İMKB'de manipülasyon (Görmemek için kör olmak lazım)

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Pazartesi günü bu köşede yayımlanan yazıda, İMKB'de hafta içinde bir şirketin hisse senedinin yüzde 24.29 kaybettirirken bir başkasınınki yüzde 20.37 kazandırmasına dikkat çekmiştim. Haftalık değerleme tablolarını incelediğimde yüzde 8?in üzerinde kazandıran 21 hisse senedini, yüzde 7?nin üzerinde kaybettiren 18 hisse senedini belirlediğimi anlatmıştım.

Daha sonra da bir şirketin bir haftada hisse senedinin yüzde 20 dolayında değer kazanması veya kaybetmesi normal midir diye sual eylemiştim.

Son günlerde özellikle fiyatı düşük,işlem hamcı sınırlı hisse senetlerinin fiyatlarındaki aşırı hareket dikkat çekiyordu.

İsimleri, ne yaptıkları az bilinen şirketlerin hisse senetlerinin fiyatları nasıl oluyor da büyük oranlarda yükseliyor, düşüyordu?

Yazı pazartesi yayımlandı. Salı günü manipülasyon soruşturması başladı.

Uzman, kâhin olmaya gerek yoktu. İMKB'deki aşırı fiyat hareketleri bal gibi manipülasyonu işaret ediyordu. Hem de belli senetlerde değil, pek çok senette. Hem de belli bir günde değil, sürekli olarak

Sermaye Piyasası Kanunu'nun 47. maddesinin (A-2) bendine göre;

- İşlem bazlı manipülasyon; yapay olarak, sermaye piyasası araçlarının, arz ve talebini etkilemek, aktif bir piyasanın varlığı izlenimini uyandırmak, fiyatlarını aynı seviyede tutmak, artırmak veya azaltmak amacıyla alım ve satımının yapılmasıdır.

Sermaye Piyasası Kanunu'nun 47. maddesinin (A-3) bendine göre;

- Bilgi bazlı manipülasyon; sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek, yalan, yanlış, yanıltıcı, mesnetsiz bilgi verilmesi, haber yayılması, yorum yapılması ya da açıklamakla yükümlü olunan bilgilerin açıklanmamasıdır.

Sermaye Piyasası Kanunu'na göre manipülasyon yapanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve ağır para cezası ile cezalandırılırlar.

İMKB'de eskiden bu yana işlem ve bilgi bazlı manipülasyon vardır.

Abdurrahman Yıldırım yıllar önce bu işlemleri "Borsada keriz silkelemek" diye adlandırmıştı.

Manipülasyon kurumları, büyük yatırımcıyı değil de küçük yatırımcıyı daha çok üzer. Riske uğratır. Kamunun sorumlu kurumlarının bu konuda dikkatli olması gerekir.

Bir defalık göstermelik eylemlerle ile manipülasyon önlenemez. Günlük olarak aşırı fiyat hareketleri izlenir ise manipülasyon sorunu daha kolay çözülür.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018