İnönü'de hatalar gecesi

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 

Ligin erken derbisine hatalar damga vurdu. Cenk Gönen, Hakan Balta, Tomas Sivok, Semih Kaya derken gecenin modasına uyan yardımcı hakem Erdinç Sezertam'ın akıllara zarar asisti ile haftanın golünü Bülent Yıldırım kendi kalesine attı. Hala görmeyen varsa, onlar için şöyle betimleyelim: Böyle penaltılar zaman zaman amatör liglerde çalınıyor ve çıkan olaylar ana haber bültenlerine konu oluyor. Skandal penaltı kararını bir yana bırakacak olursak; hafta içinde derbiye dair kaleme alınan ve bir tanesine de bizim imza koyduğumuz yazılarda Galatasaray'ın açık farkla üstün gösterilmesi belli ki Beşiktaş takımı ve teknik heyetini maça motive etmiş. Sahada adeta durmaksızın koşan siyah-beyazlı takım, bahsettiğimiz yazılarda sıklıkla vurgulanan kalite eksikliğini "tekmeye kafa uzatarak" kapattı. Taktik açıdan maç içinde skor üstünlüğünü ele geçiren tarafın hep Beşiktaş olması, Fatih Terim'in biraz da zorunlulukla yaptığı hamlelerin sahaya verimsiz şekilde yansımasına sebep oldu. İlk 45 dakikada sarı-kırmızılıların rakip defansın arkasına sarkmaya dayalı planı, siyah-beyazlı savunmanın uyum sorunu nedeniyle epey meyve verdi. Ancak ikinci 45 dakikanın yoğunluklu hâkimi olarak da Beşiktaş'ın adını zikretmek gerekiyor. Aybaba'nın öğrencileri üzerlerindeki tedirginliği attıktan sonra Galatasaray ile başa baş oynadılar ve ikinci devrede maçın hâkimi oldular. Bu noktada gelecek açısından bir projeksiyon yapma adına Galatasaray'ın bu savunma organizasyonuyla Şampiyonlar Ligi'nde epey zorlanabileceğini belirtmemiz gerekiyor. "Hazır değil" denilen Batuhan'ın oyuna girdikten sonra hemen her yüksek topta Semih - Ujfalusi ikilisini ezmesi dahi şapkayı öne koyup düşünmek için bir neden. Derbideki defansif görüntünün bu maça özgü bir arıza olduğuna hükmedip üzerini örtmek Galatasaray'a ilerleyen dönemde zarar verebilir.
Klasik 4-4-2 anlayışını bu maçta da koruyan sarı-kırmızılılar, orta alanda Melo'nun henüz tam olarak bu maçları kaldıracak fiziksel seviyede olmaması ve Hamit'in de formunu yakalayamaması nedeniyle tüm hücum girişimlerini Selçuk ve Emre ile başlattılar. Beşiktaş'ta her iki açık pozisyonunda oynayan Holosko ve Olcay savunma desteğine azami özen göstererek oynayınca tüm yük Veli - İbrahim Toraman ikilisiyle boğuşmak durumundaki Selçuk'un üzerine bindi. Siyah-beyazlı ekibin 4-3-3 gibi görünen ancak Fernandes'in Mustafa Pektemek'e yaklaşarak çoğu zaman 4-2-3-1'e dönen bir taktiksel anlayışını gözlemledik. Aslına bakılırsa Beşiktaş'ı bu önemli derbide maçın içinde tutan hatta galibiyete yaklaştıran ana etken taktiksel açılımlardan bağımsız şekilde "kazanma arzusu", "hırs" ve "mücadele" idi. İşte tam da bu noktada siyah-beyazlılar için de bir kısım uyarıları yapmak durumundayız. Uzun maratonda her maçın aynı motivasyonla, istekle ve azimle oynanması mümkün olmadığından Beşiktaş yönetiminin de çok geç olmadan takımı takviye etmesi gerekiyor. Mustafa Pektemek'in de ön çapraz bağlarından sakatlanmasının ardından Beşiktaş'ın futbolcu ihtiyacı üçe yükseldi. Bir sol bek, bir ofansif orta saha ve adam eksiltme özelliğine de sahip bir santrfor. Beşiktaş yönetiminin takımı bu üç mevkide birden güçlendirmesi için ne zamanı ne de maddi kaynağı var. O halde transfer dönemi bitene kadar teknik heyetle her gün toplantılar yapılmalı, asgari müşterekler belirlenmeli ve bu işin üzerinde hassasiyetle durulmalı. Galatasaray maçındaki görüntü Beşiktaş yönetimini yanıltmasın, takıma transfer şart. Ve tek bir futbolcu bile alınacaksa hedef 12'den vurulmak zorunda.

Kasımpaşa 3 puanı kaptı
Spor Toto Süper Lig'de 2. haftanın açılış mücadelesinde Kasımpaşa, sahasında Kardemir Karabükspor'u ağırladı. Recep Tayyip Erdoğan Stadı'nda oynanan karşılaşma 2-1'lik Kasımpaşa üstünlüğü ile sona erdi. Mücadelede ev sahibi Karabükspor, 28. dakikada Hakan Özmert'in golüyle öne geçmesine rağmen ilk yarının son dakikalarında Karabükspor'dan Florin Cernat maça eşitliği getiren golü kaydetti ve ilk 45 dakika bu skorla sona erdi. İkinci yarıda iki takım da birbirine üstünlük kurmak istemesine rağmen pozisyon anlamında sıkıntı yaşandı. Maçın berabere biteceği düşünülürken Kasımpaşa 83. dakikada Hüseyin'in şık golü ile öne geçmesini bildi. Kalan dakikalarda başka gol olmayınca mücadelede gülen taraf Kasımpaşa oldu.

Sivas'ta gol düellosu
Spor Toto Süper Lig 2. hafta maçında Sivasspor sahasında Mersin İdmanyurdu'nu konuk etti. Sivas 4 Eylül Stadı'ndaki zorlu mücadele 3-3 eşitlikle sona erdi. Kırmızı-beyazlıların golleri 9. dakikada Aatif Chahechouhe ile 28. ve 34. dakikada Michael Eneramo'dan geldi. Mersin İdmanyurdu'nun gollerini ise 17. dakikada Emmanuel Culio, 36. dakikada Milan Stepanov ve 70. dakikada Ben Yahia kaydetti. İlk yarı gol sağanağı şeklinde geçerken; takımlar rakip filelere 5 gol gönderdi ve Sivasspor devreye 3-2 önde girdi. İkinci yarıda bir gol daha bulan Mersin İdmanyurdu zorlu deplasmandan bir puan çıkartmayı başardı. Bu sonucun ardından Sivasspor puanını 4'e, Mersin İdman Yurdu da 2'ye yükseltti.

Orduspor evinde rahat
Spor Toto Süper Lig 2. hafta maçında Orduspor sahasında Eskişehirspor ile karşı karşıya geldi. Olimpiyat Stadı'ndaki mücadeleyi Orduspor 2-0 kazandı. Orduspor, Ordu 19 Eylül Stadı'ndaki bakım çalışmaları nedeniyle İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynadığı maçın 21. dakikasında 10 kişi kalan rakibi karşısında, Hasan Kabze ile bir penaltı atışından da yararlanamadı. Hürriyet Gücer ise kırmızı kart görerek Eskişehirspor'u 10 kişi bıraktı. Karadeniz ekibine galibiyeti getiren golleri 24. dakikada David Barral ve 45. dakikada Hasan Kabze kaydetti. Bu sonucun ardından Orduspor puanını 4'e yükseltirken; Eskişehirspor yine puanla tanışamadı.

Çıt çıkmadı
Spor Toto Süper Lig 2. hafta maçında Akhisar Belediyesi ile Gençlerbirliği karşı karşıya geldi. Manisa 19 Mayıs Stadı'nda oynanan mücadele başladığı gibi 0-0 eşitlikle sona erdi. Karşılaşmanın ilk yarım saatlik bölümünde rakibine göre daha etkili olan Akhisar Belediyespor, özellikle sol kanattan Güray'la pozisyonlar buldu. İkinci yarıda karşılıklı pozisyonlardan sonuç çıkmadı. Gençlerbirliği'nde Aykut Demir 77. dakikada kırmızı kart görerek oyun dışında kaldı. Bu sonucun ardından Gençlerbirliği ve Akhisar Belediye puanlarını 4'e yükselttiler. Akhisar Belediyespor'un teknik direktörü Hamza Hamzaoğlu, karşılaşma sonrası yaptığı açıklamada "Performansımızı bundan sonra da artırarak devam etmeye çalışacağız" şeklinde konuştu.

Son gülen, İ.B.B.
Spor Toto Süper Lig'in 2. haftasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor deplasmanda Bursaspor ile karşı karşıya geldi. Bursa Atatürk Stadı'nda oynanan maç sonunda gülen taraf ikinci yarıda bulduğu golle konuk İ.B.B. oldu. İ.B.Belediyespor'un hanesine 3 puanı yazdıran gol 53. dakikada Pierre Webo'nun kafasından geldi. Dakikalar 53'ü gösterirken Edin Visca'nın kullandığı kornere ceza alanında çok iyi yükselen Webo şık bir kafa vuruşu ile takımını öne geçirdi. Bu golden sonra skor bozulmayınca 3 puan konuk ekibin oldu. Bu galibiyetle İ.B.B. puanını 4 yaparken, Bursaspor 3 puanda kaldı. Belediyespor gelecek hafta sahasında Antalyaspor'u ağırlarken Bursaspor, Galatasaray deplasmanına konuk olacak.

Trabzonspor zorlanmadı
Spor Toto Süper Lig 2. hafta maçında Trabzonspor sahasında Sanica Boru Elazığspor'u konuk etti. Hüseyin Avni Aker Stadı'nda oynanan mücadeleyi ev sahibi ekip 2-0 kazandı. Trabzonspor'a galibiyeti getiren golleri 41. dakikada Robert Vittek ve 82. dakikada Paulo Henrique kaydetti. Sanica Boru Elazığspor karşısında oyunun mutlak hâkimi olan bordo mavililer, bu sezonki ilk galibiyetini kendi evinde aldı. Bu sonucun ardından Karadeniz ekibi puanını 4'e yükseltirken; Sanica Boru Elazığspor ise 1 puanda kaldı. Önümüzdeki hafta Trabzonspor deplasmanda Gaziantepspor ile, Sanica Boru Elazığspor ise Kasımpaşa ile evinde oynayacak.

ctop1.jpg

 

ctop2.jpg

 

ctop1.20120828065952.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016