İnşaatin büyüklerinin borsa rotası 2012

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

GYODER ve inşaat sektörünün büyük firmaları bugünkü SPK mevzuatının GYO firmalarının kat karşılığı ve hasılat paylaşımı yöntemleriyle ortaya koydukları değerleri dışarıda tutması nedeniyle gerçek portfölylerini   yansıtamadıklarını, bu alanda yapılacak yeni düzenlemeden sonra 2012 yılında borsaya girme hazırlığında birçok şirket olduğunu belertiyorlar. İnşaat firmaları borsanın kendilerine vergisel avantajlar getireceğine ve finans kolaylığı  sağlayacağına inandıklarını da söylüyorlar.

Arkadaşımız Leyla İlhan'ın inşaat sektörünün büyük firmalarının yöneticileriyle Borsa'ya girme konusunda yaptığı konuşmalar, "Bazı mevzuat değişiklikleri sonrasında 2012'de borsaya girme hedefi taşıdıklarını" ortaya koyuyor.

Borsa'ya Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı şirketi olarak girme düşüncesindeki firmalar iki konudaki değerlendirme engeli nedeniyle gerçek değerlerini yansıtıp, borsada yer alamayacakları düşüncesini ortaya koyuyorlar.

Bunlardan biri Hasılat paylaşımı diğeri kat karşılığı. Kat karşılığı yapılan çalışmalarda yeni mevzuata göre SPK sadece arsayı GYO şirketlerinin portföyündeki değer olarak kabul ediyor. Firmanın üstüne koyduğu  inşaatle ortaya çıkan değeri kabul etmiyor. Bu firmanın katma değerini  devreye sokmasına engel oluyor. Diğeri ise 2004 yılından beri TOKİ'yle  Hasılat Paylaşımı esasına göre yapılan çalışmalar. Bunda da GYO'lar  gerçek değerlerini kendi portföylerinde göstererek SPK'ya sunamıyorlar.

Bu nedenle sektörün büyükleri  DAP yapı, Dumankaya, Ağaoğlu ve Varlıbaş firmalarının yöneticileri "Borsa'ya ne zaman açılmayı düşünüyorsunuz?" sorusuna benzer cevaplarla  "2012 yılı başı", "2012 yılı sonu" gibi yanıtlar verirlerken varlıklarını tam yansıtabilecekleri mevzuat değişikliğinin yapılmasını beklediklerini de dile getiriyorlar.

GYO'der Başkanı Işık Gökkaya, "Üyelerimizin çoğunun borsaya açılma planları var. Fakat bunun için kat karşılığı projeleri ile hasılat paylaşımı projelerinin protföylerine kabul edileceği bir düzenlemeye ihtiyaç var. SPK küçük yatırımcıyı korumak için bu iki sistemde firmaların arsa üzerine koydukları katma değeri portföylerine dahil etmelerine imkan tanımıyor. Biz, şimdi hukuk müşavirlerimize bu konuda çalışma yaptırıyoruz. SPK ile de hem küçük yatırımcıyı koruyan, hem firmaların gerçek değerlerinin portföylerinde yer almasını sağlayacak bir sonuçta bulaşarak, yeni bir düzenleme yapılması için yol arayacağız. Örneğin kat karşılığı projelerinin tamamlanması öncesi sadece arsa değeri firmanın portföyünde yer alabiliyor. Oysa mevcut sistemde müteahhit topraktan seatış yapabiliyor. Bu konularda müteahidin arsa üstüne koyduğu değerin protföyünde yer alacağı bir hesaplamayı içeren değişiklik yapılabilirse o zaman inşaat firmalarının halk açılma oranlarında önemli artış olacaktır" diyor.

Borsaya girmek isteyen GYO firmalarının yöneticileri borsaya girmek istemelerinin nedenlerini belirtirken, borsanın kurumsallaşmalarının gelişmesine, şeffaflaşmalarına ve uluslar arası dikkat çekmelerine yarndımcı olacağını düşündüklerini belirtiyorlar. Ayrıca, vergisel avantaj, yabancı kaynak ve ucuz kredi bulmalarının da kolaylaşacağına inandıklarını belirtiyorlar. Bekledikleri yeni düzenlemelerin gerçekleşmesi halinde borsada bugün 22 GYO'nun 10 milyar olan büyüklüğünün gelecek yıl 3-4 milyar artacağına inandıklarını söylüyorlar.

İnşaatın büyüklerinin kendilerine avantaj sağlayacağına inandıkları borsaya giriş karalarını hayata geçirmeleri için GYODER'in yeni düzenleme konusunda SPK ile ortak noktada buluşmasına ve firmaların borsaya girerken portföymlerini gerçekçi olarak yansıtabilmelierine ihtiyaç olduğu görülüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar