İndir faizi ekonomi uçsun, çıkar idamı kadınlar kurtulsun
İndirirsiniz faizi ekonomi uçar. Yatırımlar, üretim artar. İşsizlik azalır. Ekonomi büyür.
Getir idam cezasını kadını öldürene... Kadın ölümleri, tecavüzler sona erer.
İşler bu kadar kolay ve basit olsa idi, dünyada sosyal yapısı ve ekonomisi bozuk ülke kalmazdı.
İnsanlar boş yere birbirlerini öldürüyorlarsa, kadınlara karşı tecavüz ve öldürme eylemleri artmış ise bunun nedeni sosyal yapının bozulmasıdır. Sosyal yapıdaki bozulma önlenmeden, suçluyu cezalandırmak netice veremez.
Hele hele her kötü eylemden sonra sokaklara dökülmenin, çaresizlikten bağırıp çağırmanın bir yararı olamaz.
Eğer kamuoyunu oluşturanlar her gün nefret söylemleri ile halkın sinirlerini yıpratılmış, eğer ülkede hak, hukuk duyguları yıpratılmış, hak ve hukuk yok olmuş ise, din gibi önemli müessese, politika uğruna çarpıtılıyor, öldürmeye, yolsuzluğa, hırsızlığa bile kılıf uydurulabiliyor ise böyle bir sosyal yapının yozlaşmaması imkansızdır.
İnsanlara çağdaş bilgi veremiyoruz. Anlamadıkları dilde din eğitimi nedeniyle, dinin sosyal ilişkilerle ilgili buyruklarını, ahlak kurallarını öğrenemiyorlar. İslam dini kadına saygılıdır. İslam dini öldürmeye karşıdır. İslam dini ahlaka önem verir. Hakka, hukuka önem verir.
Fakirlik ve işsizliğin getirdiği çaresizlik baskısı, sosyal davranışları giderek çarpıtıyor.
Bu çıkmazdan, cezaları ağırlaştırarak, sokaklarda yürüyerek, nutuk atarak çıkamayız.
Çıkış yolu eğitimdir. Çıkış yolu ekonomik ve sosyal kalkınmadır. Bu uzun dönemli bir çözümdür ama hemen başlamak zorundayız.
“Dolar fiyatını arttır, bak ihracat nasıl artıyor, cari açık nasıl kapanıyor” söylemleri ile ekonomi büyümez, ülkede refah artmaz. İşsizlik sorunu çözülemez.
Ucuz işçiliğe dayalı üretim ile Türkiye büyüyemez. Bütün bunların arkasında eğitim var. Okul sayısını, öğretmen sayısını artırmakla eğitim sorunu çözülemez. Çağdaş eğitimi, çağdaş kafaya sahip öğretmenler verebilir. Öğretmenlik çok çok önemli bir meslektir.
Öğretmenler ve eğitim sistemi iyi değilse, ülkede cahiller sosyal hayata va ekonomiye de yön vermeye başlar. Sosyal hayat da ekonomi de yozlaşır.
Sorunun büyüklüğünü kafamızı duvara vurdukça fark ediyoruz, sonra unutuyoruz. Sosyal yapıyı ve ekonomiyi daha fazla bozmadan, uzun dönemde düzelmesini sağlayacak tedbirleri almaya mecburuz. Bu tedbirlerin birinci basamağı çağdaş, ciddi eğitim, ikinci basamağı sosyal yapıda barış ve sevginin hakim kılınmasıdır.