çıkarma hem de yurtiçi piyasalarda da tüketicisine üstün özellikli ürün verme sorumluluğunu sahiplenmelidir.
ESO Başkanı Savaş M. Özaydemir, sanayide yüksek kalitenin şart olduğunun altını kalın çizgilerle çizerek, Türkiye'nin artık sıçrama yapması gerektiğini söylüyor. Avrupa Birliği uyum sürecinin ve dünya piyasalarının getirdiği zorunluluk için değil, Türk sanayicisinin kendini kanıtlaması, kendine inanması ve Türk insanı için kaliteyi ve yüksek teknolojiyi ödev edinmesi Türkiye'ye sıçrama yaptıracaktır. Konuyu, anısına ödül verilen Merhum Mümtaz Zeytinoğlu'nun, 70'li yıllarda söylediği ve ilke edinilmesi gereken "yaptığımız her iş insan hayatını zenginleştirmeye, güzelleştirmeye yönelik olmalıdır'' sözleri özetliyor.