İnovasyon buluşmalarının İzmir’den başlaması boşuna değil

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den [email protected]

Kimi dönemler bazı kavramlar o kadar sık dile getiriliyor ki, sırf bu yüzden içleri boşalıyor ve söyleyen için de dinleyen için de anlamını yitiriyor. Son zamanlarda inovasyon kavramı da bu hale geldi. 

İşim gereği çeşitli toplantıları izliyorum. Kişi, kurum, yerel yönetim farketmiyor, kim hedefl erinden, projelerinden bahsetse mutlaka içinde inovatif ürünler, yenilikçi yöntemler bulunuyor. Bunlardan bazıları laftan ibaret. Bazıları da sizi bu konuda ciddi olduğuna ikna ediyor. 

İnovasyon kelimesinin yakıştığı kentler de var bu arada. Ciddi bir inovasyon altyapına sahip İzmir işte o kentlerden biri. İzmir'in birisi önümüzdeki günlerde hizmete başlayacak, diğer ikisi faaliyette 3 teknoloji geliştirme bölgesi var. Hazırlık çalışmaları süren teknoparkları da.... Lisanslı 13 Ar-Ge merkezi, üniversiteler ve bakanlıklara bağlı 30’un üzerinde enstitü ve araştırma merkezi, 5’i özel olmak üzere 9 üniversitesi ile İzmir yenilikçilik anlamında pek çok kentten daha şanslı. Türkiye’nin yerel yönetimler bünyesindeki ilk inovasyon müdürlüğünü de İzmir Büyükşehir Belediyesi kurdu. 

İzmir iş dünyası sık sık bölgesel teşviklerdeki adaletsizlikten yakınır. Geçen yıl sonunda bu durumu aktardıkları Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da İzmir’deki işadamlarına inovasyonu işaret etti. İzmir’de yüksek teknolojili ürünler üretenlere 5. bölge teşviklerinin verileceği bir sistem üzerine çalıştıklarını söyledi. 

Yeni teşviği heyecanla bekleyen İzmir, geçtiğimiz hafta inovasyonla ilgili çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 4 yıldır düzenlediği İnovasyon Haftası’nın Anadolu Buluşmaları İzmir’den start aldı. Yani bu yıl da inovasyon ateşinin ilk kıvılcımı burada çakıldı. Etkinliğe bu yıl 9 bine yakın kişi katıldı. Bu yıl da programda inovasyon, teknoloji, tasarım, internet ve mobil dünya, akıllı kentler, sinema, Türk iş dünyası, kariyer başlıkları altında, yerli ve yabancı pek çok ünlü konuşmacı ile konferans, panel, sunum ve paralel etkinlikleri vardı. İnovasyon için altyapı kadar önemli olan bir diğer unsur da bu işin kültürünün oluşması. İnovasyon Haftası bu anlamda yaratılmak istenen sinerjiye de katkı sunuyor. Türkiye’nin 2023 için koyduğu hedefl ere ulaşmasının yolunun katma değeri yüksek üretimden geçtiği sık sık dile getirilir. İzmir, potansiyeli, altyapısı, eğitimli işgücü ve inovasyon kültürüyle bu hedefl ere ulaşılmasında başrol oynayacak kentlerden biri olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar