İnşaat sektörü büyümeye devam edecek
İnşaat sektörü ekonominin dinamiği haline geldi. Gelişmeler, daha doğrusu veriler gösteriyor ki inşaat sektörü her şeye rağmen, 2015 yılında ve onu takip eden dönemde büyümeye devam edecek.
- 2015 yılında kamu kesimi, merkezi yönetim, mahalli idareler, bağlı kuruluşlar toplamı olarak cari fiyatlarla 88 milyar lira yatırım yapacak. Bu yatırım harcamalarının yarıdan fazlası inşaat harcaması.
- 2015 Yılı Programı’na göre kamu 20 önemli proje için 7.8 milyar TL. harcayacak.
- 2015 yılında özel sektörün toplam yatırım harcamalarının cari fiyatla 310 milyar lira olacağı tahmin ediliyor. Özel sektör yatırımlarının 50 milyar lirası konut yatırımı. Diğerlerinin yarısı inşaat yatırımı.
- Londra’da yabancı yatırımcılara hükümet tarafından yapılan açıklamada, 10 yılda 690 milyar dolarlık bir yatırım hedefinden söz edildi.
Bu açıklamada 10 yılda kentsel gelişim için 405 milyar dolar, kentsel yenileme için 400 milyar dolar, sağlık kompleksleri için 11 milyar dolar harcamadan söz ediliyor.
- Başlayan projeler, 3. Havaalimanı, 3. Köprü, Avrasya Tüneli, Marmaray, Haydarpaşa Limanı, şehir içi metrolar, karayolu altyapı projeleri yaklaşık 50-60 milyarlık bir inşaat hacmini ifade ediyor.
- Yeni büyük sanayi projeleri yok. Fakat ülkenin her şehrinde birden fazla organize sanayi bölgesi ve küçük sanayi sitesi oluştu. Organize sanayi bölgeleri ve sanayi sitelerinde küçük ölçekli de olsa inşaat yatırımları ve yenileme yatırımları devam ediyor. Bu yatırımlar yöresel inşaat talebini canlı tutuyor.
- AVM yatırımları ve ofis binası yatırımları inşaat sektöründe yeni bir alt sektör olarak gelişiyor.
- Yapı sektörü denilince öncelikle yapı ve kullanım iznine bağlı bina yatırımları gündeme gelir. 2014 yılında 541 bin yeni - ilk el konut satıldı.
- 2014 yılında büyük kamu yatırımları dışında yer alan binalar için alınan yapı izni 168 milyon metrekare. Bir yıl önce152 milyon metrekare idi.
- Yapı ruhsatlarının yüzde 78’i konut yapımı ile ilgili. Otel, ofis, ticari yapı, sanayi tesisler için alınan ruhsatlar 4-9 milyon metrekare dolayında. Ve her yıl artıyor.
- Kentsel dönüşüm başladı. Hızlanarak devam edecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na göre 20 yılda 7 milyon bina kentsel dönüşümle yenilenecek. Yenileme harcamaları 400 milyar dolara ulaşacak.
Başlayan ve başlayacak yatırımlar yapı sektörünün büyümeye açık bir sektör haline geldiğini gösteriyor.
Hükümet yapı sektöründeki büyümeyi teşvik ediyor ve devam etmeye mecbur.
Halk daha iyi yaşam özleminde. Nüfus artıyor. Şehirlere göç var. Eski yapılar sağlıksız. Yeni yapılara ve eskilerinin yenilenmesine ihtiyaç var. Bu halkın özlemi.
Ekonomide sanayi yatırımları yavaşladı. Ekonominin lokomotifi olan imalat sanayi üretiminde yavaşlama var. İnşaat sektörü kısa sürede istihdam ve gelir yaratan bir sektör. Ekonomide canlılık yaratıyor. İnşaat sektörünün bir özelliği de ülke üzerinde yaygın bir iş ve istihdam yaratma özelliği.
Mevcut hükümet de gelecek hükümetler de konut yatırımlarını teşvik edecek. Başlamış projeler devam edecek. Eğer sanayiye dayalı bir büyüme modeline geçilirse, o zaman da sanayi sektöründeki canlılık inşaat talebini körükleyecek.
Özetle inşaat sektörü önümüzdeki yılların ana sektörü olma özelliğini koruyacak.