İngev’in İstanbul’da istihdam-eğitim ilişkisi araştırması
İnsani Geliştirme Vakfı (İngev), İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle düzenlediği Yuvarlak Masa toplantılarında hazırladığı anket formları ile 1400 kişiyle, mobil telefon veri tabanı üzerinden bilgisayar destekli, tesadüfi örneklem sistemiyle Haziran 2017’de gerçekleştirdiği “İstanbul’da İstihdam Eğitim İlişkisi” çalışmasını, 148 sayfalık bir rapor olarak yayımladı. Çalışma, Çağlar Bakış, Renan Burduroğlu, Binnur Çakır ve Prof. Dr. Murat Şeker imzasını taşıyor.
İngev Başkanı Vural Çakır, raporla, istihdam ve eğitim konularında çalışma yapan kamu ve özel sektör kuruluşuna yararlı bir kaynak sunmayı amaçladıklarını söylüyor. Çalışmada yer alan bazı sonuçlar şöyle:
- İstanbul’un istihdam yapısı Türkiye ile karşılaştırdığımızda genel olarak eğitim demografisi açısından daha iyi durumda olduğu görülebilir.
- 15-34 yaş nüfusun geçmişte daha fazla eğitim almış olmak istediği 3 konu yüzde 84.5 ile çalışma hayatı niteliklerini geliştiren eğitim, yüzde 82.9 ile girişimcilik eğitimleri, yüzde 79.9 ile yabancı dil eğitimi olarak belirtiliyor.
- Ankete katılanların yüzde 79.6'sı, "Daha fazla eğitim almak isterdim" derken, yüzde 71.4’ü "Başka alanda eğitim alma isterdim" diyor. Kadınlar bu konularda daha yüksek oranda istek gösteriyor.
- "Okurken iş deneyimi isterdim" diyenlerin oranı yüzde 82 iken, "Aldığım eğitim kolay iş bulmamı sağladı" diyenlerin oranı ise yüzde 38.7 olarak ortaya konuyor.
- Öğrenim hayatları sırasında yüzde 78.2’si staj yapmış, yüzde 19.1’i meslek edindirme kursu tamamlamış. Ama staj istihdam açısından anlamlı fark sağlamamış.
- İşsizlerin eğitim seviyesine göre farklılaşmadığı görülüyor. Mesleki eğitim almış olanların oranı yüzde 19.8 iken, onların işsizler içerisindeki oranı yüzde 18.4 seviyesinde yakınlık gösteriyor. Meslek okullarının teknik bölümleri, diğer bölümlere göre daha yüksek istihdam imkanı veriyor.
- İlköğretim ve orta eğitim altı eğitime sahip olanların oranı yüzde 39.7 iken, iş sahibi kategorisindeki oranları yüzde 45.8. "Bu, bu kişilerin minimum eğitim sonrası, aile mesleğini devam ettirmelerine bağlı olabilir" yargısına varılıyor.
- Araştırma, girişimcilerin 5 yıl ücretli çalıştıktan sonra kendi işlerini kurduklarını, yüzde 54.5’inin yaptıkları işlerin öneminin artacağını düşündüğünü, yüzde 15’inin ise yaptıkları işin öneminin azalacağına inandıklarını ortaya koyuyor.
- Kadın istihdamında lisans, yüksek lisan ve üstü eğitime sahip olanların oranı yüzde 41.3 iken, bu oran erkeklerde yüzde 25’e düşmektedir. Kadınlar erkeklere göre daha az yönetici, daha az teknisyen ve daha az hizmet ve satış elemanı pozisyonunda çalışmaktadır.
- Veriler, İstanbul’da sık iş değiştirme olduğunu göstermektedir. Bugüne kadar sadece tek işyerinde çalışanların oranı yüzde 13.9 iken, çalışanların yüzde 47.7’si dört işyeri değiştirmiş durumda. Çalışanların yüzde 30.7’si mevcut iş yerinde bir yıldan az süreli çalışırken, aynı işyerinde 5 yıldan uzun süreli çalışanların oranı yüzde 19’dur.
İngev’in İstanbul’da istihdam-eğitim ilişkisi raporundan derleyerek size sunduğum veriler özet olarak bunlar.