İnan Kıraç ve pazara giriş seçenekleri...
Sayın İnan Kıraç’ın sahibi olduğu ve %100 yerli sermayeli Kıraça Holding, ürettiği J10 ve diğer Karsan ürünlerinin Çin’de üretilmesi amacıyla Çinli Wuhan Zhong Yuan Bang Tai Investment Holding ile Karsan arasında ek bir protokol imzalanmış. Bu protokol 15 Mayıs’ta imzalanan, yeni bir şirket kurulması ve olası bir ortak girişim anlaşmasını kapsayan protokolün devamı niteliğinde. Bu protokole göre J10’un ilk test üretiminin 1 Ocak 2016’da başlaması ve ilk yıl yaklaşık 10 bin adet J10 üretilmesi öngörülüyor. Karsan Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İnan Kıraç, “Bu ek protokolün önemi, Türk otomotiv sanayinin kendine ait bir ürününün fikri mülkiyet haklarının ve teknolojisinin transferi ile dünyanın en büyük pazarı ve üretim merkezi olan Çin Halk Cumhuriyeti’nde üretilmesi konusunda öncülük yapmasıdır” diye beyanata bulunmuş.
İhracat pazarlarında kalıcı olmalarını sağlamak ve yol gösterici olmak amacıyla ara sıra birlikte çalıştığımız bir dostumuzla, hedef ülkelerde ne tür dağıtım kanalları kullanarak pazarda etkinlik sağlayabiliriz konusunu konuşuyorduk. J10 araçlarının Çin pazarı için orada üretilmesi ve bu üretim için fikri mülkiyet haklarının aktarılması, Çinli yatırımcılarla ortaklık kurulması konularındaki haberler tam da o güne denk geldi.
İhracatçı dostlarımızla, hedef pazarlarda kullanabileceğimiz dağıtım kanallarını konuşurken, en basit çerçevede bir kaç seçeneği tartışmaya açıyoruz. Hedef pazara giderek orada pazarlama yatırımı yapar, şirket kurarak ithalat, ihracat, alım satım yapar ve yerel yasalara tabi bir şirket olarak çalışabilirsiniz. Buna yakın bir diğer seçenek de yine orada bir yer açmak amma ticaret yapmamak. Bu açacağınız yer sadece pazarlama iletişim ofisi olacak, temsilciniz olarak pazarlama yapacak.
Bunlara sıcak bakmıyorsanız, bir temsilci veya acente bularak pazarlama çalışmalarınızı yürütebilirsiniz. Bunlar sizden bağımsız amma sizin yönlendirmenize göre çalışır, satarsa komisyon alır. Eğer daha güçlü, organizasyonu kuvvetli birilerini bulup malınız ona satar ve onun organizasyonu ile pazara girerseniz dağıtıcı/distribütör kullanma seçeneğini yeğlemiş olursunuz. Bir başka seçenek de ürününüzün ne olduğu ile bağlantılı olarak “Franchise” vererek o pazarda yer alabilmek.
Son olarak belirtebileceğimiz seçenek de Sayın Kıraç’ın başardığı zor olanı “Lisans Vermek.” Hedef pazara giderek orada imalat yapılabilmesi için elinizdeki bilgiyi ve beceri bilgisini (Know-How) oralara aktararak o pazara girmek. Aynı şeyi Batılı üreticiler Türk pazarına girmek için kullandılar. Yıllardır Türk Sanayisi, yurt dışından lisans alarak çalıştı, bir çok sektörde yeterlilik sahibi oldu ve ayaklarının üzerinde durmaya başladı. Her ne kadar ihracatın ithalata bağımlılığının yarattığı sıkıntılar olsa da bunun bir geçiş dönemi olduğuna ve çok da uzak olmayan bir gelecekte bunun yeni yatırımlarla aşılabileceğine inanıyoruz.
Sayın İnan Kıraç Türk sanayicisine olan inancımızı tazeledi...