İMKB'de yenilikler ve piyasa
Hamza AY - Yatırım finansman
İMKB'deki yeni uygulamalar 8 ekimde devreye girdi. İki haftalık uygulamaya bakılırsa, adaptasyonun beklenenden hızlı olduğu söylenebilir. Uygulama öncesi, alıcı ve satıcı tarafların görünmemesinin işlem hacmini olumsuz etkileyeceği endişeleri vardı. Yatırımcıların adaptasyonunun hızlı olması hacmin olumsuz etkilenmemesini sağladı. Hisse senedine yatırım kararlarında bakılması gereken esas faktörler olan, temel veriler ve fiyat (Teknik Analiz) ön plana çıktı. Hatta, bilanço ve beklentiler dahil, herşeyi içeren FİYAT, yatırımcının kararlarında en önemli faktör. Bu da fiyat hareketlerini inceleyen Tekniz Analiz'in konusu. Önümüzdeki günlerde Teknik Analiz öğrenmek isteyen, fiyat grafiği inceleyen yatırımcı sayısında artış beklenebilir.
Grafik inceleme yöntemlerine VOB tarafında giderek artan bir ilgi zaten var. İMKB'deki, alıcı ve satıcıların görünmemesi, emir iptali, fiyat adımlarının küçültülmesi, varantlar gibi yenilikler, sistematik, duygulardan (mümkün olduğunca) arındırılmış, mekanik, grafiğe dayalı işlem yöntemlerini, hisse tarafında da teşvik edecektir. Bu yöntemlere kafa yoran ve alım-satım matematiği üzerinde çalışan sayısının artmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz.
İMKB'nin yeniliklerinden biri de "varantlar". Daha önce İMKB'de, kazanmak için yükseliş olması gerekiyordu. Bu durum varantlarla değişti. Varantlar ile düşüşten de kazanılabiliyor. Düşüşe yakalanmayan yatırımcılar en fazla nakitte bekleyebiliyordu. Şimdi bu yatırımcıların, satım varantı alarak düşüşten de kazanma seçenekleri var. Üstelik kaldıraç kullanmaları da mümkün.
Piyasalara gelince, İMKB'de 26 ağustosta başlayan yükseliş trendi devam ediyor. XU100 endeks, geçen hafta, bir süredir girdiği yatayı yukarı kırarak, 71.000 üstünde iyi bir kapanış yaptı. Yeni muhtemel hedefi 76.000 olarak görünüyor. Arada dirençlerle karşılaşıp küçük düzeltmeler yapabilir. Ancak, düzeltme boyutlarını aşan derin düşüşler olursa (bugün için 69.000'nin aşağı geçilmesi) yükseliş trendini sonlandırıp, 65.000 hedefli bir düşüş başlatabilir. 69.000 aşağı geçilmediği sürece, hisse tarafında pozisyonlar korunabilir.
VOB tarafında ise bugün (27 ekim) ekim kontratlarının vade sonu. Yarın (Perşembe) yarım gün olduğu için, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası tarafından, ekim kontratlarının vade sonunun 27 ekim tarihine alındığı bildirilmiştir. İMKB30 endeks ekim kontratı, aktif olduğu eylül başından beri 15.000 puan civarında bir prim yaptı. Günlük grafikte bu dönemde hiç sat vermeden dik bir yükselişle rekorlar kırdı. Kapanışı da bugün önemli bir kayıp vermeden yapmak isteyebilir. Bu arada aralık vadeli kontratlar için 89.000 seviyesi önemli görünüyor. Bu seviyenin aşağı geçilmesi günlük grafiklerde sat sinyali olarak alınabilir.
Dolar ise, 2009 ortalarından beri dalgalandığı 1.44 - 1.62 yatay bandını aşağı kırdı. Bandın dışının müdahalelere daha açık olduğunu kabul edersek, grafiğe bakarak yön tayininin zor olduğunu düşünüyoruz. Şimdilik görünen o ki, kırdığı desteği (1.44) geri gelerek yukarı geçememiş doların zayıf durumu devam ediyor.