“İngiltere ve Türkiye arasında finans teknolojilerinde önemli iş birliği fırsatları var”
Birleşik Krallık, 21 Mart tarihinde Avrupa Birliği’nden ayrılıyor. Finans ve teknoloji alanlarında global bir merkez olan ülkenin, önümüzdeki dönemde AB dışından ülkelerle ilişkileri daha da önem kazanacak. Bugün finans ve profesyonel hizmetler Birleşik Krallık GSYIH’nın yaklaşık yüzde 12’sini temsil ediyor. Londra Finans Merkezi Belediye Başkanı Lord Mayor Charles Bowman, yüz yıllar öncesine dayanan bir makamın 690’ıncı sahibi olarak Londra’nın ‘Square Mile’ olarak adlandırılan finans bölgesinin lideri konumunda.
Lord Mayor Bowman, Birleşik Krallık’ın finans ve profesyonel hizmetler sektörlerinin elçisi olarak, ülkenin AB dışı pazarlarla bağlarını güçlendirmek için Brexit öncesinde 30 farklı ülkeyi ziyaret ediyor. Türkiye de bu ülkelerden biri.
Türkiye ziyareti ile ilgili görüşlerini aldığım Lord Mayor Charles Bowman, “Stratejik pazarlarımızın hangileri olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu nedenle Türkiye’de olmam bir rastlantı değil” diyor ve şöyle devam ediyor: “Görüşme yaptığım insanlar son derece dürüstçe Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğini söylediler, ama benim Türkiye’ye güvenim tam, çünkü Türkiye’nin temelleri her zaman çok sağlam oldu. Türkiye, bölgesel olarak çok önemli bir konumda ve olmayadevam edecek.
Gündemimizin ilk sırasında profesyonel finansal hizmetler alanında karşılıklı çıkarlarımız kapsamında ilişkilerimizi geliştirmek yer alıyor.”
İki ülke arasında finans teknolojileri başta olmak üzere, varlık yönetiminden, girişim sermayesine çok sayıda alanda işbirliği fırsatı olduğunu söyleyen Lord Mayor ile görüşmemizden ön plana çıkan başlıklar şöyle:
İlişkilerimiz gelecek yıllarda daha da derinleşecek
“City of London’ın uzun dönemli stratejik ortağı olan Türkiye’yi ziyaret etmeyi geçen yıl göreve geldiğimden bu yana dört gözle bekliyordum. Birleşik Krallık ve Türkiye halihazırda çok güçlü ticari ilişkilere sahip. İş ilişkilerimizin gelecek yıllarda daha da derinleşecek ve büyüyecek. Türkiye ve Birleşik Krallık arasında çok önemli ortak bir nokta var. Her iki ülke de 1000’lerce yıldır ticaret ile uğraşıyor. Bu işi iyi biliyor. Birleşik Krallık olarak ihtiyacınız olan alanlarda sermaye ve deneyim sunuyoruz. Her iki taraf için kazan-kazan işbirlikleri gerçekleştirmeyi hedefl iyoruz. Altyapı, İslami finans, finans teknolojileri ve varlık yönetimi odaklandığımız konuların başında geliyor. Aslında finans teknolojileri demek yerine, önceliği teknolojiye vermek istiyorum. Bugün teknoloji tüm sektörleri yeniden şekillendiriyor. Finans bu sektörlerden sadece birisi.”
*Londra’da 165 Türk teknoloji start-up’ı faaliyet gösteriyor
“Finans teknolojileri sektörüne yönelik önemli görüşmeler yaptık. Genç, inovatif, dinamik bir nüfusunuz var. Teknoloji konusunda çok önemli iş fırsatları olacağını düşünüyorum. Bugün Londra’da faaliyet gösteren 165 Türk teknoloji start-up’ı var. Londra, yasal düzenlemeleri, kümelenme ve ekosistem fırsatları, ulusal ve uluslararası pazarlara erişim kolaylığı gibi çok sayıda avantaj sunuyor. Herşeyden önemlisi ‘yaratıcı enerji’nin merkezi olarak değerlendirilmesi.”
Yeşil bankacılık ve islami finans yükselecek
“City of London bünyesinde 2016 yılında yeşil finans girişimini başlattık. Bu konuda Çin’le önemli çalışmalarımız var. Özellikle Afrika’nın ihtiyaç duyduğu altyapı yatırımlarının sürdürülebilir projeler tarafından hayata geçirilmesi çok önemli. Diğer yandan İslami finans da küresel anlamda büyük fırsatlar sunuyor. Teknolojik gelişmeler bu iki alanın daha hızlı gelişmesini sağlayacak. Öte yandan islami finansın yeşil yatırımlara yönelmesi adına da önemli fırsatlar mevcut. Türkiye İslami finans için büyük bir büyüme potansiyeli sunuyor. Londra’nın İslami finans konusundaki deneyimi Türkiye için yararlı olabilir.”